Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 23

S.Krėpšta sako, kad karantiną būtina pratęsti, per Kalėdas gali sirgti apie 20 tūkst. žmonių

Pirmadienį prezidentas Gitanas Nausėda susitikime su Sveikatos ekspertų tarybos nariais išgirdo naujas koronaviruso prognozes. Karantinas veikia, augimo pagreitis esą gerokai sumažėjęs, tačiau patys kasdieniai naujų atvejų skaičiai dar išlieka dideli. Todėl, anot prezidento vyriausiojo patarėjo Simono Krėpštos, karantiną reikia tęsti. Profesoriaus Mindaugo Stankūno teigimu, per Kalėdas, net ir tęsiant karantiną, sirgs apie 20 tūkst. žmonių.

Spaudos konferenciją, kurioje dalyvauja prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta, dr. Paulius Skruibis ir prof. Mindaugas Stankūnas, žiūrėkite čia:

VIDEO: S.Krėpšta tikino, kad karantinas jau duoda gerų rezultatų, bet jį būtina pratęsti

S.Krėpšta tikino, kad galima pasidžiaugti, jog pasiekta rezultatų: nuolat atnaujinamos prognozės, skelbiama daugiau duomenų, ketinama įsigyti greitųjų PRG testų.

Jis tikino, kad karantinas jau duoda gerų rezultatų, tačiau jų kol kas nepakanka.

„Akivaizdu, kad karantinas turi būti tęsiamas“, – teigė S.Krėpšta.

M.Stankūnas tikino, kad situacija išlieka sudėtinga, o anksčiau skelbtos prognozės pasirodė gana tikslios. Tiesa, realybė kol kas atitinka blogąjį ekspertų scenarijų.

„Per šį laikotarpį išaugo hospitalizuotų pacientų skaičiai“, – apgailestavo profesorius, pastebėdamas, kad vis didesniam procentui pacientų reikia deguonies kaukių.

„Į stacionarą guldome vis sunkiau sergančius pacientus“, – sakė M.Stankūnas.

„Naujausi duomenys rodo, kad šiuo metu ligoninėse gydomi 1443 COVID-19 užsikrėtę pacientai. Deguonies kaukės yra reikalingos 747 pacientams (arba beveik 53 proc. visų hospitalizuotų). Jei palygintume su lapkričio pradžios duomenimis, tai tada deguonies kaukių reikėjo 40–45 proc. hospitalizuotų. O jei dar palygintume su pirmojo piko situacija, tai matytume, kad tada deguonies kaukių reikėdavo tik kas ketvirtam hospitalizuotam pacientui (23–26 proc.). Tai bylotų, kad į stacionarą patenka vis sunkesni ligoniai, o lengvesnius simptomus turintys ligoniniai gydosi namie“, – akcentavo M.Stankūnas.

Per Kalėdas sirgs apie 20 tūkst. žmonių

Anot jo, neatmestina galimybė, kad artimiausiu metu ims mažėti kasdien nustatomų atvejų skaičiai, tačiau greičiausiai atvejų daugės iki pat gruodžio 1 dienos. Į kitą savaitę nukeliamas ir prognozuojamas koronaviruso plitimo pikas.

„Gruodžio 11 dieną gali būti net 50 tūkst. sergančiųjų“, – sakė M.Stankūnas.

Gruodžio 11 dieną gali būti net 50 tūkst. sergančiųjų

„Per Kalėdas prognozuojame, kad gali būti apie 20 tūkst. aktyvių atvejų, nors norėtume, kad mūsų prognozės neišsipildytų“, – pridūrė jis. M.Stankūnas prognozuoja, kad Kalėdas gerokai virš 1500 mūsų tautiečių sutiks ligoninės palatose.

M.Stankūnas tikino, kad, lyginant su krepšiniu, dabar yra ta fazė, kai metimas mestas, o kamuolys sukasi ant lanko, todėl visuomenė, laikydamasi karantino apribojimų, gali padaryti labai daug. Profesorius labai prašė taisyklingai dėvėti kaukes, duoti kraujo, jei jaučiatės puikiai.

„Pandemiją įveiks ne politikai, ne ekspertai, o paprasti žmonės“, – teigė profesorius.

Žmonės dažniau lanko maisto parduotuves

Jis neabejojo, kad karantinas turės būti pratęstas. Ekspertai visgi ketina pateikti savo konkrečius pasiūlymus, ką reikėtų keisti taikant specifines priemones.

Anot M.Stankūno, svarstytina galimybė riboti ne maisto parduotuvių veiklą, nors jau dabar pastebima, kad žmonės rečiau eina į prekybos centrus, tačiau esą padidėjo maisto prekių parduotuvių lankymas.

„Žmonės galėtų atsiminti pavasarį ir į maisto parduotuves eiti rečiau, apsipirkti savaitei“, – kalbėjo M.Stankūnas.

Jei mes orientuojamės į priekaištavimą, tai veikiau kelia pasipiktinimą, o ne duoda rezultatą.

Paulius Skruibis aiškino, kad žmonės ne visuomet laikosi karantino apribojimų, o juos sutelkti galėtų aiškūs nurodymai, ko tikimasi iš žmonių ir kodėl.

„Jei mes orientuojamės į priekaištavimą, tai veikiau kelia pasipiktinimą, o ne duoda rezultatą“, – sakė jis.

Statistikos departamento duomenimis, per parą Lietuvoje nustatyti 1192 nauji koronaviruso atvejai.

Pastarąją savaitę per dieną Lietuvoje vidutiniškai nustatoma apie 1700–1800 naujų COVID-19 atvejų. Pirmadieniais šis rodiklis paprastai būna mažesnis, nes savaitgalį atliekama mažiau tyrimų.

VIDEO: Sveikatos ekspertų tarybos narys Vaidotas Zemlys-Balevičius: Lietuvoje pastebimas duomenų trūkumas

Anksčiau sveikatos ekspertų taryba prognozavo, kad susirgimų pikas bus pasiektas šią savaitę, o po to koronaviruso plitimas turėtų pradėti mažėti.

„Scenarijai prognozių sako, kad pikas tikriausiai dar tęsis ir bus lapkričio 27 dieną. Jei karantino priemonės bus toliau veiksmingos, nuo to piko bus sumažėjimas“, – praėjusią savaitę sakė Vaidotas Zemlys-Balevičius.

Taip pat ekspertai prognozavo, kad Lietuvai reikėtų COVID-19 pacientams pasiruošti apie 1,1 tūkst. lovų, tačiau jau dabar ligoninėse gydoma per 1,6 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius