Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 08 /11:58

Š.Matijošaitis pasisakė dėl įsigytų sklypų: „Neturiu ko slėpti“

Iki šiol susilaikęs nuo komentarų ir atsitvėręs tylos siena „Vičiūnai Group“ vadovas bei Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Šarūnas Matijošaitis pagaliau pakomentavo sklypų Kaune įsigijimo skandalą, kuriuo domisi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Paviešintą informaciją dėl už žemesnę nei rinkos kainą įsigytų sklypų patraukliose Kauno vietose jis pavadino gandais.
Šarūnas Matijošaitis
Šarūnas Matijošaitis / „Archas“ ir „Vičiūnų grupė“ nuotr.

Trečiadienį 15min paprašius komentaro dėl kilusio skandalo ir paviešintų STT tyrimo rezultatų, buvo gautas atsakymas, kad Š.Matijošaitis neteiks komentarų.

Per naktį jo pozicija pasikeitė. Ketvirtadienį išplatintas „Vičiūnai Group“ pranešimas, kuriame Š.Matijošaitis pasisako „reaguodamas į kilusius gandus dėl nekilnojamojo turto įsigijimo“.

„Nekilnojamąjį turtą (NT) perku savo uždirbtais pinigais, į nekilnojamąjį turtą investuoju pastoviai ir jau gana seniai Kaune ir visoje Lietuvoje.

Visą NT įsigyju asmeniškai pats su žmona. Neturiu ko slėpti ir niekada nebandžiau to daryti – viskas matoma registruose, viešai prieinama kiekvienam. Taigi ir mano turimi sklypai – kiekvienas be išimties –įsigyti teisėtai“, – pabrėžė Š.Matijošaitis.

Daugelis įsigyti tapus tarybos nariu

Po žemės atkūrimo Kaune 185 sklypai sutelkti penkių asmenų grupių rankose, antra stambiausių – susijusi su Kauno mero Visvaldo Matijošaičio šeima, tiksliau – su V.Matijošaičio sūnumi, miesto tarybos nariu Š.Matijošaičiu – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete teigė STT direktoriaus pavaduotoja Rūta Kaziliūnaitė.

STT duomenimis, su Š.Matijošaičiu susiję asmenys 2017–2022 metais įsigijo 37 žemės sklypus, į kuriuos prieš tai buvo atkurta nuosavybės teisė.

R.Kaziliūnaitė atkreipė dėmesį, kad 24 iš tų sklypų buvo įsigyti iš asmenų, kuriems atstovavo su Š.Matijošaičiu darbo santykiais susijęs žmogus. Be to, didžioji dalis sklypų įgyti 2019–2020 metais. Š.Matijošaitis būtent nuo 2019 metų yra Kauno miesto tarybos narys.

„Taip pat įdomu tai, kad dėl jų yra labai greitai priimami sprendimai ir gana greitai jie yra perduodami galutiniam valdytojui“, – sakė STT atstovė.

Sklypų vertė – 2,5 mln. eurų

Praėjusį mėnesį LRT pranešė, kad naudodamasis neskaidria schema Š.Matijošaitis už mažesnę nei rinkos kainą įgijo 2,5 mln. eurų vertės žemės sklypų patraukliose Kauno vietose.

Anot LRT, per dvi V.Matijošaičio kadencijas Kauno mieste buvo suformuota beveik tūkstantis žemės sklypų, į kuriuos atkurtos nuosavybės teisės. Beveik kas šeštas sklypas vidutiniškai per du mėnesius nuo suformavimo atsidurdavo Š.Matijošaičio arba su juo susijusių asmenų rankose.

Asmenys, galintys atgauti žemę patraukliose Kauno vietose, sulaukdavo tarpininkų dėmesio. Šie pažadėdavo padėti susigrąžinti žemę su sąlyga, kad naujieji sklypai iškart bus parduoti nurodytiems asmenims už mažesnę nei rinkos kainą, bet didesnę nei valstybės mokama kompensacija.

Viena tokių tarpininkių – Š. ir V.Matijošaičių verslų interesams žemės klausimais atstovaujanti Simona Morkūnaitė-Ruibavičienė. Jai padedant pastaruosius septynerius metus mero sūnus ir jo aplinka supirkinėjo grąžinamus žemės sklypus. Skaičiuojama, kad ji atstovavo mažiausiai 13 asmenų, kurie turėjo teisę susigrąžinti žemę.

Po šios informacijos paviešinimo Kauno prokuratūra kreipėsi į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT). Nustačius teisės aktų pažeidimus, NŽT įpareigota informuoti Kauno apygardos prokuratūrą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas Matijošaitis

NŽT minėtame Seimo komiteto posėdyje nurodė tebevykdantys tyrimus.

Tuo metu Kauno meras V.Matijošaitis visą šią informaciją apie jo šeimos veiksmus perperkant gyventojų susigrąžintus sklypus pavadino melu. Atsisakė jis ką nors pakomentuoti ir po STT atstovės pasisakymų trečiadienį vykusiame Seimo komiteto posėdyje. Jo patarėjas Tomas Jarusevičius teigė, kad meras šiuo klausimu komentarą jau yra pateikęs anksčiau.

Dvarą tvarkė už privačius pinigus

Negana to, nesibaigia skandalinga istorija ir dėl V.Matijošaičiui priklausančio Kačiūniškės dvaro.

Kultūros paveldo departamentas (KPD) kreipėsi į teismą, siekdamas 34 tūkst. eurų žalos, kuri padaryta rekonstruojant šį dvarą, atlyginimo.

Atsakovai šioje byloje – V.Matijošaitis, bendrovė „Kauno saulėtekis“, kuriai vadovauja Š.Matijošaitis, bei „Kauno saulėtekio“ statybos vadovu dirbęs Andrius Š. Naujienų portalo Delfi žiniomis, tas pats asmuo prižiūrėjo darbus ir Kauno mero dvare.

Prašoma iš atsakovų valstybės naudai priteisti nekilnojamosioms kultūros vertybėms padarytą žalą dėl sunaikintų dvaro teritorijoje buvusių kultūros vertybių – svirno ir tvarto.

Ketvirtadienį išplatintame „Vičiūnai Group“ pranešime Š.Matijošaitis pasisakė ir apie tai: „Taip pat aš, kaip „Kauno Saulėtekis“ generalinis direktorius, galiu patvirtinti, kad įmonės lėšomis darbai nebuvo vykdomi Kačiūniškės dvare, visi darbai buvo atliekami privačiomis lėšomis.“.

V.Matijošaitis Kačiūniškės dvarą Kauno rajone įsigijo 2017 metais.

KPD duomenimis, 1929 metais Kačiūniškių dvarelyje kanauninko Juozo Meškausko iniciatyva įsikūrė vienuolės benediktinės. Čia jos užveisė sodą ir pastatė dvaro rūmus. Sovietmečiu vienuolynas uždarytas, rūmai tapo gyvenamuoju namu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius