Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 03

S.Muravjovas: tikiuosi, kad ministras imsis konkrečių žingsnių užkirsti kelią korupcijai

Po audito išvadų švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius turi imtis konkrečių žingsnių užkirsti kelią korupcijai pavaldžiose išvadose, sako su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.
Sergejus Muravjovas
Sergejus Muravjovas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Tikiuosi, po tokių audito išvadų A.Monkevičius nedelsdamas imsis konkrečių žingsnių užkirsti kelią korupcijai jam pavaldžiose įstaigose. Kitu atveju, auditas iš sveikintinos iniciatyvos rizikuoja virsti beprasmiu mokesčių mokėtojų pinigų švaistymu“, – BNS trečiadienį paskelbtus audito rezultatus komentavo S.Muravjovas.

Auditas rodo, kad dalį Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldžių įstaigų pirkimų laimi jų pačių darbuotojai, kai kurie įsigijimai vykdomi neefektyviai, o kai kur tvyro didelis nepotizmo lygis.

Šį viešųjų pirkimų patikrinimą atliko Susisiekimo ministerijos auditoriai, jo išvados pirmadienį buvo pateiktos švietimo ir sporto ministrui A.Monkevičiui.

Laikinai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai vadovavęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis auditą inicijavo per mokytojų streiką, žadėdamas iš neefektyviai naudojamų įstaigų lėšų surasti papildomų išteklių pedagogų algoms didinti.

Audito metu tikrinta Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei 17 jai pavaldžių įstaigų – Ugdymo plėtotės centro, Švietimo aprūpinimo centro, Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centro bei kitų.

Per patikrinimą nustatyta, kad ministerija ir jai pavaldžios devynios įstaigos per 2016–2018 metus su 69 savo esamais, buvusiais ar kitų susijusių institucijų darbuotojais sudarė sandorių už daugiau nei 304 tūkst. eurų, rašoma BNS turimoje audito išvadoje.

Pavaldžios įstaigos atliko daug konkurenciją galbūt ribojusių neskelbiamų pirkimų, dažnai institucijos prekes ir paslaugas įsigydavo iš vieno konkretaus tiekėjo, o viešuosius pirkimus atlikę darbuotojai neturėdavo tinkamos kompetencijos.

Dėl dviejų tyrimo metu paaiškėjusių epizodų siūloma kreiptis į teisėsaugą.

Audito išvadoje teigiama, kad įstaigos nesugebėdavo įvertinti pirkimų apimčių, vertės ir turimų išteklių, todėl įsigijimai vykdyti ne pagal poreikį, o gautas lėšas, kurias siekta maksimaliai įsisavinti.

Švietimo ministras A.Monkevičius trečiadienį pranešė pašalinęs didelę dalį pavaldžiose įstaigose audito metu nustatytų trūkumų ir patvirtino dėl pažeidimų neketinantis atleisti nė vieno žmogaus.

„Daugelį dalykų mes jau esame išsprendę“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras tvirtino prašęs „žaibiškai informuoti, jei reikėtų reaguoti nedelsiant sprendžiant personalinį klausimą dėl pažeidimo“, ir jis gavo „apibendrintas pastabas, kuriose konkrečių dalykų nėra“.

„Daugelis dalykų savaime spręsis reorganizuojant įstaigas, atnaujinant valdymą, atnaujinant administravimą“, – aiškino A.Monkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius