-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 17

S.Šedbaras atsisveikina su Seimu: iškart nenutrūksta emocinis ryšys

Konstitucinio Teismo (KT) šeimą papildė trys nauji teisėjai, tarp jų – ir bemaž ketvirtadalį gyvenimo Seime dirbęs konservatorius Stasys Šedbaras. Jis sako jau atsiėmęs KT regalijas ir pamažu tvarkantis formalumus, besikeliant į naują darbovietę, kurioje tikisi praleisti visą kadenciją – 9-erius metus.
Stasys Šedbaras
Stasys Šedbaras / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Toli nuo šalies parlamento, įsikūrusio Gedimino prospekto pabaigoje, S.Šedbaras nepabėgs – KT pastatas stūkso maždaug tos pačios gatvės viduryje, iškart iš Lukiškių aikštės, einant Katedros link.

Vis dėlto, emocinis ryšys su Seimu – vis dar stiprus, o prie naujų pareigų konservatoriui teks priprasti.

„Jaučiuosi savotiškai. Reikia dar aklimatizuotis, nes visgi 14 su puse metų pradirba Seime – iškart nenutrūksta emocinis ryšys“, – 15min teigė S.Šedbaras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas

Jis penktadienį sakė ketinantis eiti į Seimą „priduoti“ savo kabineto, susirinkti paskutinius ten likusius daiktus, atiduoti tarnybinio telefono.

Ką tik parlamentaro mandato netekęs politikas jau spėjo susipažinti ir su nauja darboviete.

„Iš esmės vakar vakare jau vyko pilna inauguracija Konstituciniame Teisme – gavome visas regalijas, mantijas ir ženklus. Šiandien priduodu savo kabinetą Seime ir ruošia man kabinetą Konstituciniame Teisme, tai čia tokia organizacinė, ūkinė diena“, – pasakojo naujas KT teisėjas.

„O pirmadienį jau pradėsiu darbą“, – pridūrė jis.

Dėl nusišalinimų spręs kolegos

Iškilus į viešumą žiniai, kad būtent Teisės ir teisėtvarkos komitetui Seime vadovavęs S.Šedbaras bus siūlomas į KT teisėjus, kai kuriems politikams ir teisės ekspertams kilo klausimų, kaip jis galės dirbti – ar nereiks buvusiam įstatymų leidėjui nusišalinti nuo bemaž visų KT gaunamų bylų nagrinėjimo.

Vis dėlto, pats S.Šedbaras tame problemos nemato ir tvirtina, kad dėl galimo interesų konflikto spręs jo kolegos.

„Vienasmeniškų įstatymų tikrai nesu priėmęs – visi įstatymai priimami Seimo balsų dauguma. Įvairiai žmonės balsuoja, įskaitant ir mane. Nemažai yra įstatymų, kur esu susilaikęs, galbūt nebalsavęs iš viso, o galbūt ir balsavęs už, tai kiekvienas atvejis individualus, kiekvienu atveju turės spręsti kolegos Konstituciniame Teisme, ar aš galiu diskutuoti, balsuoti, ar jie mano, kad čia yra mano kažkoks asmeninis interesas“, – aiškino buvęs politikas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Konstitucinis Teismas skelbia nutarimą
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Konstitucinis Teismas skelbia nutarimą

„Juk nusišalinimo pareiga yra tada, kai iškyla konfliktas tarp privačių ir viešų interesų – taip yra Seimo statute, taip yra Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatyme. Ten, kur iškils galbūt kažkoks mano privatus ar kolektyvinis interesas, tai, žinoma, turėsime spręsti, bet ten, kur yra priimtas ar komiteto sprendimas, ar įstatymas, tai tada jau mes turėsime pasižiūrėti“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto, jis prisipažįsta matantis „galimų vietų“, kur jam gali tekti nusišalinti nuo sprendimų priėmimų ir jų svarstymo.

„Visokiausių situacijų gali būti“, – pabrėžė S.Šedbaras.

Nemažai yra įstatymų, kur esu susilaikęs, galbūt nebalsavęs iš viso, o galbūt ir balsavęs už, tai kiekvienas atvejis individualus, kiekvienu atveju turės spręsti kolegos Konstituciniame Teisme, ar aš galiu diskutuoti, balsuoti, ar jie mano, kad čia yra mano kažkoks asmeninis interesas

Tapti pirmininku – neįmanoma

Be kita ko, 15min paklausė, ar S.Šedbaras turi ambicijų tapti KT pirmininku, tačiau tai greičiausiai nebus neįmanoma, nepaisant jo paties norų.

„Ambicijos turi remtis į realius galimus sprendimus – nematau kokių nors realių galimybių, kad tai įvyktų, kadangi tai turi būti prezidento siūlymas, tada Seimas balsuoja, tai nematau realios galimybės, kad artimiausiu metu tai galėtų įvykti“, – kalbėjo S.Šedbaras.

Paprasčiau tariant, buvęs politikas įsitikinęs, kad prezidentas Gitanas Nausėda nesiūlys jo kandidatūros į KT pirmininkus.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./15min interviu su Prezidentu Gitanu Nausėda
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./15min interviu su Prezidentu Gitanu Nausėda

„Nei mes susipykę, nei ką, tačiau manau, kad nesiūlys“, – pabrėžė naujas KT teisėjas.

65-erių S.Šedbaras KT teisėju yra dirbęs 1993-1996 metais – nepilną kadenciją. Būtent dėl to jis turėjo galimybę grįžti į KT pilnai 9-erių metų kadencijai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konstitucija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konstitucija

KT sprendžia, ar įstatymai ir kiti Seimo aktai neprieštarauja Konstitucijai, o prezidento ar Vyriausybės aktai neprieštarauja Konstitucijai arba įstatymams.

Šį teismą sudaro 9 teisėjai, skiriami 9-erių metams ir tik vienai tokiai kadencijai. Kas 3 metus KT atnaujinamas vienu trečdaliu.

Kartu su S.Šedbaru Seimas šią savaitę KT teisėjais paskyrė mokslininką Tomą Davulį ir Aukščiausiojo Teismo teisėją Aurelijų Gutauską. S.Šedbarą kirti KT teisėju pasiūlė laikinoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo vadovė Gabrielė Juodkaitė-Granskienė, A.Gutauską – Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, o T.Davulį – prezidentas Gitanas Nausėda. Šie teisėjai pakeis kadenciją baigiančius Elvyrą Baltutytę, Vytautą Greičių ir Danutę Jočienę. Pastaroji šiuo metu yra KT pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius