-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 25

S.Skvernelio kariauna neatsitraukia: klausimus J.V.Žukui išsiuntė D.Gaižauskas

Į prezidentus kandidatuojančio Sauliaus Skvernelio patikėtinis, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys Dainius Gaižauskas kreipėsi į kariuomenės vadą Joną Vytautą Žuką, prašydamas paaiškinti nuskambėjusio susitikimo su kandidatu į prezidentus Gitanu Nausėda aplinkybes. Jį organizavo ir jame dalyvavo Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus.
Dainius Gaižauskas
Dainius Gaižauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Praėjusią savaitę Seimo NSGK pirmininkas, kuris taip pat yra S.Skvernelio rinkimų štabo vadovas, Vytautas Bakas žadėjo, kad trečiadienį „pirmu klausimu“ kolegoms iškels siūlymą į parlamentą kviesti J.V.Žuką arba jam klausimus dėl garsiojo susitikimo nusiųsti raštu.

Tačiau šis klausimas į pastarojo Seimo NSGK posėdžio darbotvarkę nebuvo įtrauktas.

Nuotrauka iš Gitano Nausėdos „Facebook“ paskyros/Jonas Vytautas Žukas ir Gitanas Nausėda
Nuotrauka iš Gitano Nausėdos „Facebook“ paskyros/Jonas Vytautas Žukas ir Gitanas Nausėda

Klausimus parengė ir užduos

V.Bakas 15min aiškino kėlęs ne šį klausimą.

„Seimo NSGK posėdyje nutarta apskritai pasikviesti ministrą, kariuomenės vadą, žvalgybos karinės vadovą, įsigijimų padalinio vadovą tam, kad pasikalbėtumėme apie tai, kaip galima būtų užtikrinti maksimalų skaidrumą viešųjų pirkimų srityje.

Nes Lietuva per artimiausius dešimt metų iki 2030 metų iš viso numato išleisti apie 12 mlrd. eurų, iš jų – 4 mlrd. eurų investicijoms. Ir tai yra ilgalaikė valstybės politika. Iš tikrųjų tai yra milžiniškos išlaidos, kurios padės mums sustiprinti krašto apsaugos sistemą ir dėl jų naudojimo negali būti jokių abejonių“, – kalbėjo jis.

Klausiamas, kodėl sušvelnino poziciją dėl J.V.Žuko kvietimo į Seimo NSGK posėdį, jis aiškino, kad ji „tikrai nešvelnėja“.

„Tie klausimai, kiek aš žinau, jam yra išsiųsti. Man atrodo, ponas Dainius Gaižauskas yra išsiuntęs. Tai aš buvau paruošęs, tikrai jų nedubliuosiu ir tuos klausimus tame posėdyje tikrai jam užduosiu. Tai vienareikšmiškai.

Bet aš tiesiog matau ir kitą procesą, kad valstybei nėra sveika, kada mes politizuojame arba ištraukiame vieną klausimą iš konteksto. Negalima klaidos apibendrinti“, – sakė Seimo NSGK vadovas.

Bet aš tiesiog matau ir kitą procesą, kad valstybei nėra sveika, kada mes politizuojame arba ištraukiame vieną klausimą iš konteksto.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Anot V.Bako, krašto apsaugos sistemos viešųjų pirkimų reforma vyksta. Esą 95 procentai pirkimų nuo 2019 metų bus sukoncentruota Gynybos resursų agentūroje.

„Bet tie vadinami tokie neskaidrūs susitikimai ar kontaktai su verslo atstovais, kurie iš esmės savo turiniu yra sublobistai, be abejo, jie nedaro garbės ir apie tai mes kalbėsimės, jeigu kariuomenės vadas ateis. Tikrai užduosiu tuos klausimus. Aš esu juos ir paruošęs“, – pakartojo jis.

Nori išsklaidyti šešėlį

Atsakymų į savo klausimus iš J.V.Žuko laukia D.Gaižauskas. Užklausą jis teigė nusiuntęs, kai pasirodė pranešimai apie kariuomenės vado susitikimą su G.Nausėda ir V.Sutkumi. „Bet dar atsakymų aš neturiu“, – teigė jis.

D.Gaižauskas aiškino generolo klausęs tų pačių dalykų, į kuriuos dabar bandoma atsakyti viešojoje erdvėje.

„Kodėl neužsideklaravo visus, kurie atvyko pas jį į susitikimą, dėl ko susitiko, ką kalbėjo ir panašiai“, – pasakojo „valstietis“.

Kartu D.Gaižauskas tikino, kad palaikytų V.Bako siūlymą J.V.Žuką kviesti į Seimo NSGK posėdį.

Atsakymų politikas tikisi sulaukti dar šią savaitę. Sulaukus jų, bus svarstoma, kaip elgtis toliau.

„Kai yra klausimų, reikia juos užduoti. Kai gauni atsakymus, tada vienaip ar kitaip gali toliau prognozuoti, ką toliau darysi. Bet šiam momentui aš dar atsakymų neturiu. Taip, viešojoje erdvėje, interneto portaluose aš vieną kitą atsakymą jau girdėjau. Bet dabar aš norėčiau išgirsti dar tuos pačius atsakymus ir raštu“, – komentavo D.Gaižauskas.

Taip, viešojoje erdvėje, interneto portaluose aš vieną kitą atsakymą jau girdėjau. Bet dabar aš norėčiau išgirsti dar tuos pačius atsakymus ir raštu.

Klausiamas, ar dėl to, kad yra S.Skvernelio politinis bendražygis ir remia jį kovoje dėl prezidento posto, jis nemano turintis nusišalinti nuo klausimo dėl G.Nausėdos ir J.V.Žuko susitikimo, kuriame taip pat dalyvavo V.Sutkus, D.Gaižauskas kalbėjo apie tai, G.Nausėda „galėjo užtraukti šešėlį kariuomenės vadui“.

„Norisi paprasčiausiai tą šešėlį išsklaidyti ir tiek. Tai labai neatsargus, galiu pasakyti, šito kandidato žingsnis. Gal iš nepatyrimo ar panašiai, ar kas jam patarė ne taip. Bet vienaip ar kitaip reaguoti turime, juolab, kad aš esu NSGK narys“, – dėstė jis.

S.Skvernelio klausimas

Klausimą dėl to, ar į J.V.Žuko kabinetą jį atvedė įtakingas verslo lobistas V.Sutkus, atstovaujantis ir stambioms verslo įmonėms, G.Nausėdai BNS rengtų prezidentinių debatų metu uždavė jo konkurentas rinkimuose premjeras S.Skvernelis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Saulius Skvernelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Saulius Skvernelis

J.V.Žukas aiškino, kad V.Sutkus – jo pažįstamas iš Žaliaraiščių gretų, be to, tarpininkavęs ir susitikimams su Izraelio verslininkais.

Susitikimo metu G.Nausėda esą domėjosi nacionalinio saugumo ir gynybos klausimais. Taip pat kandidatas į prezidentus generolui pranešė, kad tapęs šalies vadovu norėtų jam pasiūlyti pareigas naujojoje prezidento administracijoje.

Ką veikė drauge, V.Sutkus nekomentuoja. G.Nausėda kilusį ažiotažą vertina kaip oponentų puolimą.

Kartu jis nurodė, kad apie visus susitikimus praneša savo feisbuko paskyroje. Nors apie susitikimą su J.V.Žuku jis pranešė, tąsyk nutylėjo apie V.Sutkaus dalyvavimą jame.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė pasitikinti J.V.Žuku.

Svajūno Stroino / 15min nuotr./Valdas Sutkus
Svajūno Stroino / 15min nuotr./Valdas Sutkus

15min G.Nausėda pasakojo, kad susitikimą su kariuomenės vadu organizavusį ir jame dalyvavusį V.Sutkų sutiko viename sostinės salotų bare. Jo vadovė – V.Sutkaus sutuoktinė Reda Sutkuvienė.

„15 metų pusryčiauju „Mano Guru“ salotų bare, nes man patinka jo socialinė misija ir maistas. Ten sutikau poną V.Sutkų, su kuriuo pasidalijau rinkimų kampanijos įspūdžiais, kalbėjome apie programos rengimą ir jis pasiūlė susitikti su kariuomenės vadu J.V.Žuku, už ką esu dėkingas“, – yra sakęs G.Nausėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius