Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09 /16:39

S.Skvernelio sprendimas nedalyvauti rinkimų debatuose: neturi laiko ar negerbia rinkėjų?

Visuomeninis transliuotojas LRT šią savaitę pradėjo rinkimų debatus. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašo lyderis, premjeras Saulius Skvernelis juose nepasirodė. Kaip reikėtų vertinti tokį elgesį? Ar tai reiškia, kad kandidatas nedalyvaus jokiuose rinkimų debatuose? Kodėl?
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

16.39 val. papildyta S.Skvernelio komentaru

Laida „LRT Forumas“ pirmadienį organizavo debatus apie COVID-19 pandemiją ir tai, kaip Lietuvai sekėsi ją suvaldyti. Laidoje dalyvavo rinkimuose kandidatuojančių partijų pretendentai į premjerus: Laisvės partijos atstovas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, Darbo partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys Viktoras Uspaskichas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovė, Seimo narė Ingrida Šimonytė ir kiti.

LVŽS kandidatas į premjerus S.Skvernelis debatuose nepasirodė. Kodėl? Tai laišku bandė paaiškinti „jo atstovai“.

„Šiuo metu, kada premjeras eina tiesiogines pareigas, jo dalyvavimo debatuose užtikrinti negalime“, – nurodė jie, o laišką tiesioginio eterio metu perskaitė laidos vedėja.

R.Karbauskis: premjeras debatuose išvis nedalyvaus

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis laidai „Info komentarai“ teigė, jog S.Skvernelis nedalyvaus jokiuose rinkimų debatuose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Mes labai seniai pranešėm, kad Saulius Skvernelis debatuose nedalyvaus. Nedalyvaus jokiuose debatuose, nes jis yra veikiantis premjeras“, – kalbėjo politikas.

Klausiamas, ar S.Skvernelis pasimokė prezidento rinkimų kampanijos metu, kai kandidatavo į šalies vadovus, R.Karbauskis atsakė, kad ne. Pasak jo, sprendimas nedalyvauti susijęs su COVID-19 pandemija.

„Čia nepasimokėm iš kokių nors rinkimų. Mes iš tikrųjų vertinam, kokie iššūkiai yra Vyriausybėje. Tada tokių iššūkių, kokie yra dabar, neturėjom. Tada koronaviruso nebuvo. Sauliaus Skvernelio, kaip ministro pirmininko, pareigos yra labai svarbios, jis neša visą atsakomybę už šios situacijos suvaldymą, ir mes seniai jau priėmėm tą sprendimą, kad rinkimai nėra tas klausimas, dėl kurio reikėtų aukoti premjero darbo kokybę“, – dėstė LVŽS lyderis.

Rinkimai nėra tas klausimas, dėl kurio reikėtų aukoti premjero darbo kokybę.

Jei organizatoriai leis, visuose kituose debatuose premjerą, anot jo, pakeis koks nors kitas LVŽS atstovas.

S.Skvernelis: sprendžia LVŽS

Pats S.Skvernelis teigė, jog dėl debatų dalyvių sprendžia partija, ir nurodė, jog tarp parlamentinių ir prezidentinių debatų yra esminis skirtumas.

„Matyt, bandote kvailinti ir Lietuvos žmones, ir klausytojus. Prezidento rinkimų kampanijoje dalyvavo Saulius Skvernelis ir debatuose pakeisti kandidato į prezidentus, ar atstovauti, niekas negalėjo. Šiandien mes kalbame apie Seimo rinkimus.

Aš Seimo rinkimuose dalyvauju su Valstiečių ir žaliųjų partija, ir partija nusprendžia, kas koks kandidatas eis į vieną ar kitą laidą – debatus, forumus ar kitokia forma dalyvaus“, – trečiadienį spaudos konferencijoje po Vyriausybės posėdžio dėstė premjeras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Jis teigė dalyvaujantis Seimo rinkimų kampanijoje, bet tik tada, kai sau tai gali leisti.

„Jeigu bus partijos ir dalyvaujančios komandos sprendimas, kad reikia viena ar kita forma į debatus eiti, ir nėra kam kitam atstovauti, aš tą padarysiu. Tačiau ne žiniasklaidos priemonė, ne LRT sprendžia, kas atstovaus politinę jėgą“, – kalbėjo politikas.

S.Skvernelis taip pat tikino, jog jo prioritetas – ne Seimo rinkimai ir reklama, o pareigos Vyriausybėje.

Aš dirbu savo darbą, tai yra mano prioritetas, ir didesnės kažkokios reklamos, žinių transliacijos man nereikia.

„Iš jūsų liejosi priekaištai, kodėl ministras pirmininkas neišeina atostogų, neatsistatydina iš pareigų, jei dalyvauja prezidento rinkimuose. Dabar plokštelę bandoma pasukti kita linkme.

Aš dirbu savo darbą, tai yra mano prioritetas, ir didesnės kažkokios reklamos, žinių transliacijos man nereikia. Aš tikrai įvairiais formatais susitinku su žmonėmis, su asociacijomis, bet svarbiausias yra ministro pirmininko darbas“, – aiškino jis.

Klausiamas, ar jis yra LVŽS kandidatas į premjerus ir šias pareigas, sėkmės atveju, užimtų po rinkimų, jei „valstiečiai“ formuotų daugumą, S.Skvernelis teigė, jog tokioje situacijoje reikėtų daugiau kandidatų, o jis ir pats esą neapsisprendęs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Nemanau, kad turėtų būti renkamasi iš vieno kandidato kalbant apie ministrą pirmininką. Dėl mano pačio apsisprendimo tikrai priklausytų nuo daugybės sąlygų.

Klausimas, turbūt esminis, kokia tai būtų koalicija, antras – Vyriausybės programa, tai labai yra svarbu. <....> Ir trečias labai svarbus dalykas: tikrai buvo labai sunku ketverius metus dirbti Seime balansuojant ant mažumos Vyriausybės sąlygų. <...> Tai jeigu yra pakankamai tvirta dauguma, kuri gali priiminėti sprendimus, tai yra vienas pasirinkimas, jeigu kitokiomis sąlygomis, tai būtų kitas pasirinkimas“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

O ką apie jo sprendimą neiti į debatus bei paaiškinimus mano politologai?

R.Urbonaitė: realaus paaiškinimo negavome

Mykolo Romerio universiteto lektorė Rima Urbonaitė pirmiausia įvertino premjero atstovų pasiaiškinantį laišką televizijai. Jame, be kita ko, teigta, jog Lietuva bene sėkmingiausiai Europoje įveikė COVID-19 sukeltas neigiamas pasekmes, o šaliai esą neteko patirti tokio masto ekonominės krizės kaip 2009-aisiais.

„Startas, sakyčiau, tragikomiškas. Tai net jau ne nepagarba rinkėjams, bet nerodoma pagarba sau“, – 15min komentavo R.Urbonaitė.

Premjero vardu parengtas laiškas, anot jos, – pradinuko lygio: „Man atrodo, mes realaus paaiškinimo negavome. Mes gavome pasityčiojimą iš savęs, kai oponentams net nereikia vargintis, kai pats premjeras ir jo komanda taip elgiasi.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

Politologė priminė, kad prezidento rinkimų kampanijos metu S.Skvernelio pareigos nesutrukdė jam dalyvauti debatuose.

„Paaiškinimas, kad esu premjeras ir dabar debatuose dėl to nedalyvausiu, mažų mažiausiai komiškas. Mes matėme visiškai priešingą situaciją per prezidento rinkimus, kai buvo galimybė dalyvauti debatuose nepaisant to, kad jis ėjo premjero pareigas“, – teigė ji.

R.Urbonaitė darė prielaidą, jog tai – rinkimų strategija, tačiau esą keista. Be to, ji pažymėjo, jog S.Skvernelis pastaruoju metu apskritai vengia dėmesio – kitaip nei kitų partijų lyderiai antradienį jis nedalyvavo LVŽS programos pristatyme, vėliau nepasirodė ir spaudos konferencijoje apie saugumą per Seimo rinkimus.

Jeigu tu nekalbėsi, už tave kalbės kiti.

„Jeigu tu nekalbėsi, už tave kalbės kiti. Premjeras, panašu, kad kalbėti nelabai nori“, – sakė ji, pridurdama, jog debatuose nedalyvauja tik Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

L.Bielinis: premjeras tikrai neturi kada poilsiauti

Visai kitaip į situaciją žvelgė Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis. Fakto, jog S.Skvernelis neatvyko į debatus, anot jo, nereikėtų sureikšminti.

„Patikėkit, premjeras nėra tas, kuris turi laiko poilsiauti ir išties kartais jam neišeina susitikti su daug kuo, tuo pačiu ir su žurnalistais“, – 15min komentavo L.Bielinis.

Jis darė prielaidą, jog S.Skvernelis iš tikrųjų užverstas darbais, ypač dabartiniu laikotarpiu.

Dabar iš to daryti įvykį – tai dalyvauti rinkiminėje kampanijoje.

„Aš neginu premjero ir nenoriu jo smerkti, bet manyčiau, kad Vyriausybės darbai prieš pat rinkimus, ko gero, yra be galo sudėtingi. Dabar iš to daryti įvykį – tai dalyvauti rinkiminėje kampanijoje“, – vertino politologas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauras Bielinis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauras Bielinis

G.Kazėnas: nelygi kova

Mykolo Romerio universiteto docentas Gediminas Kazėnas S.Skvernelio sprendimą nedalyvauti siejo su debatų tema.

„Suprantama, kad jis, kaip Vyriausybės atstovas, tokiuose debatuose atsidurtų labai nelygioje pozicijoje, tai yra, vienas prieš visus likusius. Ir jam, aišku, būtų turbūt žmogiškai sunku gintis, atmušinėt kaltinimus, priekaištus“, – dėstė jis ir teigė, jog to tikrai nevertintų kaip nepagarbos rinkėjams.

Būtų turbūt žmogiškai sunku gintis.

G.Kazėnas svarstė, jog LVŽS į debatus galėjo deleguoti kitą atstovą, visgi „LRT Forumo“ taisyklės to daryti neleidžia.

Seimo rinkimai įvyks spalio 11-ąją. Daugiau apie juos ir jų dalyvius skaitykite specialioje 15min skiltyje „Rinkimai 2020“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius