Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 22

S.Skvernelio Vyriausybėje – ginčai, kaip rengti sprendimus posėdžiui

Sauliaus Skvernelio Vyriausybėje kaista diskusijos, kaip tarp institucijų derinti klausimus, prieš jiems pasiekiant Ministrų kabineto posėdį.
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vos pradėjusi dirbti Sauliaus Skvernelio Vyriausybė atsisakė ankstesniuose kabinetuose buvusios praktikos artėjant posėdžiui rengti ministrų atstovų pasitarimus ir tikino įvesianti modernesnį vadybos modelį.

Tačiau dalis ministrų ėmė priekaištauti kanclerei Mildai Dargužaitei, kad nauja tvarka trukdo tinkamai suderinti sprendimus biurokratiniu lygiu prieš pateikiant politikams priimti galutinius sprendimus. Apie tokius nesutarimus BNS patvirtino keturių ministerijų atstovai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

Po ilgos pertraukos ministrų atstovų pasitarimą numatoma surengti antradienį, jame planuojama diskutuoti apie Vyriausybės įstatymą ir Vyriausybės darbo reglamentą. Kol kas nėra iki galo aišku, ar tokie pasitarimai vėl bus rengiami kiekvieną savaitę.

Diskusijų taip pat kelia klausimas, kas turėtų atstovauti ministerijoms per pasitarimus – politinio pasitikėjimo viceministrai ar kancleriai, kurie yra valstybės tarnautojai.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tomas Beržinskas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tomas Beržinskas

Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas BNS sakė, kad ministerijų atstovų pasitarimai „kurį laiką nevyko, nes nebuvo tokio poreikio“. Jo teigimu, esant reikalui būdavo rengiami tarpinstituciniai susitikimai, pasitarimai ateityje bus rengiami pagal poreikį.

Lobistas Andrius Romanovskis sako, kad ministerijų atstovų pasitarimai yra svarbi viešojo konsultavimo proceso dalis, per juos kanceliarijos vadovybė gali išgirsti visus argumentus ir geriau pasirengti diskusijoms Vyriausybės pasitarimų ar posėdžių formate.

„Kiek supratau, buvo baimė, kad tarnautojai tampa savotišku filtru prieš klausimams patenkant į politinį lygmenį. Tačiau tai ministerijos politinės vadovybės klausimas, ką deleguoti į ministerijų atstovų pasitarimus – tarnautojus kanclerius ar politikus viceministrus. Tikėtina, kad ši Vyriausybė labiau įtrauks politinį lygmenį ir taip užtikrins politikos tęstinumą ir nuoseklumą“, – BNS sakė lobistas.

Tikėtina, kad ši Vyriausybė labiau įtrauks politinį lygmenį ir taip užtikrins politikos tęstinumą ir nuoseklumą.

„Iki šiol praktikoje daugelis ministerijų susidurdavo su proceso valdymo problema, nes tekdavo tarpinstitucinį derinimą arba daryti ministerijos lygmenyje, arba nedaryti, arba perkelti tiesiai į Vyriausybės pasitarimą, tačiau klausimų patekimas ten gerokai apsunkėjo, nes vienam kanceliarijos specialistui tekdavo atlikti viso ministerijų atstovų pasitarimo funkcijas – spręsti ar klausimas eina toliau, ar grįžta į ministeriją“, – teigė A.Romanovskis.

M.Dargužaitės komentaro BNS pirmadienį gauti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius