Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 15 /16:50

S.Skvernelis – apie vasaros atostogas: reikėtų planuoti keliones po mūsų gražiąją Lietuvą

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad šiemet atostogas greičiausiai reikėtų planuotis Lietuvoje. Antrojo etapo karantino režimo švelninimai, anot Vyriausybės vadovo, galėtų įsigalioti po dviejų trijų savaičių, bet tai priklausys nuo sergamumo kreivės. Trečiadienio spaudos konferencijoje jis paaiškino, kodėl pasiūlyta uždaryti Nemenčinę, bet kiti židiniai, tokie kaip Ukmergė ir Marijampolė, liko atviri.

S.Skvernelis po posėdžio sakė, kad trečiadienį Vyriausybės priimtas verslo veiklų palengvinimas yra pirmas atsargus žingsnis.

Trečiadienį Vyriausybė leido atnaujinti veiklą ne maisto parduotuvėms, kurios turi atskirą įėjimą iš lauko.

Veiklą galės atnaujinti paslaugų teikėjai, jei paslaugos teikimas netrunka ilgiau nei 20 minučių. Vyriausybė leido veikti kino teatrams po atviru dangumi, kiną stebint iš automobilio.

Palengvinimai turėtų įsigalioti ketvirtadienį.

Jo teigimu, dabar bus stebima situacija ir būtų apmaudu, jei reikėtų grįžti atgal.

Antrojo etapo karantino režimo švelninimai galėtų įsigalioti po dviejų trijų savaičių. Plačiau apie išėjimo iš karantino planą skaitykite čia.

Kada bus antras etapas, priklauso ir nuo verslo sąmoningumo

Tačiau, pasak premjero, tai priklausys nuo sergamumo kreivės. Jis pabrėžė, kad greitai pamatysime, kaip praėjo Velykų savaitgalis.

„Kaip variantas (antruoju karantino švelninimo etapu – aut.) svarstomas maitinimo paslaugų teikimas lauko sąlygomis. Kaip pavyzdys – kad prie staliuko būtų ta pati šeima, ribotas kiekis prie staliuko. Prie antrojo etapo priskiriamos turgavietės, sportinės veiklos“, – teigė premjeras.

S.Skvernelio teigimu, labai daug priklauso nuo verslininkų sąmoningumo, verslas, pasak jo, yra nuolat tikrinamas.

„Tai mūsų visų atsakomybės išbandymas. Patikėkite, tai labai sunkus žingsnis, jei mes jį žengiama, tikiuosi, kad laikysimės reikalavimų, kurie numatyti. Po vakar skaudžios netekties, kai žmogus mirė nepatenkantis į padidintos rizikos grupę, nuo viruso nesame apsaugotas niekas (...) Grįžti atgal būtų blogas žingsnis visomis prasmėmis“, – kalbėjo jis.

Siūlo planuoti atostogas Lietuvoje

Anot premjero, stebimos tendencijos Europoje, kol kas situacija nėra gera, todėl kalbėti apie galimybę atnaujinti kelionės yra per anksti.

„Manau, kad rizikos kurį laiką dar gerokai išliks. Galbūt reikėtų planuoti – tai mano asmeninis patarimas, šiai vasarai keliones po mūsų gražią Lietuvą (...) Bet jei matysime, kad situacija keisis Europoje pakankamai optimistiškai, tai tikrai kelionių ribojimų tikrai nebus. Pasibaigs karantino suvaržymai, tikiuosi, kad atsigaus skrydžiai, maršrutai autobusų tarptautinių, keltai, tada bus galima pasirinkti kaip keliauti ir kur keliauti“, – kalbėjo jis.

Uždarys Nemenčinę

Vyriausybė trečiadienį nusprendė nuo ketvirtadienio ryto savaitei uždrausti judėjimą iš ir į Nemenčinę.

Atvykti į Nemenčinę bus leidžiama tik gyvenantiems bei dirbantiems šiame miestelyje, o kitais atvejais – tik turint specialų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimą.

Išvykti iš Nemenčinės bus leidžiama tik tiems, kuriems tai būtina dėl darbo, taip pat tiems, kam tai yra būtina dėl sveikatos būklės.

Pačiame miestelyje automobiliais važinėti bus leidžiama.

„Teko priimti sprendimą dėl vieno iš židinių. Tai laikinas sprendimas“, – po posėdžio sakė S.Skvernelis.

Jis vylėsi, kad savaitės pakaks suvaldyti koronaviruso plitimą Nemenčinėje.

Marijampolės ir Ukmergės uždaryti nereikėjo

Ar nereikėjo uždaryti Ukmergės ar Marijampolės, kur taip pat išplito koronavirusas?

Anot S.Skvernelio, Nemenčinė uždaroma siūlant epidemiologams ir atsižvelgiant į sveikatos apsaugos ministro komandos pateiktą informaciją apie situaciją ten.

„Situacija skirtinga nei Ukmergėje ar Marijampolėje dėl proporcijos. Čia matome žymiai didesnes grėsmes dėl pačio protrūkio, dėl skaitlingumo – kiek yra sergančių, kiek įtariamų ir kiek reikia izoliuotis. Kaip galiausiai laikomasi saviizoliacijos, ir matome signalus, deja, neraminančius“, – kodėl nuspręsta uždaryti Nemenčinę, aiškino premjeras.

Valstybė, anot jo, pasirengusi, esant reikalui, uždaryti ir didžiuosius miestus, didžiųjų miestų atskirus rajonus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Surplys

Paklaustas apie patarėją Giedrių Surplį, kuris prisipažino daręsis koronaviruso testą Vyriausybėje, nors neturėjo simptomų, S.Skvernelis sakė, kad galioja paprasta taisyklė – kiekvienas asmuo, kuris gali sukelti riziką Vyriausybės darbui, bus tikrinamas.

„Tokios prabangos (kad susirgtų Vyriausybė – aut) negalime leisti. Suprantate, Vyriausybei tapus neveiksnia, valstybės gyvenimas būtų paralyžiuotas. Niekas negali pakeisti Vyriausybės, tik kita Vyriausybė“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius