-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 19 /11:21

S.Skvernelis apie premjerės ir Seimo pirmininkės norą atsisakyti apsaugos: „Tokio bravūriškumo tikrai neturėtų būti“

Buvęs premjeras Saulius Skvernelis skeptiškai vertina Seimo pirmininkės ir premjerės siekį atsisakyti apsaugos laisvu nuo darbo metu. Jis sako suprantantis, kad nuolatinė apsauga kelia nuovargį, bet, anot politiko, ji būtina siekiant apsaugoti vadovybės sveikatą ir gyvybę. Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė teigia, kad dabartinė vadovybės saugojimo tvarka stokoja lankstumo ir nėra racionali, o rizikas saugumui, anot jos, įmanoma suvaldyti.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Paklaustas apie vadovybės saugojimo tvarką, S.Skvernelis teigė, jog nei premjeras, nei Seimo pirmininkas neturi laisvo meto nuo darbo. Taigi šias pareigas einantys asmenys, politiko įsitikinimu, iš esmės turi būti saugomi visą parą.

„Manau, ydinga praktika, kada įstatymai taikomi personalijoms ir kolegės nesupranta, kokias pareigas užima. Tokio bravūriškumo tikrai neturėtų būti – arba jos saugomos, arba nesaugomos“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams komentavo S.Skvernelis.

Pasak jo, nesaugomas išvis galėtų būti nebent Seimo pirmininko pareigas einantis asmuo. Bet, anot politiko, nereikėtų priimti sprendimų, kai vadovybei priskiriami asmenys vienu metu būti saugomi, o kitu – ne.

„Galbūt Seimo pirmininko apskritai galima nesaugoti, bet [nereikėtų] daryti tokių dalinių sprendimų, nes jie yra pavojingi visomis prasmėmis – tiek valstybės reputacijai, tiek saugomų asmenų gyvybei ir sveikatai“, – kalbėjo opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas.

Premjerės ir Seimo pirmininkės norą atsisakyti 24 valandų apsaugos jis teigė vertinantis „kaip žmogišką nuovargį po dvejų metų naštos“.

„Tikrai tai sudėtinga, bet privalom su pareigūnais susitaikyti“, – pridūrė jis.

„Tu tiesiog prie to turi priprasti. Tai – didžiulė psichologinė našta, nepatogumas, bet nieko nepadarysi. O žinant visas peripetijas ir aplinkybes, su kuo teko susidurti, jie tikrai savo darbą atlieka profesionaliai. Palyginti su kitų valstybių tarnybomis, mes turime vieną profesionaliausių apsaugos tarnybų, be to, jie tikrai netrukdė.

Tai – didžiulė psichologinė našta, nepatogumas, bet nieko nepadarysi.

Jei norėjai daugiau privatumo – aš gyvenau normalų gyvenimą: lankiausi ir parduotuvėse, teatruose, kino teatruose, sportavau. Jie tikrai netrukdo ir suteikia, kiek įmanoma, diskreciją įstatymo rėmuose“, – komentavo parlamentaras.

Kalbėdamas apie grėsmes saugumui, S.Skvernelis teigė, kad su jomis tarnybos susitvarko taip, jog saugomas asmuo jų nei mato, nei jaučia.

Kita vertus, politikas pripažino, jog, eidamas premjero pareigas, susidūrė su pavojumi, kurį sukėlė neprognozuojami žmonės.

„Didžiausia grėsmė yra tada, kada susiduri su neprognozuojamais žmonėmis. Yra kriminalinė žvalgyba, ji turi galimybes prognozuoti, grėsmes vertinti, prevenciškai dirbti, bet didžiausia [grėsmė] tuomet, kai reikia staigiai reaguoti. Staigių reagavimų buvo“, – tikino S.Skvernelis.

I.Šimonytė: esamas režimas perteklinis

Pataisas registravusi premjerė I.Šimonytė teigė, jog dabar numatyta vadovybės saugojimo tvarka yra nelanksti ir neracionali.

„Gyvenime yra labai daug praktinių situacijų, kuomet, mano ir Seimo pirmininkės vertinimu, toks režimas, koks yra dabar numatytas – 24/7, yra galbūt perteklinis ir neracionalus. Kadangi tarnyba yra statutinė organizacija ir vykdo griežtai tai, kas parašyta įstatyme, lankstumui kažkokios erdvės dabar nėra“, – ketvirtadienį žurnalistams komentavo ministrė pirmininkė.

Pasak jos, rizikas, kurios rastųsi, jei kasdienėse situacijoje premjero ir Seimo pirmininko pareigūnai nesaugotų, būtų įmanoma suvaldyti.

Jeigu aš norėčiau išsivesti šunį už Turniškių teritorijos ribos į mišką, man jau reikėtų, kad mane lydėtų palyda.

„Jeigu aš norėčiau išsivesti šunį už Turniškių teritorijos ribos į mišką, man jau reikėtų, kad mane lydėtų palyda, nors apsaugos žmonės mane gali matyti per tvorą.

Tokių situacijų gyvenime [pasitaiko], kada atsiranda koks nors greitas noras, be to, tai nėra paskelbta darbotvarkėje, dėl to tos rizikos, manau, kad yra minimalios. Jų yra, iš patirties galiu pasakyti, bet, man atrodo, čia būtų ir mums su Seimo pirmininke, taip pat ir su Vadovybės apsaugos tarnyba racionalus resursų naudojimas“, – kalbėjo premjerė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Ji nepaminėjo atvejų, kad laisvu nuo darbo metu, pavyzdžiui, parduotuvėje, būtų susidūrusi su pavojais, neprognozuojamu žmonių elgesiu.

„Negaliu pasakyti, kad kas nors, tarkime, parduotuvėje, atvykus apsipirkti, į mane kreiptų kokį nors kitą dėmesį negu, kad smalsiai apžiūrinėtų“, – sakė I.Šimonytė.

Nuo kažkokių netikėtumų sugeba valstybės pareigūnus apsaugoti.

O darbo metu, anot jos, yra buvę visokių momentų: „Visokių momentų buvo, turbūt ir visokių renginių, mitingų, susirinkimų, bet paprastai tokiose situacijose rizikos yra įvertinamos iš anksto, tarnyba tikrai dirba savo darbą profesionaliai ir nuo kažkokių netikėtumų sugeba valstybės pareigūnus apsaugoti.“

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė I.Šimonytė šią savaitę registravo įstatymo pataisas, kuriomis siekia atsisakyti 24 valandų apsaugos.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen

Jei Seimas pataisoms pritartų, politikės nebūtų saugomos laisvu metu nuo oficialių ir neoficialių vizitų, susitikimų ar funkcijų įgyvendinimo, pavyzdžiui, į parduotuvę jos galėtų eiti be apsaugos.

Siūloma, kad 24 valandas per parą būtų saugoma tik Seimo pirmininko ir premjero pareigas einančių asmenų gyvenamoji vieta.

Plačiau apie pataisas – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius