-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 07 /16:19

S.Skvernelis Baltarusijos premjerui pasiūlė vietoj Astravo AE statyti dujinę elektrinę

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis kreipėsi į Baltarusijos Respublikos Ministrą Pirmininką Sergejų Rumasą su pasiūlymu apsvarstyti galimybę vietoj Astravo atominės jėgainės vystyti modernią dujinę elektrinę.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / 15min

Prieš mėnesį Ženevoje vykusiame Jungtinių Tautų konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo konvencija) šalių susitikime galutiniu sprendimu konstatuota, kad aikštelė atominės elektrinės statybai pasirinkta netinkamai, o Europos Sąjungos atlikti streso testai patvirtina, kad ši atominė elektrinė nėra saugi: objektas statomas seisminio aktyvumo zonoje, užfiksuota įvairių rimtų projekto trūkumų, rašoma ministro pirmininko pranešime žiniasklaidai.

BelAEC paskyros feisbuke nuotr./Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“
BelAEC paskyros feisbuke nuotr./Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“

„Atsižvelgdamas į tai, noriu Baltarusijos pusei pateikti pasiūlymą apsvarstyti galimybę vietoj Astravo atominės jėgainės vystyti modernią dujinę elektrinę. Lietuva būtų pasirengusi užtikrinti Jūsų šaliai alternatyvų dujų tiekimą iš Lietuvos ir per mūsų teritoriją. Mūsų jau priimti sprendimai leidžia teigti, kad jau keletą metų sėkmingai veikiantis didelio pajėgumo Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalas Lietuvos ir regiono vartotojų poreikius tenkins bent iki 2044 metų, o 2021 metais pabaigus tiesti dujų jungtį su Lenkija, bus užtikrintas Lietuvos ir viso regiono tiesioginis priėjimas prie Europos Sąjungos dujų rinkos“, – rašoma premjero laiške S.Rumasui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Energetikos ekspertai sutaršė premjero Sauliaus Skvernelio atominį „planą-chuliganą“

Premjeras įsitikinęs, kad pasiūlyta alternatyva būtų naudinga Baltarusijos ekonomikai bei atvertų kokybiškai naują puslapį ne tik mūsų tarpusavio, bet ir Baltarusijos santykių su Europos Sąjunga srityje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Rumasas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Rumasas

S.Skvernelio pasiūlymas susilaukė įvairių reakcijų – nuo kritikos, esą tai padaryti būtų neįmanoma, iki patvirtinimų, kad techniškai pasiūlymą įgyvendinti galima, tačiau vargu, ar praktikoje tokios ambicijos gali būti išpildytos.

G.Landsbergis S.Skvernelio laišką vadina rinkiminiu žaidimu

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis rinkiminiu žaidimu pavadino premjero S.Skvernelio pasiūlymą Baltarusijos premjerui, kad vietoj Astravo atominės jėgainės būtų statoma dujinė elektrinė.

G.Landsbergio teigimu, šis žingsnis gali būt panaudotas kaip pretekstas atšaukti Europos Sąjungos (ES) sankcijas Baltarusijai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Tai rinkiminis žaidimas, galintis ne Astravą sustabdyti, bet būti panaudotas kaip pretekstas atšaukti sankcijas Baltarusijai“, – BNS sakė konservatorių lyderis.

Jis sakė, kad kitą savaitę dėl Lietuvos pozicijos šiuo klausimu kviesis užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių.

Anksčiau Baltarusijos atstovai S.Skvernelio pasiūlymo nekomentavo, tvirtindami, kad kol nėra oficialaus pasiūlymo, tol komentarų nebus.

Seimas 2017 metų birželį įstatymu įtvirtino, jog Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Taip siekta apriboti elektros importą iš Baltarusijos. Vyriausybė vėliau pritarė planui, kaip blokuoti Astravo AE gaminamos elektros importą.

Lietuvos valdžia teigia, kad Astravo atominė elektrinė statoma pažeidžiant saugumo reikalavimus. Baltarusija šiuos kaltinimus atmeta.

Lietuva anksčiau siekė sustabdyti projektą, inicijuodama elektros importo embargą, bet nesulaukė kitų Europos šalių ir institucijų paramos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius