Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 07

S.Skvernelis išeis, o kas toliau? Politologai siūlo nelaidoti LVŽS

Netylant kalboms, kad netrukus buvęs premjeras Saulius Skvernelis paliks „valstiečių“ frakciją ir išsives savo bendražygius, svarstoma, kaip tai atsilieps Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS). 15min kalbinti politologai teigė, kad dėl to „valstiečiai“ susilpnės, bet nežlugs – greičiau išsigrynins.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kalbos apie S.Skvernelio išėjimą iš Seimo LVŽS frakcijos sklando jau kuris laikas.

Jas dar labiau pakurstė vieši „valstiečių“ pirmininko Ramūno Karbauskio ir LVŽS frakcijos nario, šiai partijai nepriklausančio S.Skvernelio pasikandžiojimai.

Naują frakciją S.Skvernelis greičiausiai pristatys antradienį – tą dieną žurnalistai kviečiami į spaudos konferenciją.

Generolo Jono Žemaičio karo akademijos politologė Jūratė Novagrockienė 15min sakė, kad tikrai negalima sakyti, jog po S.Skvernelio išėjimo „valstiečių“ partija bus pasmerkta.

„Partija turi daug narių, turi pakankamai stiprią frakciją, kad ir išėjus S.Skverneliui ir oponentams, kurie išryškėjo, ji išlieka pakankamai stipri.

Be to, ji atliepia radikalesnės, tradicinės, konservatyvios visuomenės požiūrį ir labai orientuojasi į tai“, – kalbėjo ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūratė Novagrockienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūratė Novagrockienė

Anot politologės, dalį rinkėjų LVŽS, be abejonės, išlaikys, o partijos ateitis taip pat priklausys ir nuo politinės jėgos strategijos, pavyzdžiui, ar ji nutars bendradarbiauti su kitomis politinėmis jėgomis.

„Bet kad tai susilpnins partiją, tai neabejotinai“, – pabrėžė pašnekovė.

J.Novagrockienė sutiko, kad vienas iš variantų – suartėti su „maršininkais“, tačiau tai įvyktų nuosaikesnių rinkėjų sąskaita.

„Niekada nebūna taip, kad gavus vienos rinkėjų grupės paramą vienaip ar kitaip nenukentėtų kita dalis, kuri balsavo ir galbūt yra nuosaikesnė“, – teigė ji.

Pats S.Skvernelis, anot jos, šiame fone – šaliai susidūrus su dviem krizėmis ir tvyrant didelei įtampai, yra sėkmingai išlaikantis aukso vidurį.

Tai yra jo pranašumas dabartinėje situacijoje.

„Kita vertus, jis siūlo greitus sprendimus, kaip ką reikėtų spręsti. Aišku, jam tai nieko nekainuoja, kadangi jis nieko nesprendžia ir nesimato rezultato.

Tačiau žmonėms turėtų patikti tai, jog yra pakankamai žinomas politikas, kuris žino, kaip reikėtų spręsti problemas. Tai yra jo pranašumas dabartinėje situacijoje“, – kalbėjo ji.

2016 metais S.Skvernelio dėka LVŽS pasiekė stulbinamą pergalę rinkimuose. Ar jis vis dar yra auksinis bilietas, galintis iškelti bet kurią politinę jėgą?

Politologės vertinimu S.Skvernelis turi lyderystės savybių ir gali būti patrauklus politikas, galintis timptelėti į viršų politinę jėgą.

T.Janeliūnas: tai iš dalies – ir privalumas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Tomas Janeliūnas 15min teigė, kad S.Skvernelio pasitraukimas LVŽS visų pirmiausiai išgrynins.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas

„Nes dabartinė situacija iš tiesų buvo dviprasmiška, kai viena dalis su R.Karbauskiu priešakyje buvo gana radikaliai nusiteikę ypač dabartinės Vyriausybės atžvilgiu – buvo daug antiliberalių nuostatų prikaupę.

O kita pusė – S.Skvernelio komanda, buvo tie, kurie žymiai nuosaikiau žiūrėjo ir vertino dabartinės Vyriausybės veiklą. Ir ta pasaulėžiūra tokia nuosaikesnė“, – kalbėjo politologas.

Anot jo, pasitraukus S.Skverneliui, R.Karbauskio komandai bus labai aišku, už ką jie kovoja, šie politikai galės save labai aiškiai pozicionuoti radikalios dešinės partijos spektre.

„Tai galbūt net taps jiems iš dalies privalumu, nes dabar toje pusėje yra daug atskirų mažų darinių – partijų, judėjimų, bet visi jie susiskaldę, jų patekimas į Seimą, kaip matėme paskutiniuose rinkimuose, gana abejotinas. Tą nišą sutelkti rinkėjų prasme, manau, R.Karbauskio išsigryninusi partija visai gali“, – sakė T.Janeliūnas.

Jis neatmetė, kad su LVŽS ateitį galėtų susieti ir žinomesni „maršininkų“ veidai.

„Jau ir dabar tarp jų yra nemažai sąsajų ir jie vieni kitus iš esmės remia“, – pridūrė jis.

O kaip klostysis pačiam S.Skverneliui?

T.Janeliūno įsitikinimu, jis šiek tiek praranda potencialą, kurį turėjo prieš kelerius metus.

Jis, manau, kaip tik turėdamas tokių ambicijų daro tokį žingsnį, nes kitaip – o kam?

„Bet kaip nuosaikus politikas, kuris tikrai turėjo didelį rinkėjų palaikymą savo metu, aš manau, jis tikrai dar yra pajėgus suburti nebūtinai laiminčią rinkimus partiją, bet bent jau tokią, kuri patektų į parlamentą.

Iki rinkimų yra laiko sustyguoti, suplanuoti veiksmus ir kodėl gi ne? Jis, manau, kaip tik turėdamas tokių ambicijų daro tokį žingsnį, nes kitaip – o kam?“ – kalbėjo pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius