-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 11

S.Skvernelis Japonijoje pagerbė žydų gelbėtoją Ch.Sugiharą, Hirošimos aukų atminimą

Japonijoje viešintis Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis pagerbė žydus nuo Holokausto gelbėjusį japonų diplomatą Chiunę Sugiharą, atominio bombardavimo Hirošimoje aukas.
Saulius Skvernelis lankosi Japonijoje
Saulius Skvernelis lankosi Japonijoje / LRVK / Dariaus Janučio nuotr.

„Labai svarbu, kad Lietuva ir Japonija bendrai puoselėja Sugiharos atminimą. Šio diplomato žygdarbis yra tolerancijos, žmogiškumo ir teisingumo pavyzdys ateities kartoms. Tai žmogus, kuris išdavė vizas gyventi“, – sakė S.Skvernelis, ketvirtadienį apsilankęs Nagojos mieste baigiamame įrengti Ch.Sugiharos memoriale.

Japonijos konsulas Ch.Sugihara 1939–1940 metais gyveno Kaune ir kartu su olandų konsulu Janu Zvartendijku čia išdavė tūkstančius „vizų gyvenimui“, išgelbėjusių ne mažiau kaip 6 tūkst. žydų gyvybių.

Premjeras taip pat lankėsi Hirošimoje, kur pagerbė Atominio bombardavimo aukas, padėjo vainiką Hirošimos Taikos memoriale, susitiko su miesto meru Kazumi Matsui.

„Atvykdami čia, norime parodyti, kad solidarizuojamės su Hirošima. Jūsų tragedija negali palikti abejingų ir yra perspėjimas žmonijai, jog būtina imtis visų priemonių, kad tai niekuomet nepasikartotų. Užtikrinu, kad Lietuva visada pasisakė ir pasisakys už taikos ir stabilumo siekį“, – sakė premjeras.

Baigiantis Antrajam pasauliniam karui, 1945-ųjų rugpjūčio 6-ąją amerikiečių bombonešis B-29 numetė atominę bombą ant Hirošimos uostamiesčio, kuriame buvo nemažai karinių objektų. Atominės bombos sprogimas nusinešė iš viso 140 tūkst. žmonių gyvybių.

Vyriausybės vadovas lankėsi Hirošimos universitete, kur skaitė paskaitą apie Lietuvą dėstytojams, mokslininkams ir studentams. Pasak Vyriausybės pranešimo, S.Skvernelis didžiausią dėmesį skyrė Lietuvos istorijai bei užsienio politikai, aptarė Lietuvos santykius su kaimyninėmis šalimis ir „Brexit“ problematiką.

Premjeras paminėjo, jog Lietuva remia Japonijos pastangas stiprinti regioninį saugumą, pabrėžė, kad pagal savo ekonominį ir politinį potencialą ši šalis turėtų užimti ryškesnį vaidmenį Jungtinių Tautų sistemoje. Vyriausybės vadovas akcentavo, kad Lietuva tikisi ir laukia laisvosios prekybos sutarties tarp ES ir Japonijos įsigaliojimo, nes tai suteiktų didesnes galimybes mūsų šaliai prekiauti su Japonija.

Lietuvos Vyriausybės vadovui po paskaitos buvo suteiktas Hirošimos universiteto garbės daktaro vardas.

S.Skvernelis vizito Japonijoje metu penktadienį susitiks su Japonijos premjeru Shinzo Abe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius