Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 08

S.Skvernelis: niekada nesakiau, kad man per brangu Lietuvoje

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime dalyvavęs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis atskleidė, kad atostogas Ispanijoje renkasi ne dėl kainos, tačiau pripažįsta, kad kainos paslaugų sektoriuje Lietuvoje yra tikrai didelės. Daugybę temų palietusiame pokalbyje su atlikėja Dovile Filmanavičiūte premjeras atskleidė ir neoficialiąją, nuo kamerų slepiamą savo pusę: „Esu jautrus žmogus ir išgyvenu dėl savo sprendimų.“
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Svarbiausia – šeimos nuomonė

Neseniai pasirodžius naujienai apie tai, kad S.Skverneliui Ispanijoje atostogauti pigiau nei Lietuvoje, kilo daug pasipiktinimo, tačiau premjeras tikina niekada taip nesakęs.

„Kalbėdamas apie atostogas niekada nesakiau, kad man per brangu Lietuvoje, nors, objektyviai pažvelgus, kainos paslaugų sektoriuje Lietuvoje yra tikrai didelės. Tačiau aš galiu pasirinkti, kur atostogauti. Tai noriu daryti Ispanijoje, nes vasara man asocijuojasi su nesibaigiančia šiluma, saule ir jūra“, – tikina S.Skvernelis.

Paklaustas, kaip reaguoja į tokias masinančias dėmesį antraštes, premjeras patikino jau nustojęs su jomis kovoti ir į jas kreipti dėmesį:

„Reikia mokytis ir mokytis, ką sakyti. Žodis ne žvirblis, tačiau tokių masinančių žinių su neteisingomis antraštėmis yra daug, o aš negaliu kalbėti tai, kuo netikiu – visada sakiau ir sakysiu, ką galvoju. Esu kovotojas ir man visada reikalinga pergalė, bet turiu puikią komandą, kuri pasako, kad su antraštėmis kovoti neverta. Mano šeima ir artimieji žino, kas ir koks esu, ir man tai svarbiausia.“

Motyvaciją padeda išlaikyti pareigos jausmas

S.Skvernelis tikina, kad jau nuo vaikystės turi įskiepytą pareigos ir atsakomybės jausmą, todėl kritika neišmuša iš vėžių.

Ministrui pirmininkui reikia žinoti visas problemas, todėl rytą pradedu su aktualiausiais švietimo, sveikatos, vidaus reikalų, užsienio politikos klausimais, tada bendrauju su mokytojais, žemdirbiais. Turi įsigilinti į kiekvieną problemą, nuomonę, bet galiausiai sprendimą priimu pats, – kalba S.Skvernelis.

„Galima, aišku, plaukti pasroviui, bet man tai netinka. Svarbu pasiekti tinkamą rezultatą. Tiesa, aš niekada negalvojau, kad būsiu tokioje pozicijoje ir niekada to tikslingai nesiekiau. Kartais politikai bando rankytėmis ir kojytėmis įsliuogti į ten, kur esu aš, nervinasi. Kai pavyksta – su kėde suauga, bendra kraujotaka dalijasi. O aš manau, kad ir tragedijos nebūtų, jei kažkas pasikeistų“, – apie premjero postą kalba S.Skvernelis.

Anot jo, šios pareigos nėra lengvos, nes kiekvienas rytas prasideda nuo svarbiausių Lietuvai problemų sprendimo.

„Ministrui pirmininkui reikia žinoti visas problemas, todėl rytą pradedu su aktualiausiais švietimo, sveikatos, vidaus reikalų, užsienio politikos klausimais, tada bendrauju su mokytojais, žemdirbiais. Turi įsigilinti į kiekvieną problemą, nuomonę, bet galiausiai sprendimą priimu pats“, – kalba S.Skvernelis.

Į klausimą apie tai, kaip pavyksta atsipalaiduoti po sunkios dienos, premjeras atsakė trumpai: „Sakoma, reikia neįsitempti ir nereikės atsipalaiduoti.“

Vis dėlto jis pridūrė, kad yra komandinių žaidimų mėgėjas – žaidžia krepšinį, tinklinį, futbolą, laisvo laiko dalį skiria šeimai, skaito knygas apie istoriją, viduramžius, sąmokslo teorijas.

„Šiuo metu skaitau knygą apie Antrąjį pasaulinį karą, nors laiko tam tikrai yra mažiau – daugiau skaitau tai, ką reikia, nors ir nesinori“, – prisipažįsta S.Skvernelis.

Prieš žolės legalizavimą ir už dvigubą pilietybę

Nors pastarieji alkoholio vartojimo ribojimai sulaukė didelio jaunosios visuomenės dalies pasipriešinimo, S.Skvernelis nemano, kad sprendimas buvo blogas, be to, nesupranta įvairiausiomis legendomis apipinto sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įvaizdžio. „Nors ir buvo daug pasipiktinimo, per praėjusius metus alkoholio buvo suvartota mažiau, akcizų surinkta daugiau. Be to, beveik dvigubai išaugo nealkoholinio vyno ir alaus vartojimas.

Daug kas klijuoja etiketes sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, bet viskas su juo yra gerai – daryti iš jo dogmatiką yra blogai“, – įsitikinęs premjeras.

Dėl marihuanos legalizavimo S. Skvernelis nusiteikęs kategoriškai ir pasisako prieš – tikina, kad tokią jo nuomonę suformavo buvusi policininko profesija: „Aš tikrai mačiau, kas tai yra, kai pradedama nuo lengvų narkotikų, o vėliau baigiasi labai blogai. Manau, kad nėra nepavojingų ir nekaltų narkotinių medžiagų, todėl esu prieš legalizavimą. Jei tiek metų nebūčiau dirbęs policijoje, galbūt į šią situaciją sugebėčiau pažvelgti kitaip.“

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime buvo dalinamos anketos su klausimu, ar dalyviai yra už dvigubą pilietybę. Premjeras pasisakė už ir tikino, kad darys viską, jog per artėjantį referendumą būtų priimtas naujas dvigubos pilietybės įstatymas.

„Aš visiškai už dvigubą pilietybę – darysiu viską, kas įmanoma ir neįmanoma, kad taip būtų. Esu už kiekvieną lietuvį, kuris jaučiasi lietuviu“, – teigia S. Skvernelis.

Už premjero kostiumo – jautrus ir optimistiškas žmogus

Į Seimo narius dažnai nelengva pažvelgti iš kitos, ne profesinės pusės, todėl pokalbyje su D.Filmanavičiūte S.Skvernelis atskleidė ir savo užkulisinę, viešai nepristatomą asmenybės dalį.

„Visada buvau jautrus, net ir dirbdamas darbą, kuris, rodos, su jautrumu neturi nieko bendro. Tikrai nėra taip, kad aš padarau ir man neberūpi, nebeišgyvenu dėl to.

Net kai buvau dėstytojas universitete ir suklysdavau, atsiprašydavau savo studentų prieš auditoriją. Niekada nebijau pripažinti savo klaidų“, – tikina S.Skernelis.

Jis pritaria, kad yra optimistas ir teigia, kad lietuviams reikia išmokti didžiuotis tuo, ką pasiekia ir turi: „Kai mums pasiseka, dažnai įtikiname save, kad mums taip pavyko netyčia – nepakankamai įvertiname. Reikia išmokti didžiuotis tuo, ką turime. Taip pat svarbu skirti dėmesio savo sveikatai. Skatinu būti drąsiems, keistis. Reikia tikėti tuo, ką darai ir tas optimizmas taps realizmu.“

Apie tai, kokią Lietuvą mato po šimtą metų, premjeras atsakė besitikintis gerėjančios demografinės situacijos ir išlikusios stiprios demokratijos.

„Mes būsime tokie, kokie esame šiuo metu – vakarietiška, demokratinė, pažangi valstybė, turinti specifinius bruožus, nepriešinanti savęs su kitomis šalimis. Tikiu, kad lietuvybė neišnyks, o kalba išliks tokia, kokia buvo. Tikiuosi, kad neišsipildys blogiausios prognozės kalbant apie demografijos ateitį, nes mūsų tikslas – bent trys milijonai gyventojų.

Tikėtina, kad žemės ūkio indėlis ir įtaka į ekonomiką bus mažesnis ir ateityje būsime dar atviresnė, pilna potencialo ir modernių technologijų valstybė“, – tvirtina premjeras S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius