Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 13

S.Skvernelis: PVM lengvatos šildymui likimas priklausys nuo kompensacijų mechanizmo efektyvumo

Jeigu Seimo neseniai patvirtintas naujas kompensacijų už šildymą mokėjimo mechanizmas veiks efektyviai, prie diskusijų dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos šildymui grąžinimo nebus grįžtama, teigia premjeras.
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mes manome, kad jeigu tas kompensavimo mechanizmas, kuris dabar veiks, bus tikrai supaprastintas ir maksimaliai elektronizuotas, jis suveiks efektyviai ir ko gero metų pabaigoje tos problemos nebeturėsime – tie kam reikia pagal jų pajamas, nepriklausomai nuo šildymo būdo, gaus paramą. Ir galbūt tos aistros nurims“, – antradienį žurnalistams Seime pareiškė Saulius Skvernelis.

Tačiau, pasak jo, prie lengvatos grąžinimo klausimo gali būti grįžtama, jeigu kompensacijų mechanizmas bus gremėzdiškas.

„Jeigu mechanizmas neveiks arba jis bus gremėzdiškas, nepatogus žmonėms, tikėtina, kad Seime gali atsirasti tokia valia (lengvatos grąžinimo – BNS). Bet tokiu atveju turime pasakyti, kad tai neturi būti daroma laikinai. Tada turi būti politinis apsisprendimas – jeigu manome, kad tai yra teisinga (lengvatos grąžinimas – BNS), ji turi išlikti“, – tvirtino premjeras.

S.Skvernelis taip pat neigė, kad šildymui gali būti nustatytas ne 9 proc., o kitoks lengvatinis PVM tarifas.

„Diskusijos, kad gali būti kitoks režimas, neatitinka realybės. Mes turime tris PVM mokestinius režimus – 21 proc. ir du lengvatinius 5 bei 9 proc.“, – aiškino premjeras.

Parlamentinė opozicija praėjusią savaitę įregistravo 9 proc. PVM tarifą šilumai numatančias pataisas. Dalis valdančiųjų siūlo prie apskrito stalo dar kartą aptarti lengvatos reikalingumą, dalis žada remti 9 proc. tarifo grąžinimą nuo 2018 metų.

Dabar 9 proc. PVM tarifas taikomas knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, viešbučiams, laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, keleivių vežimui, o 5 proc. – tik kompensuojamiems vaistams ir nekompensuojamiesiems, kainuojantiems daugiau negu 300 eurų.

Šildymui nuo birželio taikomas įprastas 21 proc. PVM tarifas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius