Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 23 /14:10

S.Skvernelis socialdemokratų sprendimą trauktis gerbia, bet laiko trumparegišku

Premjeras Saulius Skvernelis teigia gerbsiantis Lietuvos socialdemokratų partijos sprendimą trauktis iš valdančiosios koalicijos. Premjero teigimu, netrukus prasidės konsultacijos dėl paramos Vyriausybei.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šeštadienį Socialdemokratų partijos tarybai priėmus sprendimą palikti valdančiąją koaliciją su „valstiečiais“ premjeras Saulius Skvernelis nutarė nevykti suplanuoto vizito į Gruziją.

Kad vizitas atšauktas, BNS patvirtino premjero patarėjas Tomas Beržinskas. Anot jo, sprendimas priimtas „dėl susiklosčiusios politinės situacijos“.

S.Skvernelis į Gruziją turėjo išvykti pirmadienį. Buvo suplanuoti susitikimai su Gruzijos prezidentu, premjeru ir parlamento pirmininku. Ketinta aptarti Lietuvos paramą Tbilisiui bei ekonominį bendradarbiavimą.

Sprendimą gerbia, bet lauks įgyvendinimo

„Gerbiu socialdemokratų partijos sprendimą ir lauksiu, kaip jis bus įgyvendintas. Šiandien jokių sprendimų nedarysiu. Artimiausiu metu bus pradėtos konsultacijos dėl paramos Vyriausybei su visomis politinėmis jėgomis. Jei Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai norės toliau remti Vyriausybės programą, mes esame pasiruošę tokią paramą priimti. Šiuo metu mes nespręsime jokių klausimų, susijusių su postais. Jų likimas priklausys nuo pasiektų susitarimų“, – teigiama 15min atsiųstame S.Skvernelio komentare.

Komentuodamas BNS S.Skvernelis pasisakė griežčiau. BNS jis sakė, kad socialdemokratų sprendimas trauktis iš koalicijos su „valstiečiais“ yra trumparegiškas, o jų argumentai remiasi demagogija.

„Manau, kad tai yra vis dėlto trumparegiškas sprendimas. Tais argumentais, kurie buvo viešai nutekėję, paruošta rezoliucija yra visiška demagogija. Kalbant apie bendradarbiavimą, tikrai tokio pagrindo teigti, kad socialdemokratai negalėjo įgyvendinti savo programinių nuostatų, neatitinka tikrovės“, – šeštadienį BNS sakė Vyriausybės vadovas.

Jis pabrėžė, kad Vyriausybės programa buvo bendra ir „valstiečių“, ir socialdemokratų. Kita vertus, socialdemokratų sprendimą S.Skvernelis pavadino gerbtinu, nors prisipažino, kad jis jam nebuvo naujiena.

S.Skvernelio teigimu, Socialdemokratų partija tapo savo pirmininko Gintauto Palucko ambicijų įkaitu, nes būtent jis privertė partiją priimti sprendimą palikti koaliciją su „valstiečiais“.

„Valstybė vos ne tapo vieno žmogaus ambicijų įkaitu. Tas žmogus sugebėjo partiją pakreipti tokiu keliu. Istorija parodys, ar tas kelias buvo teisingas ir sėkmingas“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Socialdemokratų ministrai galėtų likti

Pasak premjero, tai atveria galimybes Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) sustiprinti savo pozicijas.

„Manau, kad LVŽS dabar turi ne tik istorinį šansą, bet ir tiesiog būtinybę stiprinti centro kairės jėgas, politinę partiją ir įsitvirtinti šioje nišoje, nes panašu, kad centro kairei nelabai kas atstovauja“, – BNS sakė S.Skvernelis.

S.Skvernelio nuomone, visi socialdemokratų deleguoti ministrai galėtų toliau dirbti Vyriausybėje, tačiau apsisprendimo galimybė paliekama jiems patiems.

„Aš manau, kad visi ministrai tiek Mindaugas Sinkevičius, tiek Linas Linkevičius, tiek Milda Vainiutė galėtų tęsti darbą Vyriausybėje. Pirmiausia, tai yra jų pačių apsisprendimas. Artimiausiu metu mes susitiksime su ministrais“, – kalbėjo premjeras.

Anot jo, jeigu kuris nors ministras pasitrauktų, dėl kandidatų bus tariamasi su šalies vadove Dalia Grybauskaite, o kandidatūros gali priklausyti nuo būsimų „valstiečių“ susitarimų su Seimo frakcijomis.

„Kol kas nesvarstomi jokie kiti kandidatai. Jeigu bus tokia būtinybė, tai bus ieškoma naujų kandidatų. Kaip ši Vyriausybė buvo formuojama, taip mes ir tęsime tą bendradarbiavimą su prezidente ir priimsime sprendimus, kurie nesusilpnintų Ministrų kabineto“, – teigė S.Skvernelis.

Nori susitarimo su Seimo socialdemokratais

Premjeras šeštadienį BNS sakė, kad artimiausiu metu su Seimo socialdemokratais tarsis dėl susitarimo bendradarbiauti palaikant tam tikrus projektus.

„Asmeniškai kviečiu visus Socialdemokratų frakcijos narius darbuotis kartu, pasirašyti susitarimą ir tęsti tuos darbus, kuriuos mes darėme, remiant Vyriausybės programą ir įgyvendinti bendras nuostatas, kurios buvo sudėtos į socialdemokratų ir „valstiečių“ Vyriausybės programą“, – tvirtino Vyriausybės vadovas.

Jis pabrėžė, kad naujasis susitarimas turėtų būti labai aiškus ir galbūt jis net palengvintų bendradarbiavimą su socialdemokratais.

„Jeigu bus galimybė darbuotis su frakcija, pasirašysime labai aiškų susitarimą su frakcija. Tada būtų dar paprasčiau, kadangi pastaruosius mėnesius matėme, kad frakcijos ir partijos pirmininko nuomonės skirdavosi. Pastarojo vertinimai arba retorika, ypač susiję su mūsų strateginiais saugumo tikslais, užsienio politika, galiausiai tai, kas dabar įvyko, supurtę politinės partijos korupcijos skandalų, manau, kad tokiu atveju būtų paprasčiau“, – sakė S.Skvernelis.

Jis tvirtino, kad pasitraukus socialdemokratams galimi įvairūs variantai, taip pat ir naujos koalicijos, tačiau kaip realiausią minėjo suburti Seime parlamentarus, kurie remtų Vyriausybės darbus.

„Jeigu būtų bendras darbas su Seimo nariais socialdemokratais, plius du Darbo partijos Seimo nariai aiškiai pasisakė, manau, kad turime ir kitus pakvietę Seimo narius vienytis, ypač po šių savaitgalinių įvykių. Kalbame apie politinės sistemos brandą ir ateitį, kalbame, kad mūsų nulinę toleranciją korupcijai. Tikrai yra pagrindas daugumai sutelkti“, – tikino premjeras.

R.Karbauskis tikisi toliau bendradarbiauti su socialdemokratais

Kiti „valstiečių“ lyderiai irgi tikisi tęsti bendradarbiavimą su šios frakcijos atstovais Seime. Ramūnas Karbauskis teigia, kad socialdemokratų partijos sprendimas dar nereiškia pokyčių valdančiojoje daugumoje.

„Gerbiu Socialdemokratų partijos, jų tarybos sprendimą, bet visiškai aiškiai suprantu, kad tai dar nereiškia pokyčių valdančioje daugumoje. Tie pokyčiai daugumoje atsitiks tada, kai iš koalicijos pasitrauks Seimo nariai, priklausantys Socialdemokratų partijai. Čia ir bus įdomiausia dalis“, – BNS sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Jis vylėsi, kad nepaisant šeštadienio sprendimo, valdančioji dauguma išliks.

„Tikėkimės, kad tie žmonės, kurie atsakingi, kurie galvoja apie valstybę, o ne apie partijos siaurus interesus, apie rinkimus, pasielgs labai pilietiškai ir atsakingai, ir kad, nepaisant šeštadienio sprendimo, turėsime valdančiąją daugumą“, – tvirtino R.Karbauskis.

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis taip pat tikisi, kad Socialdemokratų frakcija Seime ir po partijos sprendimo trauktis toliau palaikys Vyriausybės sprendimus būdami koalicijoje.

„Jei jie lieka dirbti, jie yra dar patikimesni: vieną kartą pasirašę koalicinę sutartį, jie pasako, kad taip, mes liekame įgyvendinti bendros programos, kuri, beje, yra bendra programa. Manau, kad jų tikslas – taip pat įgyvendinti Vyriausybės programą“, – žurnalistams dar penktadienį teigė V.Pranckietis.

LVŽS Seime turi 56 atstovus, socialdemokratai – 17.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius