-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 13

S.Skvernelis: sprendžiant dėl apkaltos M.Basčiui gali reikėti papildomos informacijos iš VSD

Prieš apsispręsdamas, ar palaikyti konservatorių inicijuojamą apkaltą Seimo nariui socialdemokratui Mindaugui Basčiui, premjeras Saulius Skvernelis teigia norįs išgirsti pačio parlamentaro paaiškinimus ir gauti papildomos neviešos žvalgybinės informacijos apie šį politiką.
Valstybės saugumo departamentas
Valstybės saugumo departamentas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Manau, kad „valstiečių“ frakcija norės sulaukti ir pono Mindaugo Basčio atsakymų. Galbūt reikės dar papildomos informacijos iš Valstybės saugumo departamento. Kiek esu informuotas, be tos viešai prieinamos informacijos, matyt, mūsų žinybos disponuoja ir informacija, kuri nėra viešai prieinama. Tai irgi labai svarbu. Tie žmonės, kurie turi galimybę susipažinti su šita informacija, manau, tą turėtų paprašyti VSD pateikti. Bent jau aš tokia teise pasinaudosiu prieš priimdamas galutinį sprendimą“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Vyriausybėje sakė S.Skvernelis.

Anot jo, M.Basčio likimo Seime klausimas turėtų būti aptartas ir valdančiųjų partijų koordinacinėje taryboje.

Vyriausybės vadovas atkreipė dėmesį, kad net pagal viešai paskelbtą VSD išvadą, M.Bastys niekada jau negalėtų gauti leidimo dirbti su slapta informacija.

„Pagal tą informaciją, kuria aš disponuoju, paskaičiau, na, Seimo nariui vienareikšmiai galimybės darbuotis su slapta informacija net teoriškai nematau, kad galėtų būti atstatyta arba suteikta. Vadinasi, tai apsunkina Seimo nario veiklą“, – svarstė S.Skvernelis

„Pagal viešą informaciją, kuri yra pateikta, kurią pateikė Valstybės saugumo departamentas, mes galime klausti klausimus, ar yra Seimo narys savarankiškas priimdamas sprendimus. Suprantame, kad jis turi atstovauti visiems rinkėjams, būti nešališkas ir savarankiškas. Tokių abejonių kyla“, – pridūrė jis.

Premjeras tvirtino, kad apkaltą Seimo nariui palaikytų, jeigu matytų, kad šis žmogus tikrai negali atlikti savo konstitucinės priedermės.

Apkalta Seimo nariui galėtų pradėta dėl priesaikos sulaužymo, Konstitucijos pažeidimo arba padarius nusikaltimą.

Apkalta Seimo nariui galėtų pradėta dėl priesaikos sulaužymo, Konstitucijos pažeidimo arba padarius nusikaltimą.

Opoziciniai konservatoriai pirmadienį pranešė pradėję rinkti parašus siekdami inicijuoti apkaltą socialdemokratui M.Basčiui, nes jam nesuteiktas leidimas dirbti su įslaptinta informacija dėl ryšių su nusikalstamo pasaulio ir Rusijos energetikos kompanijų atstovais.

Dėl VSD pateiktos informacijos apie jį M.Bastys penktadienį pasitraukė iš Seimo vicepirmininko pareigų, atsisakė kandidatuoti į Socialdemokratų partijos pirmininkus.

Seimo pirmininkui VSD pateiktoje medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

VSD vertinimu, šie ryšiai daro M.Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.

Pats parlamentaras patvirtino pažįstantis visus šiuos asmenis, tačiau atmeta įtarimus dėl jo pažeidžiamumo, vadindamas juos interpretacijomis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Bastys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Bastys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius