Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 06

S.Skvernelis: tariamasi, kada kavinės ir restoranai galėtų pradėti veikti viduje, gali būti atnaujintos sporto varžybos

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė, kad kavinių ir restoranų veiklą patalpose planuojama leisti atnaujinti dar šį mėnesį. Švelninant karantino sąlygas svarstoma ir apie profesionalių sporto varžybų atnaujinimą. Tačiau rungtynės salėse vyktų be žiūrovų.

Laikantis tam tikrų sąlygų leidžiama lauko kavinių veikla.

Klausiamas, kada galėtų būti priimti sprendimai dėl kavinių, restoranų, barų veiklos vidaus patalpose, S.Skvernelis sakė, kad planuojama, jog ši veikla galėtų prasidėti gegužės mėnesį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiltas vakaras Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiltas vakaras Vilniuje

„Buvo ketinimų ir šiandien sprendimus priimti, tačiau šiuo atveju įsiklausome į sektoriaus pageidavimus, pasiūlymus. Nesinori padaryti taip, kad mes nustatysime leidimą, nuo kada gali pradėti veikti kavinės viduje su tokiomis saugumo sąlygomis, kurios bus nepriimtinos arba neįgyvendinamos šitam sektoriui. Tai kam tą daryti?“ – teigė jis.

Nesinori padaryti taip, kad mes nustatysime leidimą, nuo kada gali pradėti veikti kavinės viduje su tokiomis saugumo sąlygomis, kurios bus nepriimtinos arba neįgyvendinamos šitam sektoriui.

Anot S.Skvernelio, šiuo metu vyksta intensyvus Ekonomikos ir inovacijų ministerijos bendravimas su minėtu sektoriumi.

Kai tik bus sutarta dėl saugumo priemonių, kurios esą bus pakankamai griežtos, numatančios laikytis atstumų tarp klientų ir kitų reikalavimų, Vyriausybės vadovo teigimu, bus ir sprendimai.

„Mes planuojame, kad maždaug gegužės viduryje arba antrame dešimtadienyje galėtų būti priimtas sprendimas“, – svarstė S.Skvernelis.

Svarstoma dėl futbolo čempionato atnaujinimo

Profesionaliems sporto klubams – krepšinio, futbolo komandoms leista treniruotis lauko aikštėse, sporto klubuose leistos asmeninės treniruotės.

„Sporto klubai veiks, tačiau bus ribojimų dėl asmenų skaičiaus, ploto, dėl atstumo laikymosi. Treniruotės galimos ir uždarose patalpose – vėlgi ribojamas žmonių skaičius ir atstumai. Taip kad sporto veikla yra maksimaliai šiandien atlaisvinta: tiek profesionaliam sportui, tiek ir individualiam arba neprofesionaliam. Su tam tikrais apribojimais ir sąlygomis nurodytomis: tiek nutarime, tiek operacijų vadovo sprendime“, – komentavo S.Skvernelis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./A lygos rungtynės: „Riteriai“ - Kauno „Žalgiris“
Arno Strumilos / 15min nuotr./A lygos rungtynės: „Riteriai“ - Kauno „Žalgiris“

Pasak premjero, dėl profesionalių sporto rungtynių vykdymo yra pradėta kalbėtis.

„Bent jau yra pavedimas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai dėl galimybės atnaujinti futbolo čempionatą. Ir lygiagrečiai pirmiausia tas pats bus su tomis sporto šakomis, kurios yra lauke. Manau, kad taip pat bus galimybė grįžti į sales, bet be žiūrovų“, – sakė jis.

Nori, kad mokiniai grįžtų į mokyklas

Kalbėdamas apie galimą moksleivių grįžimą į mokyklas dar šiais mokslo metais, S.Skvernelis sakė, kad toks noras yra.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Šančių mokykla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Šančių mokykla

„Dabar, kada mes priėmėme sprendimą dėl ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo, tai artimiausias darbotvarkės klausimas yra būtent bendrasis ugdymas. Apie tai galėtų būti kalbama ir priimti sprendimai. Galbūt netgi dėl pradinio mokymo pirmoje eilėje“, – komentavo Vyriausybės vadovas.

Savivaldybių dydis neturi įtakos

Vyriausybė ekonomiką gaivins mesdama milijonus į skverų, parkų ir verandų atnaujinimą savivaldybėse.

Paklaustas, kodėl, tarkime, Druskininkų savivaldybei, kuri yra gerokai mažesnė nei Vilniaus ar Kauno miestų savivaldybės, skirta tiek pat pinigų, kiek pastarosioms, S.Skvernelis aiškino, kad valstybės lėšos nėra skirstomos pagal savivaldybių dydį.

Jis minėjo, kad visi tie projektai yra investicinėje programoje ir jau pradėti įgyvendinti.

„Tai yra ne ketinimai, ne paieškos rangovo, jie yra pradėti vykdyti. Tiesiog didinamas jų vykdymo intensyvumas, kad būtų kuo daugiau lėšų investuojama į ekonomiką iki liepos 1 dienos, o iki metų pabaigos pageidautina, kad kai kurie objektai būtų baigti. Toks principas yra vienintelis principas. Kai kurie turi didesnius objektus, kurie yra įtraukti į šią programą ir vykdomi sėkmingai, ir potencialas yra paspartinti tiesiog jų vykdymą. Kiti turi mažesnius, treti – išvis neturi. Dėl to čia yra tik vienintelis principas: nei dydis, nei jokiu būdu politinės aspiracijos čia neturėjo jokios įtakos“, – tvirtino premjeras.

Pratęsė karantiną

Trečiadienį Vyriausybė iki mėnesio pabaigos pratęsė karantiną.

Tačiau numatė nemažai režimo palengvinimų, kurių pagrindiniai įsigalios nuo gegužės 18 dienos.

Ministrų kabinetas nusprendė, kad nuo tada saugu atsiverti vaikų darželiams, grožio salonams, pamažu atnaujinti veiklą odontologijos klinikoms.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje

Tuo pat metu bus leista su gydytojo leidimu lankyti ligonius, o vyrams dalyvauti gimdymuose. Bus leidžiami nedideli renginiai lauke, o mėnesio gale – ir viduje.

Apie kavinių ir barų veikimą viduje kol kas nekalbama.

Vyriausybė pasitarime taip pat pritarė naujai COVID-19 valdymo strategijai, numatančiai, kokių priemonių bus imamasi siekiant užtikrinti, kad viruso plitimo rizika būtų suvaldyta trumpuoju laikotarpiu ir būtų tinkamai pasirengta galimoms viruso bangoms ateityje.

Strategija bus peržiūrima sukūrus vakciną nuo viruso ar vaistus nuo jo sukeltos ligos, moksliškai įrodžius, kad susiformuoja imunitetas virusui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius