-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 16

SADM nepritaria, kad būtų plečiama parama nepriklausomybės gynėjams

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo nepritarti dviejų konservatorių projektui valstybės lėšomis laidoti nepriklausomybės gynėjus.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„(...) siūlymas skirti laidojimo išlaidų kompensacijas mirus nepriklausomybės gynėjams, neatsižvelgiant į jų patirtos žalos pobūdį ir dydį, neatitiktų valstybės paramos teikimo nepriklausomybės gynėjams principo“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Išvadą pasirašęs ministras teigia, kad nepriklausomybės gynėjams valstybės parama teikiama atsižvelgiant ne tik į patirtos žalos faktą, bet ir į jos pobūdį bei dydį, tai reiškia, kad parama teikiama labiausiai nukentėjusiesiems. Parama teikiama asmenims, kurie prarado sveikatą ir darbingumą. Tokie žmonės gauna valstybinę pensiją, turi transporto lengvatų.

Konservatoriai Gintarė Skaistė ir Sergejus Jovaiša parengė įstatymo pataisą, kad laidojimo išlaidų kompensacijos būtų skiriamos nepriklausomybės gynėjams, kurie 1991 metų sausio 11–13 dienomis ir po to vykdytos SSRS agresijos metu buvo sunkiai ar apysunkiai sužaloti, tačiau nebuvo pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais.

„Atitinkama padėka ir pagarba privalo būti užtikrinta visiems nepriklausomybės gynėjams, patyrusiems sunkius ar apysunkius kūno sužalojimus, nepriklausomai nuo to ar tie asmenys neteko darbingumo ar ne“, – teigia projekto autoriai.

SADM suskaičiavo, kad jų siūlomai normai įgyvendinti papildomai reikėtų apie 260 tūkst. eurų.

Dabar teisę į laidojimą išmoką – 40 bazinių socialinių išmokų dydžio sumą (1,5 tūkst. eurų) – turi nepriklausomybės gynėjai, pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais (iki 2005 metų liepos 1 dienos – invalidais) dėl 1991 metais sausio 11–13 dienomis ir po to vykdytos SSRS agresijos.

Dėl SADM parengtos išvados dar balsuos Vyriausybė.

1991-ųjų sausį sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS. Tuomet žuvo 14 ir buvo sužeista daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors sovietų kariams pavyko užimti Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius