-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 08

Šalaševičiūtė: Vaikų žaidimų aikštelių vis dar trūksta mažesniuose miestuose ir kaimuose

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė teigia, kad jų skaičius per trejus metus pastebimai išaugo didžiuosiuose šalies miestuose, tačiau aikštelių vis dar trūksta mažesniuose miestuose ir kaimuose.
Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

R.Šalaševičiūtė 2005 metais atkreipė savivaldybių dėmesį į vaikų teisės žaisti įgyvendinimo problemas Lietuvoje ir, surinkusi informaciją, konstatavo, kad šalyje nepakanka vaikams skirtų žaidimo aikštelių, pranešė Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnyba.

Šiuo metu, anot pranešimo, padaugėjo vaikų žaidimams pritaikytų vietų, lyginant su 2005 metais, dalis pasenusių ir vaikams pavojingų įrengimų buvo demontuoti, įrengiamos naujos, atitinkančios standartus vaikų žaidimų aikštelės.

Tačiau kontrolierė pastebi, kad dauguma naujų vaikų žaidimų aikštelių yra įrengiama didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tuo metu kitose savivaldybėse, ypač kaimo vietovėse, vaikų žaidimų aikštelių trūksta.

Kaip rašoma pranešime, savivaldybių atstovai teigia, kad aikštelių įrengimui trūksta lėšų, taip pat vaikų žaidimų aikšteles šalia daugiabučių namų yra problematiška įrengti ir dėl detaliaisiais planais nesuformuotų daugiabučių namų sklypų.

Savivaldybės taip pat nurodė, kad neretai daugiabučių namų gyventojai šalia namų esančias teritorijas naudoja kitoms reikmėms (pavyzdžiui, įsirengia automobilių stovėjimo aikšteles) ir ne visuomet prioritetas teikiamas vaikų žaidimų aikštelės įrengimui.

R.Šalaševičiūtė Aplinkos apsaugos ministerijai rekomenduoja atkreipti dėmesį į tai, jog šiuo metu vaikų žaidimų aikštelių šalia daugiabučių namų įrengimas, vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, privalomas tik šalia naujai statomų namų.

Tuo metu aikštelių įrengimas ir išsaugojimas šalia senosios statybos daugiabučių šiuo metu nėra teisiškai reglamentuotas.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė taip pat siūlo šalies savivaldybėms formuojant biudžetus skirti realius poreikius atitinkančią dalį lėšų vaikų žaidimams skirtų vietų, o kaimiškųjų rajonų savivaldybėms informuoti gyventojus apie galimybes teikti projektus vaikų žaidimų ir sporto aikštelių įrengimo finansavimui kaimiškosiose vietovėse iš Specialiosios kaimo rėmimo programos arba Europos Sąjungos fondų.

Kontrolierė taip pat rekomenduoja savivaldybėms nedelsiant spręsti smėlio dėžių šalia daugiabučių namų higienos problemą – rengti projektus, finansuojamus savivaldybių visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšomis, kurių pagalba reguliariai būtų tikrinamas smėlio dėžėse esančio smėlio užterštumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius