-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 28

Z.Palevičius po apsilankymo VRM: Šalčininkų rajone nėra Lietuvos priešų

Šalčininkų rajono meras Zdzislavas Palevičius trečiadienį susitiko su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite. Apie susitikimo būtinybę jis prabilo pirmadienio vakarą, kai kilo neramumai šalia Rūdninkų poligono, kur susirinkę žmonės nenorėjo įleisti automobilius, vežusius reikalingus daiktus čia įkurdinant laikiną stovyklą pabėgėliams. Neramu pastaruoju metu ir kitoje rajono vietoje – Dieveniškėse.
Zdislavas Palevičius
Zdzislavas Palevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieš susitikimą vidaus reikalų ministrės atstovė spaudai Lina Laurinaitytė-Grigienė informavo BNS, kad susitikimas vyksta mero iniciatyva.

„Susitikimą inicijavo Šalčininkų rajono meras, todėl tikimės išgirsti konstruktyvių pasiūlymų, kaip sumažinti visuomenės nerimą dėl migrantų kaimynystės ir galbūt konkrečių būdų, kaip spręsti migrantų apgyvendinimo problemą“, – teigė ministrės atstovė.

Šalčininkų rajone, Dieveniškėse, vietos gyventojai priešinasi migrantų šeimų apgyvendinimui iki rugsėjo 1-osios.

Važiuos ministerijos atstovai

Po susitikimo Z.Palevičius žurnalistams sakė, kad kalbėta buvo apie situaciją, žinomą visai Lietuvai dėl migrantų krizės.

„Mane kaip merą domina mūsų rajonas. Aš atvažiavau pasakyti, kad įtampa, deja, didėja, reikia bendromis jėgomis ją mažinti. Sutarėme, kad artimiausiu metu (dar nežinome tiksliai) atstovai iš ministerijos, kitų ministerijos atsakingų institucijų atstovai atvažiuos į Rūdninkus ir kalbėsis su Rūdninkų gyventojais“, – teigė meras.

Paklaustas, ar pritaria sprendimui Rūdninkų poligone apgyvendinti migrantus, kurie nelegaliai kerta Lietuvos sieną iš Baltarusijos, Z.Palevičius sakė neturįs teisės pritarti ar nepritarti.

„Čia tarybos sprendimas, jeigu bus. Mes pasakėme, kad bendradarbiausime, nes visada bendradarbiaujame. Bet mums rūpi bendruomenė, o bendruomenė yra prieš. Kaip mokėjo spontaniškai, jie parodė savo poziciją. Dabar reikia važiuoti pas bendruomenę, šitų gyventojų, pabrėšiu, atstovus ir kalbėtis, paaiškinti.

Mes iki šiol nežinome, kiek ten žmonių bus, kas bus daroma dėl saugumo. Dėl saugumo svarbiausia“, – kalbėjo meras.

Pažadų nesulaukė

Jis teigė, kad nuolat kalbasi su gyventojais, tačiau sunku juos nuraminti, nes žmonės nenori migrantų kaimynystėje. Ir tai esą juk ne vien Šalčininkų rajono gyventojų nuomonė, visos Lietuvos.

„Negavome tokių pažadų, nes galioja ministrės sprendimas“, – paklaustas, gal išgirdo pažadų, kad Dieveniškėse nebus vis dėlto apgyvendinti migrantai, sakė Z.Palevičius.

VIDEO: Dieveniškėse kartu su protestuotojais ir P.Gražulis, R.Dambrauskas rengia paramos koncertą

A.Bilotaitė po šio susitikimo sakė, kad šiuo metu neketinama vežti migrantų į Dieveniškes, tačiau šios vietos neatsisakoma.

Išsamiau skaitykite čia: A.Bilotaitė: šiuo metu vežti migrantų į Dieveniškes neketinama.

Jis taip pat pabrėžė nematąs savo rajone kitų teritorijų, kuriose galbūt galima būtų apgyvendinti migrantus ir tai nekeltų aplinkinių gyventojų pasipriešinimo.

„Mes bendradarbiaujame su pasienio tarnyba. (...) Mes neturime tokių pastatų, tuščių mokyklų, kaip kitose savivaldybėse, jas atiduotume. Bet mes tokių pastatų, deja, neturime. Ką turime, tą ir parodėme“, – tikino Šalčininkų rajono vadovas.

Mes neturime tokių pastatų, tuščių mokyklų, kaip kitose savivaldybėse, jas atiduotume.Ką turime, tą ir parodėme.

Meras tvirtino norėjęs ministerijoje sužinoti ir daugiau apie planus jo valdomame rajone dėl migrantų apgyvendinimo. Nes esą iki šiol jį pasiekianti informacija tėra iš žiniasklaidos, spaudos konferencijų, todėl norėjęs patikslinti tas žinias iš pirmų lūpų ministerijoje.

Anot mero, jis negalįs pasakyti, kad iki šiol nebuvo sulaukta atvykstančių ministerijos, kitų tarnybų atstovų rajone, nes ten lankėsi deleguotas vidaus reikalų viceministras, su juo kalbėta. Viceministras bendravo ir su Dieveniškių gyventojais.

Z.Palevičius įsitikinęs, kad įtampa neišsisklaidys, nes migrantai toliau eina. Tačiau esą savivaldybės atstovai stengiasi tą įtampą bent mažinti.

VIDEO: Neramumai prie Rūdninkų poligono: po aršių grumtynių pareigūnams pavyko atlaisvinti kelią

Nepritaria veikimui ne pagal įstatymą

Jis pats sakė jau lankęsis Rūdninkuose antradienio vakarą, žmonių ten susirinkusių nebuvo. Ketina važiuoti ir trečiadienį, nes dabar esąs jau turįs daugiau informacijos iš Vidaus reikalų ministerijos.

Tačiau meras sakė nepritariantis tokiems veiksmams, kokie buvo matomi šalie Rūdninkų poligono, kur žmonės neleido įvažiuoti transportui į poligoną.

„Aš nepritariu, jeigu veikiama ne pagal įstatymą. Negalima blokuoti kelių, turime suprasti, kad tai sukarinta teritorija, mes kaip piliečiai turime tą suvokti. Mes kaip savivaldybė nepritariame ir nepritarsime neteisėtiems veiksniams“, – tvirtino Z.Palevičius.

Meras taip pat pabrėžė, kad ten buvo privažiavę daug nevietinių gyventojų, kurie dalyvavo blokuojant kelius. Tačiau esą tą turės išsiaiškinti policijos pareigūnai.

Aš noriu pakartoti prezidento žodžius, kuriuos jis pasakė vakar, kad neieškokime priešų šalies viduje. Šalčininkų rajone nėra Lietuvos priešų.

Z.Palevičius teigė, kad sutarimas su Rūdninkų bendruomene būtinas, esą žmonės supranta migrantų krizę, tačiau būtina suprasti ir čia gyvenančius žmones – negalima pamiršti ir jų teisių. „Aš atstovauju gyventojams, bet ir bendradarbiauju su institucijomis“, – sakė jis.

Meras patvirtino manąs, kad poligonas jam atrodo geriausia galima vieta rajone apgyvendinti migrantams, tačiau ta vieta dar nėra tinkamai apsaugota.

„Aš noriu pakartoti prezidento žodžius, kuriuos jis pasakė vakar, kad neieškokime priešų šalies viduje. Šalčininkų rajone nėra Lietuvos priešų“, – užtikrino rajono meras.

VIDEO: A.Bilotaitė apie įvykius Rūdninkuose: kyla klausimas – ką žmonės gynė?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius