2014 03 14

Šalčininkų rajone pavogta dvikalbė lentelė, Seimo narys Leonardas Talmontas įžvelgia tautinės nesantaikos kurstymą

Penktadienio rytą Seimo narys, išrinktas Šalčininkuose, Leonardas Talmontas išplatino pranešimą, kad nuo kelių pastatų Jašiūnuose buvo nuplėštos lentelės su gatvių pavadinimais. Esą tų namų savininkai yra lenkų tautybės piliečiai, o reikalo turėtų imtis policija. Šalčininkų rajono policija tvirtina tirianti tik vieną pranešimą dėl dingusios dvikalbės lentelės.
Dvikalbės lentelės Šalčininkuose
Dvikalbės lentelės Šalčininkuose

„Nuo kelių pastatų Jašiūnuose, kurių savininkai yra lenkų tautybės piliečiai, buvo nuplėštos lentelės su gatvių pavadinimais. Tokiu būdu yra pažeista privati žemės valda ir nuosavybė, kuri turi būti Valstybės saugoma, kaip tai numato mūsų šalies Konstitucija ir įstatymai. Pareiškimas šiuo klausimu jau pateiktas Šalčininkų policijai“, – savo pranešime teigia L.Talmontas.

Seimo narys taip pat paragino į šį įvykį dėmesį atkreipti dėmesį Seimui, nes esą kažkas nuplėšė tas lenteles dėl „visuomenės informavimo priemonėse politikų, visuomenės veikėjų ir organizacijų kurstomos nesantaikos tautinių mažumų atžvilgiu“.

Kreipiuosi į šalies prezidentą, premjerą, Generalinę prokuratūrą, policijos vadovybę užkirsti kelią panašiems išpuoliams, dėl kurių mūsų piliečių privati nuosavybė nėra saugi. O tokie išpuoliai taip pat turi nukreiptą prieš tautines mažumas kontekstą ir kursto tautinę nesantaiką, – teigia L.Talmontas.

„Kreipiuosi į šalies prezidentą, premjerą, Generalinę prokuratūrą, policijos vadovybę užkirsti kelią panašiems išpuoliams, dėl kurių mūsų piliečių privati nuosavybė nėra saugi. O tokie išpuoliai taip pat turi nukreiptą prieš tautines mažumas kontekstą ir kursto tautinę nesantaiką, bandoma bauginti tautines mažumas, o tai yra ypač nepriimtina Europos Sąjungos šalyje. Lietuvos tautinės mažumos laukia skubių veiksmų teisėsaugos institucijų, užtikrinančių jų ir jų nuosavybės saugumą“, – savo pareiškime teigia L.Talmontas.

Tačiau policija tvirtina turinti tik vieną pranešimą apie nuplėštą gatvės pavadinimo lentelę. Apie įvykį dar ketvirtadienį Šalčininkų rajono policijos komisariato pareigūnus informavo Jašiūnuose įsikūrusios bendrovės „Arabeska“ atstovai.

„Kovo 12 dieną jie aptiko, kad pavogtas įmonei priklausantis turtas – dviguba gatvės pavadinimo informacinė lentelė lietuvių ir lenkų kalbomis, taip pat buvo apdraskyta elevatorius. Turtinė žala – 200 Lt. Įvykis tiriamas Šalčininkų rajono policijos komisariate“, – 15min.lt sakė Vilniaus apskrities VPK atstovas Paulius Radvilavičius.

Policijos teigimu, kol kas ikiteisminis tyrimas nepradėtas, tikslinama informacija apie įvykio aplinkybes.

Su Jašiūnų seniūne Sofija Griaznova apie įvykį pasikalbėti nepavyko. Seniūnijos sekretorė dar priešpiet tvirtino, kad seniūnės darbo vietoje penktadienį nebus, esą ji išvykusi į teritoriją.

Nieko apie įvykį papasakoti negalėjo ir Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Boleslavas Daškevičius.

Beje, pastarajam Šalčininkų valdininkui teismas yra skyręs 43 tūkst. Lt baudą už dvikalbes lenteles Šalčininkuose. Nors baudą reikėjo sumokėti iki vasario 6 dienos, plačiai kalbėta, kad pinigus tam renka Lietuvos lenkų sąjungos skyriai, aukoja Lenkijos politikai, tačiau B.Daškevičius jos vis dar nėra sumokėjęs. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius