Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 20

Šalčininkų savivaldybės pažadais tikėjusi medicinos studentė liko be nieko: tvarka tiesiog pakeista

Visos Lietuvos savivaldybės skundžiasi dėl specialistų, o ypač – medikų trūkumo. Pasakoja remiančios mediciną studijuojančius jaunuolius, kurie pažada vėliau atidirbti kelerius metus jų miestuose ir rajonuose. Tačiau tokie pažadai skaudžiai nuvylė studentę iš Šalčininkų, kuri patikėjo savivaldybės paramos pažadu, bet tvarka buvo tiesiog pakeista. Savivaldybė tvirtina, kad kaltinimai nepagrįsti.
Karolina Michailovska
Karolina Michailovska / Asmeninio archyvo nuotr.

Tikėjosi paramos nuo pirmo kurso

Pernai gimnaziją Šalčininkuose baigusi Karolina Michailovska yra Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto pirmakursė.

Kadangi įstojo į valstybės nefinansuojamą vietą, Karolina kreipėsi į Šalčininkų rajono savivaldybę dėl „studijų aukštojoje mokykloje finansavimo pagal 2017 metais savivaldybės parengtą ir patvirtintą studijų rėmimo programą“.

Šios programos tvarkos apraše nurodomi kriterijai, pagal kuriuos skiriamos studijų rėmimo programos lėšos:

  1. Lėšos skiriamos studentų, kurie studijuoja pagal Šalčininkų rajonui reikalingų specialybių studijų programas Lietuvos universitetuose arba perkvalifikavimo programas, studijoms finansuoti. Kiekvienais metais Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus (toliau – Administracijos direktorius) įsakymu tvirtinamas Šalčininkų rajonui reikalingų specialybių prioritetinis sąrašas.
  2. Lėšos skiriamos studentams, baigusiems bendrojo ugdymo įstaigas ir (arba) dirbantiems, planuojantiems dirbti baigus studijas Šalčininkų rajono įmonėse ir (arba) įstaigose.
  3. Kai yra keli tos pačios specialybės studentai, pirmenybė teikiama pažangiau besimokantiems studentams (skaičiuojamas pusmečio egzaminų (įskaitų) rezultatų vidurkis, o tik įstojusiems pirmojo kurso studentams vidurkis skaičiuojamas pagal bendrojo ugdymo įstaigos brandos atestato balus).

Kadangi medikai iš esmės visada yra tokiame reikalingų specialybių prioritetiniame sąraše, Karolina prašymą dėl rėmimo parašė liepos 29 d.

„Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos atstovas teigė, kad bus paskelbtas konkursas (jis turi būti skelbiamas kiekvienais metais pagal savivaldybės patvirtintą studijų rėmimo programos tvarkos aprašą) bei paragino pateikti prašymą dėl dalyvavimo konkurse. Po 20 darbo dienų negavusi jokio oficialaus atsakymo apie konkursą vėl kreipiausi į savivaldybės administraciją.

Gavau atsakymą, kad Šalčininkų r. savivaldybės studijų rėmimo programa bus panaikinta ir savivaldybė rengs naują stipendijų programą, pagal kurią net pusė mano studijų kainos nebus padengta.

Atsakymas buvo trumpas – reikia laukti, nes dar nėra sudarytas prioritetinis specialybių sąrašas savivaldybės finansavimui gauti, kuris pagal studijų rėmimo programos aprašą turi būti tvirtinamas kiekvienais metais. Iki rugpjūčio pabaigos taip ir nebuvo paskelbtas nei konkursas, nei reikalingų specialybių prioritetinis sąrašas, todėl pakartotinai kreipiausi į savivaldybės administraciją.

Šįkart gavau atsakymą, kad Šalčininkų rajono savivaldybės studijų rėmimo programa artimiausiu metu bus panaikinta ir savivaldybė rengs naują stipendijų programą, pagal kurią net pusė mano studijų kainos nebus padengta, o dirbti savivaldybės sveikatos priežiūros įstaigoje reikės 3 metus.

Sulaukus tokio netikėto atsakymo, akys prisipildė ašarų, o galva – klausimų. Ar toks savivaldybės priimtas sprendimas buvo žmogiškas? Ar yra normalu keisti galiojančią tvarką, kai pagal ją yra pateiktas prašymas?“ – feisbuke rašė nusivylimo neslepianti Karolina.

Tvarką pakeitė spalio vidury

Jos teigimu, Šalčininkų rajono savivaldybės studijų rėmimo programa nebegalioja nuo 2022 metų spalio 15 dienos.

Savivaldybės atstovas atsakė, jog asmenys, kurie kreipėsi dėl studijų rėmimo, negalėjo turėti jokių lūkesčių, nes konkursas nebuvo paskelbtas.

„Spalio 12 dieną vykusiame Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos posėdyje viena iš tarybos narių uždavė klausimą savivaldybės administracijos atstovui dėl susiklosčiusios situacijos. Savivaldybės atstovas atsakė, jog asmenys, kurie kreipėsi dėl studijų rėmimo, negalėjo turėti jokių lūkesčių, nes konkursas nebuvo paskelbtas (primenu, kad pagal studijų rėmimo programos aprašą konkursas turi būti skelbiamas kiekvienais metais).

Taip pat jis pridūrė, kad savivaldybės skiriamų stipendijų tvarka yra universalesnė, o į savivaldybės skiriamas stipendijas galės pretenduoti ne tik sveikatos mokslų studentai (nors jau nebegaliojančios savivaldybės studijų rėmimo programos apraše nebuvo nurodyta, kad pretenduoti į visos studijų aukštojoje mokykloje kainos padengimą gali tik sveikatos mokslų studentai)“, – toliau dėstė sveikatos mokslus pasirinkusi studentė.

Ji pasidalijo pastebėjimu ir apie tai, kad ir šiemet neseniai, sausio 12 dieną, Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijos abiturientai susitiko su Šalčininkų rajono savivaldybės meru Zdzislavu Palevičiumi. To susitikimo su abiturientais metu meras pabrėžė, kad šiuo metu Šalčininkuose ypač trūksta gydytojų ir kad savivaldybės durys jauniems žmonėms yra visada atviros.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Zdislavas Palevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Zdislavas Palevičius

„Tačiau vertinant tai, kas įvyko man, kai kreipiausi į savivaldybę dėl studijų rėmimo programos konkurso, kyla klausimas, ar tikrai mūsų rajone taip trūksta medikų ir ar Šalčininkų rajono savivaldybės durys yra atviros jauniems žmonėms?“ – rašė Karolina.

Paskaičiavo mediko „užauginimo kainą“

Po šiuo įrašu feisbuke savo nuomonę išsakė ir Šalčininkų rajono savivaldybė. Ji paskaičiavo, „kiek kainuoja „užauginti“ mediką“:

„Apytiksliais duomenimis, už vienerius medicinos studijų metus studentas turi sumokėti per metus apie 5000 eurų, t. y. 30 000 per 6 metus ir apie 24 000 eurų už rezidentūros studijas (po 6 000 už vienerius metus) = 54 000 eurų. Šalčininkų rajono savivaldybė pasiruošusi padengti apie 39 000 eurų šios sumos.

Kaip ji susidaro? Kasmėnesinė 250 eurų stipendija per metus (už 10 mokymosi mėnesių kasmet) t.y. 2500 eurų x 6 = 15 000 eurų ir rezidentūros studijų apmokėjimas – 24 000 eurų, iš viso 39 000 eurų.

Už medicinos studijų metus studentas turi sumokėti apie 5000 eurų, t. y. 30 tūkst. per 6 metus ir apie 24 tūkst. eurų už rezidentūros studijas. Šalčininkų savivaldybė pasiruošusi padengti apie 39 tūkst. eurų.

Suma didelė, todėl ir atsakomybė didelė. Š. m. sausio mėnesį, po žiemos sesijos, bus skelbiamas Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos kvietimas teikti prašymus 250 eurų kasmėnesinei stipendijai gauti.

Kodėl po sesijos? Teisinga, kad išmoka gautų gerai besimokantis studentas, todėl po sesijos kiekvienas pretenduojantis į stipendiją galės pateikti studijų rezultatus patvirtinančius dokumentus. Labai džiaugiamės Karolinos apsisprendimu studijuoti mediciną ir grįžti dirbti į Šalčininkų rajoną. Linkime gerų sesijos rezultatų ir lauksime prašymo stipendijai gauti (kai bus paskelbtas kvietimas).“

Dar lapkritį Šalčininkų rajono savivaldybė feisbuke dalijosi žinia, kad „medikų trūkumas jaučiamas visoje Lietuvoje, su šia problema susidūrė ir Šalčininkų rajonas“. Todėl esą Šalčininkų rajono savivaldybės administracija ėmėsi veiksmų šiai problemai spręsti.

Savivaldybės pranešime nurodoma, kad parama siūloma gydytojams arba rezidentams. Jie esą turi galimybę gauti iki 12 tūkst. eurų metinę išmoką, jiems gali būti apmokėtos rezidentūros studijos bei suteiktas tarnybinis būstas.

Šalčininkų rajono savivaldybės pažadai
Šalčininkų rajono savivaldybės pažadai

Pretenduoti prasmės nebemato

15min Karolina sakė, kad į stipendiją greičiausia nebepretenduos, kadangi toks savivaldybės požiūris, kai viešos rajono savivaldybės vadovų, mero kalbos kardinaliai skiriasi nuo darbų, jai nepriimtinas.

„Po tokios situacijos net nesinorėtų gauti tos stipendijos, kuri net nepadengia pusės mano studijų kainos. Paskaičius tvarkos aprašą apie stipendijas, įdomiai taip skamba – reikės atidirbti savivaldybės įstaigoje per penkerius metus trejus metus. Tarkim, jeigu prioritetinių savivaldybių sąraše yra pedagogai, pedagoginės studijos trunka ketverius metus, mano – šešerius.

Tai kaip bus, jeigu jie man vienerius metus moka už studijas, tai jau turiu trejus metus atidirbti? Ar už tai, kad mokama stipendija visus šešerius metus, turėsiu atidirbti trejus? Labai daug neaiškumų. Tiesą pasakius, bijau ir kreiptis, nes gal vėl susiklostys tokia situacija, kad už vienerius metus mokėtą stipendiją reikės atidirbti trejus“, – kalbėjo studentė.

Po tokios situacijos net nesinorėtų gauti tos stipendijos, kuri net nepadengia pusės mano studijų kainos.

Savo istoriją pasakoti viešai Karolina sako nusprendusi norėdama padrąsinti prabilti ir kitus studentus, kurie turėjo tokių pačių lūkesčių: „Man atrodo, kad, be manęs, nukentėjo dar keli žmonės. Žinau, kad yra besikreipusių. Bet kartais man atrodo, kad ne visi nori viešai kalbėti, ypač jeigu tėvai, artimieji dirba darbus, susijusius su savivaldybe. Norėjau tokiu būdų, viešai aprašydama savo situaciją, norėjau ir padrąsinti kitus.“

Savivaldybė kalba apie geresnes sąlygas

Šalčininkų rajono savivaldybė į 15min klausimus žadėjo atsakyti ketvirtadienį (kreipėmės antradienį), tačiau taip ir neatsakė. Kaip įspėjo trečiadienio pavakarę, nespėja „dėl darbų gausos“.

Užtat ilgą įrašą feisbuke savivaldybė surašyti laiko rado. Jame teigiama, kad savivaldybė supranta „viešojoje erdvėje kilusį susirūpinimą dėl stipendijų mokėjimo medicinos studentams“, todėl esą norėtų „išsklaidyti nepagrįstus kaltinimus ir paneigti skelbiamą klaidinančią informaciją“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šalčininkų rajono savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šalčininkų rajono savivaldybė

Šalčininkų rajono savivaldybė tvirtina, kad ir pagal nuo 2017 m. kovo 30 d. galiojusią tvarką kalba ėjo ne apie visus medicinos studentus, o tik rezidentus. Tą esą buvę nesunku suprasti iš savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu tvirtinamo Šalčininkų rajonui reikalingų specialybių prioritetinio sąrašo.

„Tokie sąrašai buvo tvirtinami 2017 ir 2018 metais. Juose nurodytos specialybės: gydytojas endokrinologas, gydytojas oftalmologas, gydytojas otoloringologas, gydytojas psichiatras, gydytojas neurologas, gydytojas kardiologas, šeimos gydytojas, vidaus ligų gydytojas ir kt. T. y. GYDYTOJAS SPECIALISTAS. Primename, kad specialybė pasirenkama baigus medicinos studijas“, – feisbuke rašė savivaldybė, tikindama, jog kadangi rajone trūksta ir kitų specialistų, nuspręsta pernai tvarką pakeisti ir „sudaryti patrauklesnį mechanizmą studentams nepamirštant ir gydytojų rezidentų“.

Todėl dabar studentams atsirado galimybė gauti kasmėnesines 250 eurų stipendijas. Po pirmosios sesijos, kad studentai esą galėtų įrodyti „savo pažangą ir motyvaciją“, stipendijos bus skirstomos tiems šalčininkiečiams, kurie studijuoja mediciną, psichologiją, specialiąją pedagogiką, socialinį darbą, pedagogiką (matematika, fizika, chemija, lietuvių filologija, anglų filologija, lenkų filologija).

T. y. gydytojas specialistas. Primename, kad specialybė pasirenkama baigus medicinos studijas.

„Vienam studentui, studijuojančiam pagal prioritetinių specialybių sąrašą, Šalčininkų rajono savivaldybė per ketverius metus išmokės iki 10 tūkst. eurų (medicinos studentams per šešerius metus iki 15 tūkst. eurų) su sąlyga, kad po studijų baigimo trejus metus jis tęs profesinę veiklą Šalčininkų rajone“, – feisbuke rašė Šalčininkų rajono savivaldybė.

SAM mąsto kaip tik atvirkščiai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) žengė žingsnį kaip tik kita linkme ir teigia, kad pernai liepos 26 d. buvo pakeistas sveikatos apsaugos ministro įsakymas, kuriuo sudaroma galimybė mokiniams, studentams ir gydytojams rezidentams sudaryti sutartį su sveikatos priežiūros įstaiga, kuri įsipareigotų finansuoti studijų kainą ir / ar taikyti ir kitas skatinamąsias priemones, o mokinys, studentas ar gydytojas rezidentas įsipareigotų po studijų baigimo dirbti sutartą laikotarpį įstaigoje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

„Anksčiau įsakymas buvo labiau orientuotas į gydytojus rezidentus, nuo 2022 m. liepos mėn. buvo aiškiau įtraukti ir mokiniai bei studentai.

SAM skatina gydymo įstaigas bei savivaldybių administracijas pasinaudoti atnaujintomis įsakymo nuostatomis bei kitomis priemonėmis, siekiant, kad gydymo įstaigos pritrauktų kuo daugiau reikiamų sveikatos priežiūros specialistų. Praėjusių metų liepos mėnesį įstaigoms, tarp jų ir Lietuvos savivaldybių asociacijai, buvo išsiųstas aplinkraštis, supažindinantis su pokyčiais.

Anksčiau įsakymas buvo labiau orientuotas į gydytojus rezidentus, nuo 2022 m. liepos mėn. buvo aiškiau įtraukti ir mokiniai bei studentai.

Taip pat SAM skatina įstaigas aktyviai prisidėti prie būsimų sveikatos priežiūros specialistų prisitraukimo jau studijų metu, kviesti atlikti praktiką ir skatina iš anksto identifikuoti studentus, kurie kilę iš regionų, ir bendraujant su jais skatinti jų grįžimą į gimtąjį regioną. Moksliniai tyrimai įrodo esant didesnę tikimybę, jog specialistas sugrįš, jei jis bus kilęs iš regiono ar bus jame atlikęs praktiką“, – apie studentų rėmimą komentavo SAM.

Daugiau informacijos apie tai, kai SAM supaprastino procesus, kaip gydymo įstaigoms pritraukti būsimus sveikatos priežiūros specialistus, galite rasti čia.

Ministerijos teigimu, esama ir daugiau priemonių, taip pat ir su socialiniais partneriais, kaip pritraukti sveikatos priežiūros specialistus. Tarkim, viena iš jų yra sveikatos priežiūros specialistų pritraukimo priemonėms numatytas 14 mln. eurų finansavimas iš 2021–2027 m. Europos Sąjungos fondų investicijų programos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius