Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 27

Saldaus gyvenimo vilionė: cukraus atsisako, bet saldžiai nori

„Tris šaukštelius, bet nemaišyti“ keičia „Ne, ačiū, cukraus nereikia“. Lietuviai iš tiesų ėmė vartoti mažiau grynojo cukraus: tai rodo ir apklausos, ir prekybos centrų duomenys, ir gamintojų tyrimai. Tačiau kartu matoma, kad, atsisakydami cukraus, saldumo lietuviai atsisakyti nenori.
Cukraus paketai
Analizuodami cukraus vartojimą gamintojai svarsto apie dar mažesnes porcijas: ne 5 gramų, o 4 ar 3. / 123RF.com nuotr.

Per metus lietuvis vidutiniškai suvartoja apie 40 kilogramų cukraus. Šis skaičius atrodo bauginančiai, ypač kai imi įsivaizduoti tokį kiekį vienu metu.

Tačiau, kaip paaiškina Statistikos departamento specialistai, apskaičiuojant vertinamas šalyje pagaminamo, importuojamo cukraus kiekis. Ir nors šis skaičius atrodo bauginančiai ir yra kelis kartus didesnis nei PSO rekomenduojamas kiekis – 9,1 kg per metus – lietuviai suvartoja vis mažiau cukraus. Tokia prielaida daroma vertinant prekybininkų duomenis.

123RF.com nuotr./Rudasis cukrus
123RF.com nuotr./Rudasis cukrus

Cukraus kąsnių nebeskaičiuoja

Statistikos departamentas iki 2018-ųjų kruopščiai rinko duomenis apie cukraus suvartojimą Lietuvoje. Jų turimi duomenys rodo, kad 2012-aisiais vienam Lietuvos gyventojui teko apie 30 kilogramų cukraus, po penkerių metų – jau 42 kg.

Tačiau duomenų vertintojai neskuba su išvadomis – statistika surenkama įvertinus pagaminto ir importuoto cukraus kiekius. Gali būti, kad vėliau iš jo pagaminta produkcija neliko Lietuvoje.

Nuo 2018-ųjų cukraus statistika neberenkama. Kaip paaiškino Žemės ūkio ministerija, tais metais pasibaigė cukraus gamybos kvotų režimas, todėl ir prievolė skaičiuoti cukraus balansus buvo panaikinta.

Tačiau skaičiuojama, kiek tenka išauginamų cukrinių runkelių kilogramų vienam gyventojui. Iš gautų duomenų aiškią tendenciją padaryti būtų sunku. Štai 2017-aisiais vienam gyventojui teko 338 kg išaugintų cukrinių runkelių, 2021-aisiais – jau 305 kg.

Kas penktas – kasdien po saldumyną

Klaipėdos Sveikatos biuro specialistai pavasarį vykdė suaugusiųjų gyvensenos stebėsenos tyrimą, koordinuotą Higienos instituto.
Jo metu buvo apklausiami atsitiktiniu būdu atrinkti gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius