-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 07 02

Saldus tauragiškio verslas nuvedė į teisiamųjų suolą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Tauragės apskrities skyriaus tyrėjai kartu su Tauragės apylinkės prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame apgaulinga buhalterinė apskaita ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną pateikimu kaltinamas 35-erių metų individualiosios įmonės „N“ savininkas V.G. Paskaičiuota, kad cukrų importuojančios ir eksportuojančios įmonės savininkas į valstybės biudžetą nesumokėjo 1,3 milijono litų PVM ir pelno mokesčių.
Plaktukas
Plaktukas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tyrimo metu išaiškinta, kad V.G. priklausanti mažmeninės ir didmeninės maisto produktų prekybos įmonė iš Ukmergėje registruotos uždarosios akcinės bendrovės už 2,6 milijono litų įsigijo 1 110 tonų cukraus ir 2 736 kavos pakelius už 13 800 litų. Tarptautiniuose pervežimo važtaraščiuose (CMR) nurodyta, kad prekės pardavėjas – kelios Lenkijos įmonės, o didelio kiekio cukraus pirkėja – Ukmergėje registruota bendrovė. FNTT Tauragės apskrities skyriaus tyrėjai išaiškino, kad realiai prekes (cukrų ir kavą) tiekėjai tiesiogiai vežė į Tauragės verslininko V. G. įmonę. Nustatyti 35 atvejai, kai iš Lenkijos atvežtas cukrus buvo užpajamuotas sandėlyje pagal Ukmergės bendrovės PVM sąskaitas faktūras anksčiau, negu prekės buvo atvežtos į sandėlį. Be to, kaltinamojo V. G. įmonės buhalterinėje apskaitoje užpajamuoti didesni cukraus ir kavos kiekiai, negu Ukmergės bendrovė jų apskritai pardavė.

FNTT Tauragės apskrities skyriaus tyrėjai išaiškino, kad kaltinamasis V.G., teikdamas transporto paslaugas ir, kaip įtariama, siekdamas nuslėpti krovinio gabenimo maršrutą, paslėpė 2006 metų vieno mėnesio krovinių vežimo važtaraščius. Įmonės buhalterinėje apskaitoje užfiksuotas 1 481 tonos cukraus pirkimas iš jau kitos Ukmergėje veikiančios uždarosios akcinės bendrovės už 3,5 milijono litų. Nustatyti 26 atvejai, kai iš Latvijos atvežtas cukrus buvo užpajamuotas sandėlyje pagal Ukmergės bendrovės PVM sąskaitas faktūras anksčiau, negu prekės atvežtos į sandėlį.

Be to, atliekant ikiteisminį tyrimą atskleista, kad į Tauragės įmonės buhalterinę apskaitą įtraukti ir dokumentai, liudijantys, kad 120 tonų cukraus už daugiau nei 260 tūkstančių litų buvo parduota dviem Latvijos bendrovėms, tačiau kaimyninės šalies mokesčių administratorius ir ikiteisminio tyrimo liudytojai nepatvirtino tokių sandorių.

Tauragės įmonės „N“ savininkui V.G. pareikšti įtarimai ir dėl neteisingų duomenų deklaracijose pateikimo. Išaiškinta, kad pelno mokesčio deklaracijoje 2005 m. buvo nedeklaruota 2,2 milijono litų apmokestinamojo pelno, nuo kurio turėjo būti sumokėtas 335 tūkstančius litų siekiantis pelno mokestis.

Už įvykdytas nusikalstamas veikas Tauragės verslininkui gresia laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius