-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 14

Šalia degusios „Ekologistikos“ Alytuje nori įsikurti uolienų perdirbimo įmonė – gyventojai bijo kitos nelaimės

Spalio mėnesį vykusio gaisro „Ekologistikoje“ žaizdos dar gyvos. Taip galima pavadinti kai kurių alytiškių nerimą dėl naujai planuojamos įkurdinti mineralinių uolienų perdirbimo įmonės. Projekto vadovas, verslininkas Andrius Stasiukynas teigia, kad bendrovės veikla aplinkai bus saugi. Tą patvirtina ir poveikio aplinkai vertinimą atlikusi įmonė. Tuo metu Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis šiam klausimui aptarti penktadienį organizuoja susitikimą su savivaldybės vadovais.

Gegužės pradžioje Alytaus miesto savivaldybė paskelbė bendrovės „Aplinkos vadyba“ aplinkos poveikio vertinimo ataskaitą apie šalia degusios „Ekologistikos“ planuojamą įkurti mineralinių uolienų perdirbimo gamyklą. Ataskaitą užsakė bendrovė „MS LT01“, kuriai vadovauja žinomas vietos verslininkas A.Stasiukynas.

Paviešinus šiuos planus Alytaus radijui „FM99“, gyventojai nuogąstavo, ar nebus smarvės, klausė, kodėl įmonė kurdinama miesto teritorijoje.

„Tai dar padangų jiems neužteko“, – rašė vienas komentatorius.

„Baisiau, nei baisu“, – rašė kita moteris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Alytuje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Alytuje

Įmonės planų tinkamumu suabejojo ir tarybos narys Valerijus Vencius. Jis komentare „Alytaus naujienoms“ teigė, kad planuojamų į aplinką išleisti teršalų kiekiai jį neramina.

„Skai­tant PAV (poveikio aplinkai vertinimą – red.) ne­lie­ka ne­pa­ste­bė­ti ir ag­re­sy­vių ap­lin­kai bei žmo­gaus svei­ka­tai che­mi­nių me­džia­gų pa­va­di­ni­mai: sie­ros rūgš­tis, azo­to rūgš­tis, an­glies mo­nok­si­das, van­de­ni­lio pe­rok­si­das, azo­to diok­si­das, kie­to­sios da­le­lės KD10 ir kt. Da­lis šių me­džia­gų bus di­de­liais kie­kiais nau­do­ja­mos ga­my­bo­je, o ki­ta da­lis – iš uo­lie­nos per me­tus iš­gau­nant ar­ti 200 000 to­nų mag­nio sul­fa­to, be­veik 60 000 to­nų me­ta­lų hid­rok­si­dų, 9 000 to­nų nat­rio sul­fa­to, be­veik 20 000 to­nų amor­fi­nio si­li­cio ok­si­do, ku­rios ga­li įvai­riais pa­vi­da­lais iš­si­skir­ti ir į ap­lin­ką“, – teigia jis.

Eilinį kartą Alytus parodo savo, kad jiems nieko nereikia. Reikia siuvyklų, mezgyklų. Ten, kur moka minimalų atlyginimą, reikia daug dirbti ir sunkiai.

Teigia pamoką išmokę

Ketvirtadienio popietę 15min apsilankė prie planuojamos įkurdinti gamyklos Pramonės gatvėje 1. Čia jau lankėmės spalio viduryje, kuomet buvo kilęs didelis gaisras, pramintas Alytaus gaisru. Tiesa, nors adresas toks pats, būsimoji įmonė būtų bent per kelis šimtus metrų nuo degusios „Ekologistikos“. Teigiama, kad gaisras šių patalpų nepaveikė.

15min Alytaus miesto vicemeras Šarūnas Klėgeris pasakoja, kad pirmąjį kontaktą įmonė su savivaldybe užmezgė praėjusių metų spalį. Jo teigimu, miestui investicijos yra būtinos, tačiau, tikina, jos turės atitikti keliamus reikalavimus.

„Miestas turi didžiulę patirtį, kuri įvyko šiame pastate. Miestas išmoko tas pamokas, tačiau miestas, iš kitos pusės, yra visada atviras verslo projektams ir investuotojams. Miestas be verslo projektų, be investuotojų, be darbo vietų tai miestas, kuris pasmerktas žlugti. Bet tai nereiškia, kad investuotojams nebus keliami patys didžiausi reikalavimai“, – tikina vicemeras.

Alytaus miesto meras N.Cesiulis penktadienį organizuoja susitikimą su savivaldybės vadovais aptarti A.Stasiukyno įmonės perspektyvas.

Žiūrėkite visą reportažą iš Alytaus:

VIDEO: Šalia degusios „Ekologistikos“ Alytuje kuriasi gamykla – alytiškiai bijosi cheminės taršos

Veikla nėra tarši, kad keltų nerimą.

Žada iki 500 darbo vietų

Projekto sumanytojas verslininkas A.Stasiukynas teigia, kad gyventojų nerimas dėl aplinkosaugos yra nepagrįstas. Jis pats tikina gyvenantis šalia būsimos gamyklos.

„Gyvenu šalia būsimos gamyklos, mano šeima gyvena, mama. Taip kad tikrai reikia tik džiaugtis ir nustoti politikuoti kai kuriems politikams, išsiaiškinti, kad Alytuje daroma beatliekinė mineralinės uolienos perdirbimo įmonė. Tai didelės pridėtinės vertės įmonė, kur dirbs chemikai, laborantai, kur bus visai kitokie uždarbiai ir tikrai nebus minimalūs. Bus nuo pusantro tūkstančio iki 5 tūkstančių eurų per mėnesį. Nerimo jokio nėra, tą parodė ir padaryta poveikio vertinimo ataskaita. Nei triukšmo, nei dulkėtumo, nei ypač kažkokiom medžiagom nebus teršiamas miestas“, – teigė jis.

Anot A.Stasiukyno, iš viso pirmuoju etapu ketinama sukurti 50 darbo vietų, o jeigu verslas vystytųsi sėkmingai – ir iki 500. Pasak verslininko, startuoti buvo norima jau šiemet, tačiau ar taip pavyks, kol kas nežinia.

„Jeigu Alytui nereikia geros gamyklos, aukštos pridėtinės vertės, tegu pasako pagrįstus argumentus. (...) Iš tikro po to, kas įvyko Alytuje ir kas dabar vyksta, manau, kad Alytus toliau šaudo visus tuos... Aš galbūt norėjau, kad gamykla būtų Alytuje, esu alytiškis, bandau įtikinti, įtikinau, kad ir čia reikia investicijų, bet matau, kad eilinį kartą Alytus parodo savo, kad jiems nieko nereikia. Reikia siuvyklų, mezgyklų. Ten, kur moka minimalų atlyginimą, reikia daug dirbti ir sunkiai. Yra kaip yra“, – nuogąstavo verslininkas.

15min nuotr./Andrius Stasiukynas
15min nuotr./Andrius Stasiukynas

Tarša normų neviršys

Poveikio aplinkai vertinimą atlikusios bendrovės vadovas Nerijus Dilba teigia, kad bet kokia gamyba skleidžia į aplinką įvairiausias medžiagas ir to išsigąsti nereikėtų. Esą svarbu, kad tarša būtų kontroliuojama, o ribinės vertės – neviršijamos.

„Pagal visą vertinimą to, kad būtų kažkas, kas galėtų kelti nerimą, ar būtų kažkokie nukrypimai nuo teisės aktų, to nėra nustatyta ir neprognozuojame, kad tai galėtų būti ateityje“, – apie projektą kalbėjo jis.

„Kiekvienoje gamyboje tam tikri išsiskyrimai yra bet kokiu atveju. (...) Svarbu, kad jie yra organizuoti, valdomi. Tų teršalų išsiskyrimo mažinimui ar kontrolei yra įrengiamos oro taršos mažinimo priemonės, pavyzdžiui, filtrai, o pats procesas yra kontroliuojamas, kokios gali išsiskirti ir kiek bus išskiriamų teršalų į orą“, – pridėjo N.Dilba.

Jo teigimu, būsimos gamyklos oro tarša ribinių verčių neviršys.

„Veikla nėra tarši, kad keltų nerimą“, – konstatavo jis.

Bus perdirbama mineralinė uoliena

Naujame objekte planuojama planuojama:

  • Magnio sulfato gamyba;

  • Natrio silikato gamyba;
  • Amorfinio silicio oksido gamyba;
  • Natrio sulfato gamyba;
  • Metalurginių miltelių gamyba;
  • Silicio oksidų gamyba.

Kaip viskas vyksta rodoma šioje PAV pateikiamoje schemoje:

Perdirbimo schema

Planuojama į aplinkos orą numatomi išmesti šie oro teršalai:

  • Anglies monoksidas (CO);
  • Azoto oksidai (kaip azoto dioksidas) (NO2);
  • Sieros rūgštis (H2SO4);
  • Vandenilio peroksidas (H2O2);
  • Azoto rūgštis (HNO3).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius