Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 31

Šalia pažintinių takų galite išgirsti šūvius: Neries regioninis parkas įspėja dėl medžioklių

Rudeniškomis spalvomis nusidažę miškai traukia pailsėti norinčius žmones. Ypač teritorijos regioniniuose parkuose šalia Vilniaus, kur šiemet plūsta itin dideli srautai lankytojų. Neries regioninis parkas savo ruožtu įspėja juos, kad artimiausiu metu šalia įrengtų pažintinių takų, lankytinų vietų gali pasigirsti šūviai – prasidėjo medžioklės sezonas.
Dūkštos pažintinis takas
Dūkštos pažintinis takas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pateikė medžioklių grafiką

Dūkštos pažintinis takas rudenį žavi savo grožiu. Vingiuojantis upelis apjuosia Bradališkių ir Buivydų piliakalnius, o medžiai aplink jį nusidažo gražiausiomis spalvomis. Šis grožis trapus ir laikinas, tačiau skubantys išnaudoti progą ir laisvą šeštadienį pavaikštinėti po apylinkes turėtų ne tik sekti orų prognozes, bet ir Neries regioninio parko informaciją.

„Svarbi informacija apie parko teritorijoje vyksiančias medžiokles varant! Kadangi saugomos teritorijos nėra įstatymiškai „išimtos“ iš medžioklės plotų, Neries regioninio parko teritorijoje bus vykdomos medžioklės varant. Todėl žemiau nurodytomis datomis prašome parko lankytojų būti atidiems ir nepaleisti savo augintinių nuo pavadėlių.

2020–2021 m. Vievio medžiotojų būrelis vykdys medžiokles varant Neries regioninio parko Kairiojo Neries kranto turizmo trasos aplinkoje šiuo grafiku: spalio 31 d., lapkričio 7 ir 21 d., gruodžio 12 ir 26 d., sausio 9 d. 2020–2021 m. medžiotojų klubas „Ąžuolas“ vykdys medžiokles varant Neries regioninio parko Dūkštų ąžuolyno ir Dūkštos pažintinio takų aplinkoje šiuo grafiku: spalio 17 d., lapkričio 7 ir 21 d., gruodžio 5 ir 12 d., sausio 16 ir 23 d.“, – rašoma parko interneto svetainėje.

Anot parko darbuotojų, informaciją apie varymines medžiokles Neries regioninio parko teritorijoje jie surenka patys savo iniciatyva, norėdami informuoti pažintinių takų lankytojus, nes pagal Medžioklės LR teritorijoje taisyklių patvirtinimo įsakymo 27 punktą, medžiotojams yra tik rekomenduojama kas 3 mėnesius pateikti jų planuojamų surengti medžioklių grafiką Aplinkos apsaugos departamentui.

Kadangi saugomos teritorijos nėra įstatymiškai „išimtos“ iš medžioklės plotų, Neries regioninio parko teritorijoje bus vykdomos medžioklės varant.

Įspūdžiai – ne patys geriausi

Regioninio parko direkcija įspėjimu pasidalijo ir savo feisbuko paskyroje: „Prasidėjo medžioklės sezonas. Nuo spalio vidurio iki kitų metų vasario visoje parko teritorijoje aidės šūviai. Parko teritorijoje 85 proc. miškų. Juose medžiojama įprasta tvarka, nepaisant, kad parko miškuose įrengta daugiau nei 50 km pėsčiųjų pažintinių takų, maršrutų ir daugybė lankytinų objektų. Medžioklės taisyklės nenumato jokių išimčių.

Neišvengiamai parko lankytojams teks susitikti su medžiotojais ir vaikščioti pažintiniu taku, kai aplinkui šaudoma. Parašome Jūsų, savo lankytojų, žinutėmis pasidalinti su direkcija savo įspūdžiais, geriausia faktine informacija apie tokius susitikimus ir potyrius. Ši informacija mums labai pagelbėtų teikiant pasiūlymus dėl medžioklės ribojimų saugomose teritorijose. Labai norėtųsi, kad saugomose teritorijose visi – ir žmonės ir gyvūnai jaustųsi saugiai.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dūkštos pažintinis takas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dūkštos pažintinis takas

Komentatoriai nesnaudė. Vieni tiesiog piktinosi tokia tvarka, kiti dalijosi įspūdžiais. O jie – ne patys maloniausi.

Štai Diana pasakojo: „Labai nesmagu atvažiuoti į parką, lapukas kur ant medžio, kad vyksta medžioklė. Kai girdisi šūviai, nelabai kyla daug noro eiti pasivaikščioti ar važiuoti dviračiu. Manau, tai yra vienareikšmiškai nesaugu ir kada nors tikrai gali nutikti nelaimė. Nes pranešimai nėra labai matomi, o ir lankytojas parko tikrai nežino, kurioje miško dalyje laksto medžiotojas.

Išeina taip, kad lankytojas ateina į parką, vedasi augintinį su pavadėliu, o medžiotojai laksto po mišką su šautuvais ir palaidais šunimis, o tu pats, žmogau, būk atsargus.

Dar baisu, kad mes, tarkim, į parką keliaujame su šuniu, be abejo, mūsų šuo yra su pavadžiu, bet medžiotojai turi kažkokią išskirtinę teisę ir jų šunys varovai yra paleisti, tai niekada nežinai, ar medžiotojas sugebės prisikviesti tą šunį, kiek jis yra socializuotas ir pan. Žodžiu, išeina taip, kad lankytojas ateina į parką, vedasi augintinį su pavadėliu, o medžiotojai laksto po mišką su šautuvais ir palaidais šunimis, o tu pats, žmogau, būk atsargus.“

Kitos dažnos Neries regioninio parko lankytojos Mortos įspūdžiai irgi nekokie: „Aš jau ne kartą susidūriau su tokia situacija... Nuvažiuoji į kokį pažintinį taką pasivaikščioti ir pyst – šūviai visai arti. Ir net sustingstame su savo draugais ar tėvais. Jokių ženklų, nieko. O medžiotojai klykia, kad kažkokiam tolimam interneto kampe yra informacija, neva paprastas parko lankytojas turi kažkokią informaciją gaudyti apie vykstančias medžiokles.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dūkštos pažintinis takas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dūkštos pažintinis takas

O aš ne tik su senais tėvais išvykstu pasivaikščioti po gamtą, bet dar ir šunys bei katės (!!) pas mane su pavadėliais šalia keliauja... Tai nenustebkite, gerbiami medžiotojai, kad kada jūsų nesocializuotas kulkobrisius prilėkęs prie manęs gaus gerą dujų ir elektrošoko derinį.“

Netruko ir sarkastiškų priminimų, kad yra medžiotojų, kurie ne visada stumbrą nuo šerno atskiria, tad saugotis reikėtų ypatingai – juk ir žmogaus nuo briedžio gali neatskirti. Taip apeliuota į šiemet sausio pradžioje nutikusią istoriją, kai Panevėžio rajone Utenos politikas Jonas Slapšinskas nušovė stumbrę, kurios jauniklis vėliau nugaišo. Medžiotojas tikino, kad šovė į šerną, o krito stumbrė.

AM pripažįsta: reikia geriau reguliuoti

Aplinkos ministerijos (AM) Gamtos apsaugos politikos grupės parengtame komentare 15min teigiama, kad Neries regioninio parko direkcijos pasiūlymai dėl medžioklės reguliavimo perduoti AM darbo grupei, sudarytai iš ministerijos sistemai nepriklausančių organizacijų atstovų.

„Be abejo, yra poreikis geriau reguliuoti medžioklės veiklą saugomose teritorijose, tačiau medžioklė yra vis dėlto gana sudėtingas procesas.

Kanopinių žvėrių populiacijos yra pernelyg išaugusios, jų daromas neigiamas poveikis miško ekosistemai artėja prie ribinių verčių, todėl reguliuotinos tiek dėl gamtosauginių, tiek dėl ūkinių priežasčių.

Pirmu vertinimu, regioninio parko direkcijos pateikti argumentai neparemti faktais, medžioklė prilyginama tik šaudymui ir todėl ji kelianti pavojų lankytojams ir jų natūralią baimę.

Profesionalių aplinkos apsaugos darbuotojų pasiūlymuose vis dėlto reikėtų platesnio medžioklės reikšmės įvertinimo, ypač supratimo, kad kanopinių žvėrių populiacijos yra pernelyg išaugusios, jų daromas neigiamas poveikis miško ekosistemai artėja prie ribinių verčių, todėl reguliuotinos tiek dėl gamtosauginių (pvz., natūralių buveinių apsaugos), tiek dėl ūkinių (pvz., jaunuolynų apsaugos nuo pakenkimų) priežasčių. Vidutinio dydžio plėšrūnų (lapių, mangutų, kiaunių, audinių) gausa yra ypač didelė, sudaranti rimtas kliūtis išsaugoti nykstančias paukščių (pvz., kurtinių, tetervinų, tilvikinių paukščių) ir smulkių žinduolių rūšis.

Pasiūlymuose apie medžioklės visišką uždraudimą Neries regioniniame parke pasigedome pasiūlymų, kaip patobulinti medžioklės teisinį reglamentavimą papildant gamtosauginiais reikalavimais, konkrečiai pritaikytais regioninio parko specifikai“, – teigiama komentare.

Aplinkosaugininkai žada ir reidus

Aplinkos apsaugos departamentas savo puslapyje prieš savaitę paskelbė informaciją, kad spalio 15-ąją prasideda medžioklės su varovais sezonas.

AAD nuotr./Asociatyvi iliustracija: stirnos jauniklis
AAD nuotr./Asociatyvi iliustracija: stirnos jauniklis

„Per medžioklę su varovais medžiojamuosius gyvūnus link medžiotojų, stovinčių ant žemės arba tam skirtuose bokšteliuose, medžiotojų linijoje ar jos flanguose ar kitose vietose, kur gali pasirodyti medžiojamieji gyvūnai, gena varovai su medžiokliniais šunimis ar be jų arba tik medžiokliniai šunys. Medžiotojų, varovų ir šunų skaičius neribojamas. Medžioklė varant leidžiama nuo spalio 15 d. iki sausio 31 d.“, – rašoma.

Šalia prievolių medžiotojams laikyti taisyklių, registruoti medžiotojus ir t.t., aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį ir į tai, kad „pirmiausia medžioklė – medžiojamųjų gyvūnų apsauga ir racionalus naudojimas“: „Atsakingai medžiojant reguliuojama medžiojamųjų gyvūnų populiacija. Tarkim, jei nebūtų reguliuojamas briedžių ar elnių skaičius, šie žvėrys padarytų daug didesnę žalą miškams, ypač jaunuolynams. Tačiau reikia žinoti, kad medžiojami tik selekciniai arba pasiekę trofėjinę brandą patinai, o perspektyvūs žvėrys neliečiami.“

Taip pat departamentas žada vykdyti reidus, tikrinti pirminio žvėrių apdorojimo aikšteles, stabdys, ypač tamsiu paros metu, pažeidimais įtariamų asmenų transporto priemones.

Šiemet itin daug diskusijų sukėlė teiginiai, kad medžioti galima dalyje Žuvinto biosferos rezervato. Interviu su rezervato direktoriumi Arūnu Pranaičiu skaitykite čia: Žuvinto biosferos rezervato direktorius A.Pranaitis: mūsų garbės reikalas žinoti, kad čia neatvažiuosi šautuvą įsimetęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius