Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 24

Šalia Vilniaus įstrigę Ukrainos prašomi raketų paleidikliai dar ilgai gali nepasiekti karo lauko

Pasiutpolkė dėl Vilniaus pašonėje įstrigusių Ukrainos prašomų raketų paleidiklių nesibaigia: po devynis mėnesius trukusių prieštaringų tyrimų policija skyrė 15 eurų baudą karinės įrangos savininkės bendrovės „Altimus-Tech“ vadovui. Tačiau tai anaiptol nėra painios istorijos atomazga – įrangą tebejuosia „stop“ juostos ir ji dar ilgai gali nepasiekti karo Ukrainoje lauko. 15min aiškinosi, kodėl?
IMG_6736
12 mln. eurų vertės karinė įranga „Altimus-Tech“

Šiaulių policija praėjusią savaitę paskelbė, kad sovietų gamybos priešlėktuvinių raketų paleidimo įrenginiai įmonės „Altimus-Tech“ teritorijoje netoli Vilniaus buvo laikomi be leidimo, įmonės vadovui skirta pusė minimalios baudos – 15 eurų.

Ši administracinė nuobauda – rezultatas ilgiau nei devynis mėnesius vykusių prieštaringų policijos tyrimų, prieštaringų ekspertų vertinimų ir sudėtingo aiškinimosi, ar raketų paleidikliai yra karinė technika, ar ginklai? Ar – ir viena, ir kita?

Apie tyrimų peripetijas bei institucijų ginčus dėl raketų paleidiklių15min rašė šių metų sausį: „Ukrainiečių prašomi raketų paleidikliai nepramuša Lietuvos policijos skydo – įstrigo šalia Vilniaus“.

Šiaulių policija praėjusią savaitę pranešė, kad sumokėjusi paskirtą baudą, įmonė „galėtų netrukdomai pradėti šios technikos dovanojimo Ukrainai procedūras“.

12 mln. eurų vertės karinė įranga „Altimus-Tech“
12 mln. eurų vertės karinė įranga „Altimus-Tech“

Tačiau tikrovė gerokai sudėtingesnė, o Šiaulių policijos pranešime neatspindėtos kai kurios reikšmingos sąlygos – įmonė „Altimus-Tech“ disponuoti jai priklausančiais raketų paleidikliais galėtų gavusi licenciją ir leidimus laikyti A kategorijos ginklus.

„Sumokėjusi baudą ir pabaigusi administracinę teiseną įmonė galės ginklus toliau laikyti, jeigu Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nustatyta tvarka gaus atitinkamą licenciją ir leidimus“, – 15min teigė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Bendrovė „Altimus-Tech“ dar praėjusiais metais, vos susidūrusi su kliūtimis dėl raketų paleidiklių perdavimo Ukrainai, policijai pasiūlius, kreipėsi dėl tokios licencijos ir reikalingų leidimų A kategorijos ginklams. Tačiau policija atmetė įmonės prašymus, motyvuodama Valstybės saugumo departamento informacija, kurios turinys neviešinamas.

Taigi Policijos departamentas nurodo, kad įmonė galėtų vėl disponuoti raketų paleidikliais, jei turėtų policijos išduotą licenciją ir leidimą, nors dar prieš pusmetį ta pati policija yra atsisakiusi tokią licenciją ir leidimą išduoti.

Neturėdama atitinkamų licencijų ir leidimų, „Altimus-Tech“, policijos aiškinimu, negalėtų nei parduoti, nei perduoti raketų paleidiklių Ukrainai.

Tačiau, Policijos departamento atstovo teigimu, licencijos stoka nebūtų kliūtis „Altimus-Tech“ parduoti ar dovanoti įrangą Lietuvos subjektui, turinčiam reikiamas licencijas A kategorijos ginklams.

„Sumokėjusi baudą ir pabaigusi administracinę teiseną įmonė, net ir negavusi atitinkamos licencijos ir leidimų laikyti, pagal Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, galės ginklus parduoti ar dovanoti Lietuvos subjektams, kurie turi teisę tokius ginklus laikyti“, – 15min nurodė R.Matonis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Baudos nemokės

Policijos departamentas ragina įmonę greičiau susimokėti administracinę baudą, skirtą įmonės vadovui Ryčiui Godelaičiui.

Pastarasis nuo šių metų jau nebevadovauja įmonei. Nei buvęs vadovas, nei pati įmonė ir jos vairą perėmusi naujoji direktorė Vitalija Lapina nesutinka pripažinti, jog yra nusižengę.

O raginimus susimokėti baudą vertina kaip policijos spaudimą ir siekį išvengti teisinių procesų dėl galimų pačių pareigūnų pažeidimų. Be to, įmonės atstovai nuogąstauja, kad iš pažiūros menkos, vos keliolikos eurų baudos sumokėjimas įmonei gali užtraukti kur kas rimtesnes pasekmes.

„Įmonė viešai ir neviešai raginama sumokėti 15 eurų baudą. (…) Nepaisant to, kad nubausta net ne įmonė, o fizinis asmuo. Be to, policija nutyli, kad, atrodytų, nereikšmingos baudos sumokėjimas teisine prasme reiškia ne tai, kad įranga bus grąžinta įmonei ir padovanota Ukrainai, o tai, kad įmonė pripažįsta savo kaltę ir tampa pažeidėja. Pareigūnai po 9 mėn. pagaliau prabilo apie pagalbą Ukrainai, nors vienintelis jų tikslas, kad sumokėdami pripažintume jų neteisėtus veiksmus ir vėliau negalėtume ginčyti“, – 15min teigė V.Lapina.

V.Lapinos teigimu, įmonė iš esmės nesutinka su Šiaulių policijos priimtu sprendimu, kuris buvo nuspėjamas.

15min rašė, kad policijos tyrėjai yra priėmę ne vieną prieštaringą sprendimą dėl „Altimus-Tech“ įrangos. Vieni yra atsisakę pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtai įgytų ginklų, motyvuojant, kad raketų paleidikliai yra karinė įranga, kuriai taikomi kiti įstatymai, o ne Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas.

Tačiau netrukus kiti pareigūnai ėmėsi administracinės teisenos dėl legaliai įgytų ginklų laikymo taisyklių pažeidimo.

VIDEO: Nusprendė padovanoti karinės technikos Ukrainai, tačiau įstrigo biurokratinėse pinklėse: policija niekaip nebaigia tyrimų

„Sunku suvokti, kaip turint karinę techniką, kuriai Ginklų ir šaudmenų įstatymas netaikomas, ji Šiaulių koridoriuose paverčiama ginklu, kuriam jau įstatymas taikomas? Kaip nustačius baudžiamajame procese, kad nėra jokio ginklo, jis netikėtai modifikuojasi ir atsiranda administraciniame procese? Klausimų daugiau nei atsakymų. Tad panašu, kad byla yra „susiūta“ laikantis geriausių sovietinių darbo metodų ir principų“, – piktinosi „Altimus-Tech“ vadovė.

Raketų paleidiklis
Raketų paleidiklis

Kriminalistai nesiryžo vertinti

15min jau rašė, kad painiavos šioje situacijoje įneša ir Ginklų ir šaudmenų įstatymo prieštaringos nuostatos. Mat vienas pirmųjų šio įstatymo straipsnių nurodo, kad teisės aktas netaikomas karinei technikai ir įrangai. O čia pat kitas straipsnis nurodo, kad raketų paleidimo įtaisai priskirtini A kategorijos ginklams.

Policijos atstovai aiškina, kad įstatymo sąlyga, jog jis netaikomas karinei technikai, nereiškia, kad karinė įranga negali būti priskiriama ginklams ir būti Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo reguliavimo lauke.

„Altimus Tech“ tikino, kad iš pirmtakės bendrovės „LiTakTak“ perimti raketų paleidikliai yra tik karinė įranga ir jai niekuomet nebuvo taikomas Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas.

„Visada veikėme teisėtai, pasiremdami teisės aktais ir policijos suderintais raketų paleidimo įrenginių gamybos aprašais, kuriuose vienareikšmiai buvo nurodyta, kad vienintelis ginklas, naudojamas įrenginių gamyboje, yra valdymo blokas. Valdymo bloko nė vienas pas mus esantis raketų paleidimo įrenginys neturi. Mes nenusižengėme įstatymui, todėl negalime pripažinti kaltės, kurios nebuvo“, – tvirtina V.Lapina.

Raketų paleidiklis
Raketų paleidiklis

Šiaulių policijos pareigūnai buvo kreipęsi į Kriminalistinių tyrimų centrą, kad šis pateiktų išvadą, ar „Altimus-Tech“ įranga priskirtina ginklams, jei taip – ar tai pavojingiausios A kategorijos ginklai.

Kriminalistinių tyrimų centras pateikė atsakymą, kad jo ekspertai neturi tokios kompetencijos ir specialiųjų žinių, kad galėtų atsakyti į pateiktus klausimus dėl „Altimus-Tech“ raketų paleidiklių.

Patys klausia – patys atsako?

Kriminalistinių tyrimų centras taip pat nurodė, kad sovietiniai raketų paleidikliai yra „sudėtingos sistemos (komplekso) dalis, gali ir turi būti tiriami vertinant ne tik pateiktas, bet ir trūkstamas šios rūšies karinės įrangos komplekso dalis, jų galimą sąveiką bei panaudojimo galimybę“.

Nesulaukę Kriminalistinių tyrimų centro pagalbos Šiaulių policijos pareigūnai kreipėsi su tais pačiais klausimais į Policijos departamento Ekspertų komisiją.

Pastaroji neįžvelgė nieko sudėtingo ir nustatė, kad „Altimus-Tech“ turima karinė įranga yra ginklai, ir daugiausia – A kategorijos, nes yra skirti naikinti taikinius. Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas apibrėžia, kad „Ginklas – daiktas ar įrenginys, sukonstruoti arba pritaikyti taikiniams naikinti, žaloti ar kitaip jiems paveikti“.

„LiTak-Tak“ nuotr./„LiTak-Tak“ gamykla
„LiTak-Tak“ nuotr./„LiTak-Tak“ gamykla

Iš Policijos departamento dokumentų matyti, kad šią išvadą pasirašė Ekspertų komisijai vadovaujantis Policijos departamento Viešosios policijos valdybos vadovas Mindaugas Akelaitis. Tai yra – tas pats pareigūnas, kurio tarnybinio pranešimo pagrindu buvo inicijuotas administracinio tyrimo dėl „Altimus-Tech“ atnaujinimas Šiaulių policijoje.

Dokumentai atskleidžia savotišką sprendimų Policijos departamente uždarą ratą – tos pačios Viešosios policijos valdybos iniciatyva pradėti, atnaujinti tyrimai ir tos pačios Viešosios policijos valdybos viršininko vadovaujama ekspertų komisija priima išvadą, nulemiančią galutinį verdiktą tyrime.

Policijos atstovai aiškina, kad Ekspertų komisiją sudaro ne tik Policijos departamento, bet ir kitų institucijų – Krašto apsaugos, Valstybės saugumo departamento, Lietuvos kariuomenės atstovai, todėl jos išvada patikima ir objektyvi.

Be to, anot pareigūnų, su tokia kaip „Altimus-Tech“ turimos įrangos situacija policija susiduria pirmą kartą, iki šiol suformuotos praktikos nebuvę, todėl šiuo atveju mokomasi.

Beje, apie pačių pareigūnų klaidas yra užsiminę ir prokurorai.

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriaus prokuroras Sergejus Takvarelis viename iš atsakymų, teiktų Vilniaus policijai, nurodė, kad patys pareigūnai neatliko pareigos nuo pat pradžių pasirūpinti „Altimus-Tech“ karinės įrangos priežiūra.

„Altimus-Tech“ šią įrangą perėmė iš pertvarkytos pirmtakės – įmonės „LiTak-Tak“. Pastaroji prieš kelerius metus Vyriausybės buvo pripažinta neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų. Valstybės saugumo departamentui užkliuvo įmonės sandoriai su Baltarusijos ir Rusijos globotos Angolos įmonėmis. Nors daugelį šių sandorius laimino ir leido tos pačios valstybės institucijos.

Prokuroras S.Takvarelis nurodo, kad „valstybės institucijų pareigūnai neatliko jokių veiksmų tam, kad būtų užtikrinta šių karinės paskirties prekių priežiūra, apsauga ir galimai laikinasis paėmimas“.

Pasirengę dovanoti KAM

Bendrovė „Altimus-Tech“ tikina esanti pasirengusi nedelsiant padovanoti įrangą Krašto apsaugos ministerijai, kad ši kaip įmanoma greičiau galėtų ją perduoti Ukrainos gynybos pajėgoms.

„Esame pasirengę nors ir rytoj pasirašyti dovanojimo sutartį su Krašto apsaugos ministerija, kad pastaroji perduotų įrangą kuo skubiau į Ukrainą“, – 15min sakė „Altimus-Tech“ naujoji vadovė V.Lapina.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novoaidaras, Luhansko sritis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novoaidaras, Luhansko sritis

Jos vertinimu, turto perdavimas niekaip nebesusijęs su baudos apmokėjimu.

„Ir nematome jokių kliūčių šiam procesui užbaigti, reikia tik po daugiau nei 9 mėn. trukusio tyrimo geranoriškų policijos veiksmų“, – sakė V.Lapina.

Policija tvirtina priešingai – sprendimų kamuolys „Altimus-Tech“ rankose. Situacija esą iš esmės pasikeis vos tik bendrovės buvęs vadovas sumokės 15 eurų baudą.

Ukrainiečiai laukia, bet nesikiša

Panašu, kad Ukrainos gynybos ministerijos prašyti raketų paleidikliai dar ilgai gali nepasiekti karo lauko.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pernai rudenį raštu prašė krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko padėti palengvinant „Altimus-Tech“ pasiūlytų raketų paleidiklių perdavimą Ukrainos kariuomenei.

„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje
„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje

Krašto apsaugos ministerija yra nurodžiusi, kad laukia policijos atliekamų tyrimų atomazgos.

Ukrainos gynybos atašė pulkininkas Serhijus Verchovodas 15min patvirtino apie „Altimus-Tech“ pasiūlytą pagalbą, O.Reznikovo siųstą raštą, tačiau kartu nurodė, kad peripetijos dėl „Altimus-Tech“ raketų paleidiklių yra Lietuvos vidaus reikalas, į kurį ukrainiečiai nesikiša.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius