Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 25

Šalins dirbtinį rinkimų barjerą

Parlamentarai rytoj šaukiamame neeiliniame plenariniame posėdyje taisys savo padarytą klaidą, kuri būtų užkirtusi kelią tiek nepriklausomiems kandidatams, tiek partijoms registruotis į savivaldybių rinkimus.
Šie savivaldybių tarybų rikimų kampanija išsiskiria ryškiu žingsniu į interneto pasaulį
Prezidentūros manymu, įstatymais įtvirtinta galimybė kandidatūras kelti ir nepriklausomiems kandidatams yra žingsnis į didesnę demokratiją savivaldybių rinkimuose. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Pirmasis posėdžio klausimas – prezidentės Dalios Grybauskaitės grąžinti Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pakeitimai. Anksčiau Seimo priimtame įstatyme buvo numatyta, kad rinkimuose nusprendę dalyvauti nepriklausomi kandidatai, kaip ir partijos, privalėtų registruotis Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) kaip politinės kampanijos dalyviai ne vėliau kaip likus 130 dienų iki rinkimų.

Tačiau Seimo priimtas nutarimas savivaldos rinkimus surengti 2011 metų vasario 27 dieną įsigalios tik lapkričio 3 d., likus 116 dienų iki rinkimų. Taigi susidarytų situacija, kai nustatytų teisinių reikalavimų būtų neįmanoma įvykdyti ir nepartiniai kandidatai rinkimuose negalėtų dalyvauti, nors anksčiau priimtas Savivaldos rinkimų įstatymas ir numato tokią galimybę.

Prezidentės siūlomose pataisose numatoma, kad ir nepartiniams kandidatams, ir partijoms VRK būtų galima registruotis prasidėjus politinės kampanijos laikotarpiui. Registracija baigtųsi tą dieną, kai pradedamas paraiškinių dokumentų įteikimas – likus 65 dienoms iki rinkimų.

Rinkimų teisė yra aktyvioji, kai balsuoji, ir pasyvioji, kai keli kandidatūrą. Ar galėtų vykti rinkimai, jei nebūtų teisės registruoti kandidatus? Ir kitas klausimas – kas turi teisę kandidatuoti? – klausė L.Ragauskis.Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys teigia, kad šis neapsižiūrėjimas buvo tyčinė ar netyčinė Seimo klaida ir ji turės būti ištaisyta. „Tuomet bus sudarytos lygios galimybės ir partijoms, ir nepriklausomiems kandidatams registruotis, taikant tuos pačius reikalavimus“, – „15min“ teigė L.Balsys.

Anot jo, įstatymais įtvirtinta galimybė kandidatūras kelti ir nepriklausomiems kandidatams yra žingsnis į didesnę demokratiją savivaldybių rinkimuose. „Gali būti, kad partijos tiesiog nerodė didelio entuziazmo turėti didesnę konkurenciją rinkimų metu. Tačiau, prezidentės nuomone, piliečiai, rinkėjai turi turėti platesnį pasirinkimą nei vien tik partijų sąrašus, bet kad galėtų ir nepriklausomi, nepartiniai kandidatai kelti savo kandidatūras. Tokiu būdu piliečiai turi didesnį pasirinkimą, vietos savivaldos tarybos tampa labiau atskaitingos rinkėjams“, – sakė prezidentės patarėjas.

Kaltina partijas

Vilnietis visuomenininkas, Žvėryno bendruomenės aktyvistas Liudvikas Ragauskis parlamentarų įveltą klaidą vadina partijų sukurtu nonsensu.

2007 metais L.Ragauskiui per Konstitucinį Teismą (KT) pavyko pasiekti, kad savivaldybių rinkimuose galėtų dalyvauti nepartiniai asmenys. Jis piktinosi, kad nors įstatymas šią galimybę įtvirtinta, parlamentarai bando sudaryti dirbtinius barjerus.

„Čia partijų nariai stengėsi netiesiogiai, šalutiniu įstatymu apriboti galimybę rinkimuose kandidatuoti nepartiniams – ne visai išimti, o apriboti sutrumpinant laiką. Šiuo įstatymu kandidatams tik suteikiama teisė atsidaryti sąskaitą ir teisėtai rinkti lėšas savo rinkimų kampanijai. Anksčiau tai net nebuvo ribojama laiku“, – „15min“ sakė L.Ragauskis.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Liudvikas Ragauskis.
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Liudvikas Ragauskis

Seimui ištaisius šią klaidą, partijoms nepriklausantys asmenys savo kandidatūrą rinkimuose galės kelti surinkę tam tikrą skaičių toje savivaldybėje gyvenančių žmonių parašų (pvz., Vilniuje – apie 900, Kaune – apie 600, mažesnėse savivaldybės užteks ir 100–200 parašų), remiančių jų kandidatūrą.

Įregistruoti kandidatai galės rinkimuose dalyvauti atskirai arba burti koalicinius sąrašus (nuo 3 asmenų). „Problema ta, kad tokia koalicija jau turės surinkti ne 4 proc., kaip partijos, o 6 proc. rinkėjų balsų“, – pastebi L.Ragauskis.

Pasiekęs galimybę savivaldoje kandidatuoti partijoms nepriklausantiems asmenims, L.Ragauskis su keliais bendraminčiais šįmet užsibrėžė naują tikslą – registruoti savo kandidatų sąrašą, nerenkant juos remiančių gyventojų parašų.

„Mes teiksime savo sąrašą, ko nenumato įstatymas. Mūsų grupė bus pasirašiusi asociacijos sutartį ir registruosime kandidatų sąrašą. VRK turbūt neregistruos, o tai prieštarauja KT nutarčiai, taigi vėl turėsime teisinį ginčą“, – teigė pašnekovas. L.Ragauskis teigia, kad jo tikslas yra ne pateikti į savivaldybės tarybą, o pasiekti, kad rinkimai atitiktų Konstituciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius