-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 07

Šaltą Baltijos padangę nuo šiol saugo NATO lakūnai iš karštos Ispanijos

Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse iš Vengrijos karinių oro pajėgų perėmė Ispanijos kariai, patruliuosiantys su keturiais naikintuvais  „Eurofighter Typhoon“.
Oro policijos misijos pasikeitimas
Oro policijos misijos pasikeitimas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Lauke spaudžia smagus 16 laipsnių šaltukas, o Ispanijos kariai slepia galvas ne tik po kepurėmis, bet ir šalikais, kapišonais.

Šaltis – turbūt vienintelė kliūtis, kuri ispanams atrodo šiokia tokia problema, atliekant oro policijos misiją Baltijos šalyse.

Šios šalies pajėgos Šiauliuose budi jau trečią kartą, tačiau visada tai darydavo šiltesniu metų laiku.

Ispanų junginio vadas pulkininkas leitenantas Juanas Ballesta teigia, kad prie didelių speigų prasčiau veikia moderniausi naikintuvai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Pulkininkas leitenantas Juan Ballesta
Alvydo Januševičiaus nuotr./Pulkininkas leitenantas Juanas Ballesta

O kaip vyrukai? Neišsigando šalčio? „Jie yra gerai paruošti. Šaltis jiems nebaisus. Turime žieminius drabužius – nesušalsime.“

J.Ballesta taip pat tikisi, kad virš Baltijos šalių neįvyks panašus incidentas, koks nutiko Turkijoje, kuomet buvo numuštas minėtos šalies erdvę pažeidęs Rusijos naikintuvas: „Mes čia esame tam, kad užtikrintume taiką. Tai ir darysime.“

Ne kiek dėl šalčio, o dėl menko matomumo per oro policijos misijų pasikeitimą šį kartą į padanges nekilo naikintuvai. Juos visi ceremonijos svečiai apžiūrėjo stovinčius šalia angaro.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Eurofighter Typhoon
Alvydo Januševičiaus nuotr./Eurofighter Typhoon

Vengrai iki šiol misiją vykdė švedų gamybos JAS39 „Gripen“ naikintuvais. Ispanų „Eurofighter Typhoon“ – trijų bendrovių pagaminti naikintuvai, vieni moderniausių pasaulyje.

Ispanų komandą, kurios dauguma atvyko iš nuolatinės dislokacijos vietos Albasetėje, sudaro apie 130 karių – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Fernando Garcia Sanchesas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Fernando Garcia Sanchesas

Oro policijos vienetų pasikeitimo ceremonijoje dalyvavęs Ispanijos kariuomenės vadas admirolas generolas Fernando Garcia Sanchesas teigia pasitikintis savo šalies kariais.

Jis tiki, kad kariai suvokia, jog misija Baltijos šalyse yra tokia pats svarbi, kaip ir savo šalies gynyba: „Mes esame NATO ir vykdome NATO misiją“.

NATO šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo mėnesio, kada Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Nuo to laiko NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse vykdė jau 14 šalių partnerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius