Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 05 09 /17:43

LSDP pirmininke taps Vilija Blinkevičiūtė, pagrindinis tikslas – rinkėjų ir jų pasitikėjimo susigrąžinimas

Po visą savaitę trukusio balsavimo sekmadienio vakare paaiškėjo, kad Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininke išrinkta europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. Ji įveikė ilgametį partijos narį, taip pat europarlamentarą Juozą Oleką. Preliminariais duomenimis, V.Blinkevičiūtę palaikė apie 56 proc. rinkimuose dalyvavusių partijos narių, apie 44 proc. – J.Oleką.

Išrinktoji LSDP pirmininkė dėkojo visiems jos ir partijos rėmėjams.

„Labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi mūsų partija, kad pandemijos metu jie taip aktyviai dalyvavo rinkimuose. Noriu padėkoti ir tiems žmonėms, kurie už mane balsavo ir kurie nebalsavo. Svarbu, kad jie yra aktyvūs.

Mums visiems kaip oras, ugnis ir vanduo reikalinga stipri kairioji socialdemokratų partija Lietuvoje. Noriu pasidžiaugti, kad 125 metinių proga partija išrinko moterį partijos lyderę. Kai būna sudėtingi laikai, atsakingiausią naštą neša moterys“, – sakė ji.

V.Blinkevičiūtės teigimu, pagrindiniai jos darbai yra komandos suformavimas ir neatidėliotinas darbas pergalei savivaldos rinkimuose.

Partijos tikslas – rinkėjų ir jų pasitikėjimo susigrąžinimas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas

Ji taip pat į savo komandą dirbti pakvietė ir J.Oleką. Šis nedetalizavo, ar priims būsimosios LSDP pirmininkės kvietimą, tačiau sakė ir toliau dirbsiąs partijos labui.

V.Blinkevičiūtė sakė, kad vienas pagrindinių tikslų partijos viduje – didinti jos vienybę.

„Norėčiau, kad būtume visi vieningi, girdėtume vienas kitą, įsiklausytume vienas į kitą, priimtume sprendimus visi kartu išdiskutavę, kad būtų išgirstas kiekvienas mūsų partijos bičiulis. Svarbu, kad kairiosios partijos programą būtų galima iškomunikuoti visiems žmonėms suprantama kalba“, – teigė išrinktoji partijos pirmininkė.

Dabar Europos Parlamente dirbanti moteris teigė, kad bent jau kol kas neatsisakys mandato ir negrįš dirbti į Lietuvą.

„Galvoju, kad tai galima pilnai suderinti, o jeigu gyvenimas parodys kitaip, tuomet priimsiu atitinkamus sprendimus“, – sakė ji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė

Paklausta apie tolimesnį darbą su kitomis opozicinėmis partijomis, V.Blinkevičiūtė teigė, jog LSDP dirbs kartu ties tais klausimais, kurie aktualūs partijai. Poreikio oficialiai jungtis į koaliciją ji nemato.

„Pagal tai, kokia šiuo metu yra situacija, kaip bendradarbiauja tarpusavyje tiek „valstiečiai“, tiek „darbiečiai“, tas mūsų, socialdemokratų, tikrai netenkina. Nes kol kas jų ta opozicinė koalicija neatrodo rimta. Man rodos, jie tarpusavyje labai dažnai neranda bendrų sutarimų. Mums tai būtų visiškai nepriimtina“, – kalbėjo ji.

Partijoje vyko visuotiniai rinkimai

Visuotiniuose LSDP pirmininko rinkimuose dalyvavo daugiau nei 7,9 tūkst. partijos narių.

Partijos pirmininko rinkimų komisija galutinius rinkimų rezultatus tvirtins gegužės 14 dieną.

Išrinktoji LSDP pirmininkė pareigas pradės eiti gegužės 29 dieną, tądien rengiamas ir partijos suvažiavimas.

LSDP pirmininkės rinkimus laimėjusi V.Blinkevičiūtė nuo 2009 metų dirba Europos Parlamente.

Nuo 2000 iki 2008 metų ji buvo socialinės apsaugos ir darbo ministrė. 2004-2009 metais buvo Seimo narė.

2000 metais V.Blinkevičiūtė įstojo į Artūro Paulausko vedamą Naująją Sąjungą, o nuo 2006 metų yra LSDP narė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilija Blinkevičiūtė

LSDP pirmininkas renkamas dvejiems metams.

Kad tiesioginiai partijos vadovo rinkimai būtų laikomi įvykusiais, juose turi balsuoti ne mažiau kaip trečdalis partiečių.

Labiau atitrūkusi nuo Lietuvos reikalų

15min kalbinta politologė Jūratė Novagrockienė teigė, kad ilgalaikė LSDP partijos strategija priklausys nuo to, ar naujai išrinktas pirmininkas ryšis palikti postą Europos Parlamente.

Nors abu kandidatai į pirmininkus yra europarlamentarai, J.Olekas Briuselyje skaičiuoja dar tik pirmą kadenciją.

V.Blinkevičiūtei dabartinė kadencija Europos Parlamente – jau trečioji, tad, J.Novograckienės nuomone, ji yra labiau atitrūkusi nuo Lietuvos reikalų.

„Jeigu pirmais metais išrinktas pirmininkas iš Europos Parlamento nepasitrauks, antraisiais, artėjant savivaldybių rinkimams, tai būtų labai rimta“, – sakė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauras Bielinis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauras Bielinis

Šiai nuomonei pritaria ir politologas Lauras Bielinis.

„Iš tikrųjų, atstumas ir buvimas toli nuo Lietuvos gali sutrukdyti V.Blinkevičiūtei sėkmingai organizuoti partijos gyvenimą. Tai yra problema, nes rimtam ir energingam partijos veikimui reikalingas lyderis, kuris veiktų čia ir dabar. Bandymas valdyti partiją per atstumą gali būti sudėtingas. Jai iš tiesų reikėtų palikti Briuselį, grįžti į Lietuvą ir iš čia vykdyti partijos reorganizavimo ir aktyvavimo politiką“, – 15min komentavo jis.

J.Novograckienė taip pat mano, kad naujoji pirmininkė turės spręsti ir kitą svarbų klausimą – ar partijai reikia tikrųjų socialdemokratinių vertybių, kurios transformavosi ir sutampa su sena tradicine kosmopolitizmo ir žmogaus teisių gynimo linija.

„Patys socialdemokratai šneka apie tai, kad Laisvės partija savo iniciatyvose tikisi palaikymo pirmiausia iš LSDP. Laisvės partija yra kosmopolitiška, kovojanti už žmogaus teises, todėl lyg ir turėtų būti artimi taškai“, – sakė politologė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūratė Novagrockienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūratė Novagrockienė

Ji pridūrė, kad realybėje taip nėra – šiandieninis socialdemokratų rinkėjas nesivadovauja klasikinėmis šios krypties partijoms būdingoms vertybėmis.

„Jei pasižiūrėtume į socialdemokratų rinkėją, jis tikrai nėra tų naujų, žmogaus teisių rėmėjas. Jis yra tarp tų pačių skeptiškai žiūrinčių į partnerystės įstatymus. Labai priklausys, kaip pirmininkas pajus potencialaus rinkėjo pulsą ir kiek sugebės atsivilioti iš „valstiečių“, kadangi jie kažkada pasiėmė socialdemokratų rinkėjų balsus.

Laukia didelis darbas, daugiausia vertybinis. Tai bus ir bandymas patraukti rinkėją regionuose, kur partija yra stipresnė nei mieste“, – prognozavo politologė.

Galimi poslinkiai

Tapusi LSDP vadove, V.Blinkevičiūtė būtų viena vyriausių Seime atstovaujamų partijų vadovų.

Jei rinkimus būtų laimėjęs Juozas Olekas (65 m.), pagal amžių jis lenktų tik buvusį bendražygį, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininką Gediminą Kirkilą.

Visgi L.Bielinio teigimu, nors V.Blinkevičiūtės laukia nemažai iššūkių, amžius nebus vienas jų.

„Svarbiausias partijos pirmininko kriterijus nėra amžius, jam reikalingos visai kitos savybės. Partijai būtinas pasitikėjimas, todėl manyčiau, kad V.Blinkevičiūtė gali sutelkti žmones aplink save, nes pakankamai daug žmonių ja pasitiki tiek partijoje, tiek visuomenėje ir tas pasitikėjimas yra užtektinai nuoširdus“, – sakė politologas.

Šalies politikoje jau kuris laikas pastebima tendencija į partijos pirmininkus rinktis jaunesnius politikus.

Nuo 2017 iki 2021 metų LSDP vadovavęs Gintautas Paluckas (41 m.) mėgino partiją reformuoti, tačiau po nesėkmingų Seimo rinkimų ir mažo palaikymo partijos viduje turėjo atsistatydinti.

Daugiamandatėje apygardoje 2020 metų Seimo rinkimuose LSDP surinko 9,25 proc. balsų, vienmandatėse rinkimų apygardose iškovojo 5 mandatus.

J.Novagrockienė spėja, kad LSDP plano dėl jaunesnio lyderio neatsisako ir per artimiausius dvejus metus, kol partijai vadovautų V.Blinkevičiūtė, įmanomas poslinkis.

„Perspektyviausiu kandidatu matau Mindaugą Sinkevičių. Jis buvo siūlomas ir dabar, bet, manau, atsisakė dėl labai didelio krūvio. Jis yra aukso vidurys. G.Paluckas neturi charizmos, o Liutauras Gudžinskas turi idėjų, parašė puikią programą, bet nemanau, kad jis yra visiems priimtinas partijos viduje“, – sakė politologė.

LSDP yra didžiausia Lietuvoje, ji turi daugiau nei 16,5 tūkst. narių. Seime jai atstovauja 13 politikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius