Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 10

Sąlygos gydytis nuo alkoholizmo Lietuvoje kuklios – mokslininkė

Lietuvoje nėra gerų sąlygų gydytis nuo alkoholizmo, penktadienį spaudos konferencijoje savo vertinimus pateikė mokslinį tyrimą atlikusi Ilona Tamutienė.
Įspėjimas
Įspėjimas / Photos.com nuotr.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos užsakytas tyrimas „Pagalbos asmenims, sergantiems priklausomybės nuo alkoholio ligomis, priemonės ir sistema Lietuvoje“ parodė, kad Lietuvoje alkoholizmo gydymo sistema yra problemiška.

„Iš viso Lietuvoje specialistų, tai yra, narkologų, yra 38 (...) Tai galite suprasti, visai Lietuvai 38 narkologai – būtent tie žmonės, kurie tiesiogiai dirba su priklausomybę nuo alkoholio turinčiais žmonėmis...Taip kad sąlygos yra kuklios“, – kalbėjo mokslinio tyrimo vadovė I.Tamutienė.

I.Tamutienė pažymėjo, kad veikiančių reabilitacijos centrų veikla yra fragmentuota, o alkoholizmo gydymo srityje vietų mažai.

Taip pat didelė problema, pasak mokslininkės, – pacientų ar turinčių priklausomybę nenoras gydytis. „Tie patys specialistai turi važinėtis su programomis ir kalbinti važiuoti gydytis“, – sakė I.Tamutienė.

Kaip pozityvų veiksnį gydymo nuo alkoholizmo srityje mokslininkė išskyrė anoniminių alkoholikų grupes, psichikos sveikatos centrų veiklą. Optimaliai įvertinta ir priklausomybės ligų centrų veikla.

„Tenka pripažinti, kad alkoholizmo gydymo sistema Lietuvoje yra bloga“, – sakė spaudos konferencijoje dalyvavęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Anot jo, priklausomybės ligų centrų finansavimą reikėtų iš Narkotikų kontrolės departamento perimti Valstybinėms ligonių kasoms, o psichikos ligų psichiatrų kompetencijai perduoti asmenis, besigydančius nuo alkoholizmo. Tokiu atveju esą būtų išspręsta narkologų trūkumo problema.

Tyrimą atliko Socialinės ekonomikos institutas kartu su Vytauto Didžiojo universiteto tyrėjais.

Tyrimo tikslas - įvertinti priklausomybės nuo alkoholio Lietuvoje mastą, priežastis, galimas prevencines priemones. Tyrimas vykdytas 2008 m., jo metu naudota antrinių duomenų analizė ir kokybinė ekspertų apklausa apskrityse su fokusuotomis grupėms.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius