-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 25

SAM atsakas R.Bogušienei: gąsdinimai nesutrukdys atstovauti visuomenei

VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovės, maisto technologės Ramintos Bogušienės išsakyta pozicija – natūrali gynybinė reakcija, teigia Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė. Anot jos, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nesureikšmina jos išdėstytų teiginių.
Sveikatos apsaugos ministerijos
Sveikatos apsaugos ministerijos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Gyvename demokratinėje šalyje, tad visi turi teisę reikšti savo nuomonę – tai ji ir padarė, daugelį dalykų leisdama sau interpretuoti kaip jai patogiau ir kaip patinka.

SAM jos išsakytos pozicijos nesureikšmina, nes ministerija visada atstovavo ir atstovaus viešąjį interesą, tad jokie verslo atstovų pareiškimai ar gąsdinimai to nesutrukdys daryti. Tad galime tik palinkėti sėkmės tiems, kurie mano priešingai“, – R.Bogušienės antradienį žiniasklaidai išplatintą nuomonę 15min komentuoja ministro patarėja.

Ministras pasirašė žadėtą įsakymą

Jos tikinimu, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga dar praėjusią savaitę pasirašė įsakymą, kuriuo esą užkertamas kelias bet kokioms verslo grupių iniciatyvoms dalyvauti formuojant vaikų mitybos įpročius darželiuose ir mokyklose.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Vienareikšmiškai tai galioja visoms verslo grupėms, tarp jų – ir VšĮ „Sveikatai palankus“ komandai, kuri neturėdama SAM sutikimo leido sau naudoti mūsų institucijos logotipą ant savo įmonės produkcijos - knygų ir kitų leidinių, įmonės svetainėje“, – teigia L.Bušinskaitė-Šriubėnė ir priduria, kad apie tai su R.Bogušienės atstovais buvo kalbėta dar šių metų vasarą.

„SAM netoleruoja tokių dalykų ir netoleruos, nes tai yra ne kas kita, o visuomenės klaidinimas, pasinaudojant SAM vardu ir logotipu.

Gaila, bet, panašu, kad vasarą vykusi diskusija buvo bevaisė“, – priduria ministro patarėja.

Ji taip pat, kalbėdama ministerijos vardu, teigia norinti nuraminti ugdymo įstaigas dėl įvestos naujos vaikų maitinimo tvarkos.

SAM: anksčiau galiojusi tvarka buvo ydinga

„Suprantame, kad bet kokiems pokyčiams reikia laiko ir pasiruošimo, tad nei viena įstaiga nebus verčiama per vieną naktį pakeisti visą maitinimo sistemą. Įstaigos gali palaipsniui pereiti prie naujos tvarkos – arba pasirengti pačios valgiaraščius, arba naudotis nemokamais, kurie bus artimiausiu metu pasiūlyti SAM iniciatyva“, – komentuoja L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Asmeninio archyvo nuotr./Raminta Bogušienė
Asmeninio archyvo nuotr./Raminta Bogušienė

Šiuo metu SAM, anot jos, bendradarbiauja su Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, kurie turėtų paruošti nemokamus pavyzdinius meniu įstaigoms. Jais esą bus galima naudotis visiems be išimties ir už tai nereikės mokėti.

„Ministerijos nuomone, anksčiau galiojusi tvarka, kai bet kuris verslas galėjo teikti SAM derinti savo parengtus valgiaraščius, buvo ydinga ir netinkama. Ir labai gaila, kad tokia tvarka mūsų šalyje galiojo daugybę metų, o jos keitimui buvo priešinamasi nuo ministro A.Verygos darbo pradžios ministerijoje. Joks verslas neturėtų naudotis valstybe, siekiant asmeninės naudos, ypač vaikų sąskaita“, – aiškina L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Aiškinamasi, ar skaidriai rengtas teisės aktas

Ministerija, patarėjos tikinimu, kreipėsi į ekspertus iš šalies prašydama įvertinti mitybos aprašo turinį: „Jei yra dalykų, kurie kelia abejonių, SAM vadovybė yra pasirengusi atsižvelgti į pastabas ir pakoreguoti šį vaikų mitybos organizavimo tvarkos aprašą.“

Taip pat, L.Bušinskaitė-Šriubėnė teigimu, SAM korupcijos prevencijos ir teisės specialistai aiškinasi, ar buvo skaidrus teisės akto rengimo procesas.

Į klausimus apie ministerijos partnerystę su įmone „Sveikatiada“ bei R.Bogušienės teiginius, kad ministerijos darbo grupės nariai „primygtinai siūlė“ šios įmonės produkciją, L.Bušinskaitė-Šriubėnė atsakymų nepateikė.

Visą R.Bogušienės komentarą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius