Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 29 /13:24

Siūlymas keliauja į Seimą: privalomi skiepai – tik medicinos ir globos įstaigų darbuotojams

Ministrų kabinetas trečiadienį priėmė nutarimą, kuriuo Seimui teikiamomis įstatymo pataisomis siūloma įvesti privalomus skiepus nuo koronaviruso. Nors anksčiau kalbėta, kad skiepai privalomi gali tapti kariams ir mokytojams, šių profesijų siūlyme neliko. Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) projektui, kad skiepai būtų privalomi tik medicinos ir globos įstaigų darbuotojams.
Skiepai
Skiepai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vyriausybė prašo, kad Seimas šias pataisas svarstytų skubos tvarka, tikimasi, kad privalomas skiepijimas įsigalios nuo vasario 14 dienos.

Apie privalomų skiepų tam tikrų profesijų darbuotojams įvedimą premjerė I.Šimonytė kalbėjo dar rudenį.

Svarstyta įvesti privalomą skiepijimą slaugos, globos, švietimo ir medicinos įstaigų darbuotojams, užsiminta ir apie galimybę skiepus privalomais padaryti kariams.

Tačiau iš užregistruoto Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo projekto, kurį trečiadienį Vyriausybei svarstyti pateikė SAM, matyti, kad versti skiepytis mokytojų ir karių nebeketinama.

Projekto dokumentuose teigiama, kad po ministerijų pasitarimų projekte atsisakyta reikalavimo būti pasiskiepijusiems šiomis veiklomis užsiimantiems darbuotojams: švietimo paslaugos ir veikla, viešojo administravimo subjektų veikla ir profesine karo tarnyba.

„Nes šiuo metu tikslinga reikalavimą būti pasiskiepijus numatyti tik toms sritims, kuriose praktiškai neįmanomas nuotolinis darbas ir ypač svarbu užtikrinti paslaugų teikimą“, – teigiama SAM teikime.

„Mūsų projektu siūloma, kad valstybės lygio ekstremalios situacijos ar karantino metu, kai yra prieinamos vakcinos, tam tikri darbuotojai galėtų dirbti tik pasiskiepiję pilna schema plius sustiprinančia doze. Skiepytis privalės darbuotojai, dirbantys darbus ir užsiimantys veikla dviejose srityse, tai asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir socialinės paslaugos ir veikla“, – per Vyriausybės posėdį sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, kurį cituoja BNS.

Jis pažymėjo, kad skiepai būtų privalomi ne tik sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigų darbuotojams, bet ir teikiantiems paslaugas šiose įstaigose.

„Turima mintyje ne tik pačių įstaigų, kurios veikia socialinės ar sveikatos priežiūros srityje, darbuotojai, bet ir valymo, maisto tiekimo, kitos paslaugos, jei jos teikiamos būtent šiose įstaigose“, – sakė ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Projekte nurodyti šie darbai ir veiklos sritys, kuriuos dirbti galima tik pasiskiepijus:

Asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla:

  • asmens sveikatos priežiūros įstaigų veikla;
  • valymo, maisto tiekimo ar kitos paslaugos, teikiamos asmens sveikatos priežiūros įstaigose;
  • praktinis (klinikinis) mokymas, atliekamas asmens sveikatos priežiūros įstaigose;

Socialinės paslaugos ir veikla:

  • socialinių paslaugų įstaigose, socialinių paslaugų gavėjo namuose ir (ar) kitose viešose vietose teikiamos socialinės paslaugos ir asmeninio asistento teikiama pagalba;
  • valymo, maisto tiekimo ir kitos paslaugos, teikiamos socialinių paslaugų įstaigose.

Premjerė I.Šimonytė posėdyje kalbėjo, kad šio žingsnio imamasi nenorint, kad medikai „išeitų iš rikiuotės“ plintant omikron atmainai.

„Apsaugoti ir personalą, kad to personalo būtų pakankamai, tai vienas svarbesnių aspektų“, – posėdyje kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Įstatymo projekte numatyta, kad skiepytis neprivalės persirgusieji ir tie, kuriems skiepytis negalima dėl sveikatos būkles. Šiems darbuotojams bus privaloma testuotis.

Kiti darbuotojai, atsisakę skiepytis, kontaktiniu būdu dirbti negalės. Jie galės dirbti tik nuotoliniu būdu arba galės būti perkeliami toje pačioje darbovietėje į kitą darbą, o jei tokios galimybės nėra, jis nušalinamas nuo darbo.

Tokiu atveju jis negaus darbo užmokesčio iki tos dienos, kol pasiskiepys ir bus laikomu įgijusiu imunitetą.

Po trijų mėnesių nušalinimo darbdavys turės nutraukti darbo sutartį su nepasiskiepijusiu darbuotoju neišmokant jam išeitinės išmokos.

„Kadangi pasaulyje ir Lietuvoje sparčiai plinta pavojingos delta ir omikron atmainos, o COVID-19 ligos epidemiologinė situacija šalyje yra nepalanki, būtina intensyvinti skiepijimosi vakcina tempą, didinti pasiskiepijusių asmenų kiekį ir taip užtikrinti visuomenės saugumą“, – sprendimą motyvuoja SAM.

Ministerija viliasi, kad priėmus įstatymą asmens sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų organizavimas taps saugesnis, taip bus apsaugoti gydymo įstaigų pacientai, socialinės globos įstaigų gyventojai.

Ministerija pabrėžia, kad testavimas ir kitos priemonės nėra pakankamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius