-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 21

SAM: ilginama medikų rezidentūros studijų trukmė

Nuo kitų metų ilginama rezidentūros studijų programų trukmė, įvedamas minimalus profesinės praktikos atlikimo trukmės rodiklis bei rezidento mentoriaus funkcijos, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.
Gydytojai rezidentai spaudos konferenciją surengė lėktuve
Gydytojai rezidentai spaudos konferenciją surengė lėktuve / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiam ministerijos siūlymui trečiadienį pritarė Ministrų kabinetas. Pokyčiai įsigalios nuo sausio 1 dienos.

Kaip BNS informavo ministerijos atstovas Julijanas Gališanskis, rezidentūros programų yra beveik 60 ir jų trukmės skiriasi, todėl skiriasi ir tai, kaip kiekvieną jų paveiks pakeitimas.

Iki šiol rezidentūros trukdavo nuo trejų iki septynerių metų, po pakeitimų jos tęsis nuo ketverių iki septynerių metų.

Kaip teigia ministerija, įgyvendinus pokyčius atsiras erdvės podiplominių studijų kokybės augimui, padidės rezidentūros bazių skaičius, išaugs gydytojų rezidentų judumas, padidės regionuose dirbančių specialistų skaičius, tolygiau pasiskirstys specialistai, sumažės specialistų trūkumas, augs ir sveikatos priežiūros paslaugų kokybė.

Ministerija nurodo, kad rezidentūros studijų naujovės sudarys sąlygas universitetams tinkamai įgyvendinti rezidentūros pakopinių studijų modelį ir kokybiškai paruošti būsimus gydytojus specialistus.

„Gydytojai rezidentai bus tikri, kad rezidentūros studijų programos metu įgijo reikiamas gydytojo darbui kompetencijas ir profesines kvalifikacijas, atitinkančias Europos medicinos specialistų draugijos (UEMS) rekomendacijas ir laikantis Europos atitinkamų rezidentūros programų rengimo reikalavimų“, – teigiama pranešime.

Nutarimo projektas, SAM teigimu, parengtas įvertinus, kad įgyvendinant pakopinių kompetencijų rezidentūros studijų modelį, pradėsiantį veikti nuo 2023–2024 mokslo metų pradžios, paaiškėjo, kad didelės dalies medicinos rezidentūros studijų programų trukmė yra per trumpa ir kai kuriose programose neužtikrinami tarptautiniai medicinos studijų kokybės standartai.

Pavyzdžiui, lyginant gastroenterologijos rezidentūros programą su Europos gastroenterologų rengimo reikalavimais, programos trukmė yra apie keturiasdešimt mėnesių per trumpa, neįskaitant ciklų, kurie yra reikalaujami, tačiau šioje programoje nėra įtraukti, analogiška problematika stebima ir kitose rezidentūros studijų programose.

Taip pat buvo nuspręsta nustatyti, kokia dalis rezidentūros turi būti atliekama rezidentūros bazėse, esančiose ne universiteto ligoninėse. Pasak ministerijos, sprendimas priimtas, nes Vilniaus ir Kauno gydytojai rezidentai retai vyksta dirbti į kitas gydymo įstaigas.

Taip pat nustatomos rezidento mentoriaus funkcijos. Jeigu rezidentūros bazėje negali būti skiriamas rezidento vadovas, yra skiriamas rezidento mentorius.

Mentorius nuo vadovo skiriasi tuo, kad mentorius nėra universiteto darbuotojas ir atsako už praktinių įgūdžių gydytojui rezidentui suteikimą, tačiau taip pat turi būti įgijęs edukacines kompetencijas.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras, parlamentaras Aurelijus Veryga, reaguodamas į šią žinią feisbuke teigė, jog kai kurioms rezidentūros studijų programoms jau trūko laiko, kad į jas tilptų visos naujovės, todėl ilginimas, jo vertinimu, „daug kur bus tikrai pagrįstas“.

Nepaisant to, parlamentaras teigia, kad ministerija neužsimena apie didesnį rezidentų darbo užmokestį, todėl „ilginant studijas, mes šiuos žmones pasmerkiam ilgesniam laikotarpiui su mažomis pajamomis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius