Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 01 24

SAM neskubės gerinti diskriminuojamų medikų darbo sąlygų

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) nusprendė, kad prailgindama darbo valandas ir sutrumpindama atostogas Vyriausybė diskriminuoja medikus. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad sprendimų imsis tiki tuomet, kai tai padaryti įpareigos Konstitucinis Teismas.
Mitinguotojai
Mitinguotojai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vyriausybė 2009 metais suvienodino darbo laiko trukmę ir atostogas visoms be išimties sveikatos priežiūros darbuotojų grupėms. Šios nutarimų pataisos pablogino sąlygas vadinamųjų rizikingų profesijų medikams, kurie teikia medicinos paslaugas psichiatrijos klinikose, sutrikusio vystymosi asmenims, ligoniams po sunkių galvos traumų, insultų, navikų, pacientams, besigydantiems tuberkuliozę, lytiškai plintančias ligas, AIDS. Taip pat ilgiau dirba ir dalį atostogų prarado anesteziologai, greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, specialistai, dirbantys su cheminėmis medžiagomis, higienistai, atliekantys dezinfekciją ir deratizaciją, įkalinimo įstaigų medicinos personalas.

Medikus vienijanti profesinė sąjunga Vyriausybės sprendimą apskundė LGKT. Ši neseniai nusprendė, kad prailgindama darbo valandas ir sutrumpindama atostogų trukmę Vyriausybė diskriminavo medikus dėl socialinės padėties, ir pažeidė ne tik Lietuvos įstatymus, bet ir tarptautinius susitarimus.

Lygių galimybių kontrolierės Aušrinės Burneikienės patarėjas ryšiams su visuomene Valdas Dambrava 15min.lt priminė, kad iki 2009 metų tam tikrų profesijų darbuotojai, kurie darbe patiria nervinę įtampą ir įvairius pavojus, turėjo tam tikras lengvatas: trumpesnę darbo dieną, ilgesnes atostogas.

„Medikai buvo ne vieninteliai, tokia tvarka galiojo pedagogams, socialiniams darbuotojams. Vyriausybė 2009 metasi pablogino sąlygas tik medikams, tačiau nepateikė jokių svarbių paaiškinimų, kodėl buvo priimtas toks sprendimas. Medikams taikomos mažiau palankios sąlygos negu kitoms socialinėms grupėms, todėl buvo įžvelgta diskriminacija dėl socialinės padėties“, – pabrėžė jis.

LGKT sprendimai yra rekomendacinio pobūdžio. Tačiau V.Dambrava vylėsi, kad į jį bus atsižvelgta. „Dauguma, jeigu ne visi, paiso šių sprendimų. Mes tikimės, kad bus atsižvelgta ir į šį, arba bus atlikti tyrimai, kurie patvirtins, jog medikams darbe sumažėjo įtampa. Tiesa, Vyriausybė ar SAM gali teismui apskųsti mūsų sprendimą“, – teigė patarėjas.

Darbas nebepavojingas?

Vyriausybė persvarstyti klausimo dėl medikų darbo ir atostogų laiko artimiausiu metu neketina. Premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Virgis Valentinavičius 15min.lt sakė, kad Vyriausybės vadovas dar nesusipažino su LGKT sprendimu. Jis pabrėžė, kad dėl to reikia kreiptis į SAM.

15min.lt atsiųstame SAM atsakyme cituojama viceministrė Nora Ribokienė pabrėžia, kad nuo 2009 spalio sveikatos priežiūros darbuotojų savaitinė darbo trukmė buvo suvienodinta iki 38 val, ir dėl to didesnei daliai medikų darbo savaitė sutrumpėjo, nes iki tol ji svyravo nuo 30 iki 39 valandų.

„Šis sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į medikų bendruomenės pastabas, kuriomis buvo prašoma paaiškinti, kodėl skiriasi iš esmės panašų darbą dirbančių medikų darbo laikas“, – aiškina viceministrė.

Jos teigimu, pakeitimai buvo derinti su suinteresuotomis organizacijomis. Viceministrė pabrėžia, kad iš esmės pasikeitus technologijoms, neliko priežasčių, dėl kurių buvo numatytos lengvatos pavojingomis sąlygomis dirbantiems sveikatos priežiūros darbuotojams. Esą todėl atsisakyta išimčių ir savaitinė darbo laiko trukmė visiems sveikatos priežiūros darbuotojams.

N.Ribokienė priminė, kad Seimo narių grupė 2009-ųjų lapkritį dėl šių pakeitimų kreipėsi į Konstitucinį Teismą. Šis prašymas dar neišnagrinėtas. „Kai KT išnagrinės prašymą, bus priimti atitinkami sprendimai“, – pabrėžia ji. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius