-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 17 /11:05

Respiratoriai neprivalomi muziejuose, parodose bei šv. Mišiose, svarstomos galimybių paso alternatyvos

Dėl omikron atmainos plitimo pirmadienį Lietuvoje pradėjo galioti naujos COVID-19 valdymo priemonės, apie kurias buvo pranešta penktadienį vakare. Sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje pateikė daugiau komentarų.

Spaudos konferencijoje dalyvavo sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė, Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro patarėja Greta Gargasienė.

Dėl omikron atmainos plitimo pirmadienį Lietuvoje pradėjo galioti naujos COVID-19 valdymo priemonės.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad per renginius uždarose erdvėse privalu dėvėti respiratorius, atvykus iš užsienio ar turėjus kontaktą su sergančiuoju namuose, darbe izoliuotis bus galima trumpiau. Nedarbingumo pažymėjimus dėl izoliacijos išduos nebe šeimos gydytojas, o Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Pokyčiai kino teatrų salėse

Anot A.Bilotienės-Motiejūnienės, reikalavimas dėvėti respiratorius galioja ir teatrams, ir kino teatrams, koncertams, sporto renginiams, mugėms, kitiems iš anksto nustatytiems renginiams, bet negalioja asmeninėms šventėms. Šv. Mišiose, anot viceministrės, jeigu išlaikomi atstumai, dėvėti respiratorius tik rekomenduojama. Muziejuose, parodose respiratoriai tik rekomenduojami, bet ne privalomi, nes tai nėra renginiai.

Vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė sakė, kad po susitikimų su kino teatrų atstovais svarstomi pokyčiai, kokių imtis galvojant apie tai, kad kino teatruose žmonės dažnai nusiperka užkandžių, spragėsių ir stebi filmus nedėvėdami kaukių. Anot L.Ašoklienės, sutarta ir tikriausiai šią savaitę bus patvirtinta, kad kino teatro salėje bus galima valgyti, tačiau kino teatro salė turi būti užpildyta tik 75 proc. ir išlaikyta tuščia vieta tarp atvykusių asmenų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Vyriausybės kanclerė G.Balčytytė sakė, kad ruošiamasi kritinių valstybės funkcijų tęstinumui užtikrinti, jei didelė dalis jas teikiančių darbuotojų būtų izoliacijoje ar susirgtų. Jos teigimu, šias funkcijas atliekantys darbuotojai bus aprūpinti ir apsaugos priemonėmis, ir greitaisiais testais. Su savivaldybių atstovais aptarti įvairūs scenarijai.

Pasak G.Balčytytės, kritines valstybės funkcijas užtikrinančių darbuotojų, esančių izoliacijoje ar susirgusių, skaičiai neturės įtakos svarstymams, ar įvesti karantiną. Šis rodiklis neįtrauktas į sąrašą tų, kurie nulemtų, ar bus įvestas karantinas, ar ne.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrė Balčytytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrė Balčytytė

NVSC atstovė G.Gargasienė priminė, kad nuo pirmadienio NVSC išduoda ne pažymas gydytojams, į kuriuos kreipiasi nedarbingumo prašantys gyventojai, bet nedarbingumo pažymėjimus. Gyventojai į NVSC gali kreiptis elektroniniu būdu arba išsiųsti registruotą laišką. Taip pat gali ateiti nedarbingumo prašančio asmens atstovas į NVSC padalinį ir užpildyti prašymą.

Kokius respiratorius rinktis?

L.Ašoklienė teigė, kad respiratorius patariama dėvėti ne ilgiau nei keturias valandas. Jie naudojant neturi būti sudrėkę, suglamžyti, nešvarūs.

Taip pat rekomenduojama dėvėti respiratorius be vožtuvo. Nes respiratoriai su vožtuvu apsaugo juos dėvinčius asmenis, tačiau neapsaugo aplinkinių, kuriuos pasiekia respiratorių su vožtuvu dėvinčio asmens iškvepiamas oras. O respiratorius be vožtuvo dėvintys asmenys apsaugo ir save, ir aplinkinius.

Svarstymai dėl galimybių paso

Vyriausybės kanclerė G.Balčytytė sakė, kad šiuo metu nesvarstoma atsisakyti galimybių paso, tačiau svarstoma apie jį „plačiąja prasme“. Vėliau ji patikslino, kad svarstoma, kokios galėtų būti galimybių paso alternatyvos.

Sveikatos apsaugos viceministrė A.Bilotienė-Motiejūnienė sakė, kad svarstymų apie galimybių pasą yra daug, tačiau nesirengiama skubėti, norima išdiskutuoti įvairias galimybes, kitų šalių patirtį. Viceministrė prasitarė, kad viena iš svarstomų alternatyvų yra skirtingi galimybių pasai: galimybių pasas pramogoms ir galimybių pasas apsipirkimui.

„Šiandien apsisprendimo galimybių pasą atšaukti nuo kažkurios dienos tikrai nėra. Manau, kad savaitę, dvi, tris dar vyks diskusijos ir vertinsime epidemiologiją, turėsime patirtį ir situaciją kitose šalyse, tuomet turėsime priimti sprendimus“, – sakė viceministrė.

Svarstoma, kad šeimos nariams COVID-19 būtų nustatomas ir greituoju testu

Svarstoma, kad žmogui patvirtinus COVID-19 PGR tyrimu, jo šeimos nariams užtektų atlikti greitąjį antigeno testą, sako sveikatos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

„Siūlymas buvo diskusijai, jog jeigu yra nustatyta COVID-19 PGR testo vienam iš šeimos asmenų, likusių šeimos asmenų, kurie gyvena kartu su sergančiuoju, pakaktų ir teigiamo greitojo antigeno testo tam, kad fiksuotume susirgimą“, – sakė viceministrė.

Vis dėlto ji pabrėžė, kad antigeno testas pirmiausia yra laikomas skirtu savikontrolei, todėl plačiau jo taikyti vietoj PGR tyrimų neplanuojama.

Specialistai rekomenduoja šių testų turėti namuose ir naudoti juos kilus įtarimui dėl galimo užsikrėtimo ar pajutus COVID-19 būdingus simptomus. Viceministrė teigė, jog nekalbama apie galimybę greituosius antigeno testus kompensuoti.

VIDEO: SAM: apie COVID-19 valdymo priemones Lietuvoje

Kaip gauti nedarbingumo pažymėjimą

Pagal naujausius reikalavimus, apie nedarbingumo poreikį žymėti anketose galimybės nebelieka. Nuo sausio 17 d. tuo atveju, jei asmuo privalės izoliuotis ir jam bus reikalingas nedarbingumo pažymėjimas, dėl jo turės kreiptis į NVSC.

Rekomenduojama tai daryti užpildant elektroninę formą per paslaugų portalą – Elektroninius valdžios vartus adresu epaslaugos.lt, kadangi izoliuoti asmenys negali fiziškai lankytis viešose vietose.

Susirgusiesiems būtina pildyti atvejo anketą

Visi COVID-19 susirgę asmenys turi pildyti atvejo anketą ir joje nurodyti kartu gyvenančius asmenis.

„Tik įtraukus sąlytį turėjusius asmenis į izoliuotų asmenų sąrašą, jiems bus galima išduoti nedarbingumo pažymėjimą pagal pateiktą prašymą. Jeigu asmuo kreipsis dėl nedarbingumo, tačiau jo nebus izoliuotų asmenų registre, pažymėjimo išduoti negalėsime. Tam, kad sąlytį turėjęs asmuo atsirastų izoliuotų asmenų sąraše, susirgusysis turi užpildyti epidemiologinę atvejo anketą ir joje pateikti informaciją apie šeimos narius, kurie turi izoliuotis, o šie savo ruožtu turės užpildyti iš NVSC SMS žinute gautą anketą“, – paaiškina Užkrečiamųjų ligų valdymo skyrius vedėja, laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas Giedrė Aleksienė.

Svarbu, kad dėl nedarbingumo pažymėjimo į NVSC būtina kreiptis iki izoliacijos termino pabaigos.

NVSC atreipia dėmesį, kad kaip ir iki šiol, taip ir toliau lieka galioti nuostata, kad iš užsienio atvykusiems izoliuojamiems asmenims nedarbingumo pažymėjimas išduodamas ir už jį mokama išmoka tik tais atvejais, jeigu kelionės tikslas yra susijęs su darbo reikalais. Tad atostogų ar kitais tikslais užsienyje lankęsi asmenys negali gauti apmokamo nedarbingumo pažymėjimo privalomos izoliacijos laikotarpiui. Jiems suteikiama medicininė pažyma, kurią jie gali pateikti darbdaviui ir pateisinti nebuvimą darbe.

NVSC primena, kad, pagal naujausius izoliacijos taisyklų pakeitimus, izoliuotis privalo kartu gyvenantys bei didžiausios rizikos sąlytį darbe turėję asmenys, nepaisant imunizacijos statuso, t. y. ir paskiepyti žmonės. Išimtis taikoma tik ne anksčiau kaip prieš 90 dienų COVID-19 liga persirgusiems asmenims (kuriems liga patvirtinta teigiamu PGR ar greitojo antigeno tyrimo, atliekamo laboratorijoje, rezultatu).

Izoliacijos trukmė – 7 dienos nuo asmens, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, teigiamo PGR tyrimo atlikimo dienos, kai sąlytis buvo su kartu gyvenančiu asmeniu. Turėjusiems sąlytį darbo vietoje ar ugdymo įstaigoje izoliacijos laikas skaičiuojamas nuo paskutinio kontakto dienos. Atskiros taisyklės taikomos asmens sveikatos priežiūros, palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančiose įstaigose bei stacionariose ir nestacionariose socialinių paslaugų įstaigose, teikiančiose su apgyvendinimu susijusias paslaugas, ugdymo įstaigoms.

Klausimai ir atsakymai apie nedarbingumų išdavimą:

Kas gali (turi) kreiptis į NVSC dėl nedarbingumo pažymėjimo dėl privalomos izoliacijos?

Nedarbingumo pažymėjimą dėl privalomos izoliacijos gali gauti tik izoliuoti asmenys, įtraukti į izoliuotų asmenų sąrašą, kurie turėjo sąlytį su sergančiuoju COVID-19 (šeimos nariai, kiti kartu gyvenantys asmenys, bendradarbiai, kurie turėjo didžiausią riziką, t. y. su sergančiu asmeniu buvo uždaroje patalpoje ilgiau nei keturias valandas ir kontaktavo mažesniu nei metro atstumu.) arba atvykę iš užsienio valstybių, iš kurių grįžus privaloma izoliuotis pagal COVID-19 paveiktų šalių sąrašą (nuoroda).

Kaip asmenys įtraukiami į izoliuotų asmenų sąrašą?

Izoliacija sąlytį turėjusiems asmenims paskiriama tik po to, kai susirgęs asmuo pateikia informaciją apie juos užpildydamas epidemiologinę anketą https://atvejis.nvsc.lt . Tuomet nurodytiems sąlytį turėjusiems asmenims išsiunčiamos SMS žinutės, kuriose pateikiama nuoroda į kitą anketą, kurią būtina užpildyti tam, kad asmuo būtų įtrauktas į sąlytį turėjusių asmenų sąrašą.

Asmenys, atvykę iš užsienio valstybių, iš kurių atvykus privaloma izoliuotis pagal COVID-19 paveiktų šalių sąrašą (nuoroda), į izoliuotų asmenų sąrašą įtraukiami po to, kai jie užpildo keleivio anketą https://keleiviams.nvsc.lt ir joje nepažymi, kad jiems taikoma izoliacijos išimtis.

Ką daryti, jeigu kreipiausi į NVSC dėl nedarbingumo pažymėjimo, tačiau gavau atsakymą, kad manęs nėra izoliuotų asmenų sąraše?

Paprašykite, kad susirgęs asmuo (jūsų šeimos narys) užpildytų atvejo anketą https://atvejis.nvsc.lt ir pateiktų informaciją apie jus kaip turėjusį sąlytį. Jeigu susirgo vaikas, atvejo anketą už jį užpildykite patys ir save nurodykite kaip sąlytį turėjusį. Kai gausite SMS žinutę, paspauskite joje esančią nuorodą ir užpildykite kitą (sąlytį turėjusio asmens) anketą.

Kas turi pildyti atvejo anketą, jeigu suserga vaikas?

Už nepilnamečius vaikus atvejo anketą pildo tėvai / globėjai.

Ar COVID-19 sergantys asmenys dėl nedarbingumo taip pat turi kreiptis į NVSC?

Ne, sergantys asmenys dėl nedarbingumo turi kreiptis į savo šeimos gydytoją

Kokiu būdu galiu pateikti prašymą dėl nedarbingumo pažymėjimo?

Rekomenduojama prašymus teikti užpildant elektroninę formą per paslaugų portalą – Elektroninius valdžios vartus adresu epaslaugos.lt, kadangi izoliuoti asmenys negali fiziškai lankytis viešose vietose.

Tiesiogines nuorodas į šiuos prašymus galima rasti šiame NVSC interneto svetainės puslapyje nvsc.lrv.lt/nedarbingumas.

Kiti prašymų pateikimo būdai

Ką daryti, jeigu nesinaudoju elektroninėmis pasirašymo priemonėmis, reikalingomis prašymui pateikt?

Kiti prašymų pateikimo būdai

Svarbiausi pokyčiai:

Respiratoriai. Uždarose erdvėse vyksiančiuose renginiuose visi vyresni nei šešerių metų žiūrovai ir dalyviai, personalas privalės renginio metu dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius. Nuo to atleidžiami tik neįgalumą turintys žmonėms, kurie to daryti negali dėl savo sveikatos būklės. Tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį.

Renginio organizatoriai privalės užtikrinti respiratorių dėvėjimo kontrolę viso renginio metu ir neaptarnauti respiratorių nedėvinčių žmonių. Be to, rekomenduojama žiūrovams dalyti respiratorius, apie naują taisyklę juos informuoti prieš renginį ir per jo pertraukas.

Respiratorius arba medicinines kaukes dėvėti rekomenduojama ir per renginius atvirose erdvėse, kai neišlaikomas saugus, ne mažesnis kaip dviejų metrų, atstumas.

SAM pataria renginius organizuoti nuotoliniu būdu arba lauke.

Izoliacija po kontakto. Iki septynių dienų sutrumpintas izoliacijos terminas gyventojams, turėjusiems sąlytį su COVID-19 liga sergančiu asmeniu. Izoliuotis privalės visi, nepaisant imunizacijos statuso, t. y. ir paskiepyti žmonės. Išimtis taikoma tik ne anksčiau kaip prieš 90 dienų COVID-19 liga persirgusiems asmenims, kuriems liga patvirtinta teigiamu PGR ar greitojo antigeno tyrimo, atliekamo laboratorijoje, rezultatu.

Darbo vietoje sąlytį turėjusiems asmenims izoliacija bus taikoma tik tuo atveju, jeigu jie su sergančiu asmeniu buvo uždaroje patalpoje ilgiau nei keturias valandas ir kontaktavo mažesniu nei metro atstumu. Tokių asmenų sąrašą NVSC turės pateikti darbdaviai.

Izoliuotis nereikės socialinėje aplinkoje ar mažesnės trukmės, arba per didesnį atstumą kontaktą turėjusiems gyventojams, tačiau jiems bus rekomenduojama pereiti prie nuotolinio darbo ir tris kartus atlikti savikontrolės tyrimą arba greitąjį antigeno testą: iš karto sužinojus apie turėtą kontaktą, po 48–72 valandų ir dar po 48 valandų.

Jeigu gyventojas turėjo sąlytį su kartu gyvenančiu asmeniu, izoliacijos laikas bus skaičiuojamas nuo asmens, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, teigiamo PGR tyrimo atlikimo dienos. Turėjusiesiems sąlytį darbo vietoje ar ugdymo įstaigoje izoliacijos laikas bus skaičiuojamas nuo paskutinio kontakto dienos.

Jeigu izoliacijos po kontakto laikotarpiui gyventojui reikalingas nedarbingumo pažymėjimas, nuo pirmadienio dėl jo reikės kreiptis ne į šeimos gydytoją, o į NVSC. Prašymą galima pateikti per elektroninius valdžios vartus www.epaslaugos.lt, registruotu paštu ar atstovui atvykus į NVSC departamentą ar teritorinį jo skyrių.

Po izoliacijos. Visiems sąlytį turėjusiems asmenims pasibaigus izoliacijos terminui ar tais atvejais, kai izoliacija netaikoma, kol praeis dešimties dienų nuo paskutinės sąlyčio su sergančiuoju dienos bendraujant su kitais asmenimis, privaloma dėvėti medicinines kaukes ar respiratorius be vožtuvo.

SAM nurodo, kad tokie asmenys negali dalyvauti renginiuose, masinio susibūrimo vietose, rekomenduojama riboti bendravimą, stebėti sveikatos būklę, matuotis kūno temperatūrą, laikytis fizinio atstumo nuo kitų asmenų, užtikrinti tinkamą rankų higieną, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketą.

VIDEO: Lietuvoje pradėjo galioti naujos COVID-19 valdymo priemonės – sužinokite, kas pasikeitė

Izoliacija sergant besimptome forma. Besimptome COVID-19 forma susirgusiems žmonėms izoliacija galės būti nutraukta ne po dešimties, kaip buvo iki šiol, o po septynių dienų nuo mėginio paėmimo dienos.

Besimptome forma laikoma, kai nėra jokių COVID-19 infekcijos simptomų – karščiavimo, kosulio, gerklės skausmo, bendro silpnumo, galvos skausmo, raumenų skausmo, pykinimo, vėmimo, viduriavimo, uoslės ir skonio praradimo.

Izoliacija keliautojams. Iki septynių dienų vietoj dešimties trumpėja iš užsienio atvykstantiems nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems keliautojams privaloma izoliacija. Kaip ir anksčiau, prieš kelionę jiems reikės atlikti tyrimą dėl COVID-19 ligos.

Taip pat nuo pirmadienio rekomenduojamas PGR tyrimas atvykstantiems iš raudonos, geltonos arba pilkos zonos šalių nebus atliekamas mobiliuose punktuose ir jam nebus registruojama Karštąja linija 1808.

Asmenimis, turėjusiais sąlytį, kuriems taikomi su kelionėmis susiję reikalavimai, nuo šios laikomi asmenys, grįžę ar atvykę iš šalių, įtrauktų į COVID-19 ligos paveiktų šalių sąrašą, arba keliavę per paveiktas šalis dešimt dienų iki atvykimo į Lietuvą, išskyrus keliavimą oro transportu, kai neišeinama iš oro uosto tranzito zonos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius