-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 05

Parlamentarai nenori sankcijų už pravaikštas, prezidentas laikosi nuošaly

Prezidento Gitano Nausėdos nuomone, pats Seimas turi prerogatyvą sutarti dėl parlamentarų darbo sąlygas reglamentuojančio įstatymo, teigia šalies vadovo patarėjas Ridas Jasiulionis. Tokią poziciją jis išdėstė po to, kai Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma pasvarstė, jog minėtą įstatymą galėtų teikti prezidentas – esą gal tada tautos atstovai nedrįstų jo atmesti.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Rugsėjo pabaigoje Seimas balsavo dėl Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo, kuriuo planuota nustatyti sankcijas už posėdžių nelankymą, atsisakyti Seimo viešbučio.

Politikai įstatymo nepriėmė.

Seimo vicepirmininkas konservatorius J.Razma tąkart apgailestavo dėl šio sprendimo ir svarstė, gal pataisas galėtų teikti šalies vadovas.

„Tenka apgailestauti, kad ir šis Seimas lieka nepajėgus priimti šito įstatymo. Aš matau vienintelę galimybę, kad prezidentas teiktų šitą įstatymą, tada gal Seimas nedrįstų atmesti“, – po balsavimo kalbėjo Seimo narys.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jurgis Razma
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jurgis Razma

15min pasidomėjo, ar prezidentas matytų tokį reikalą ir ką siūlytų keisti.

Prezidento patarėjas Komunikacijos grupėje R.Jasiulionis leido suprasti, jog šalies vadovas pataisų dėl parlamentarų darbo sąlygų nerengs.

„Prezidento nuomone prerogatyvą sutarti dėl Seimo narių teises ir pareigas apibrėžiančio įstatymo turi pats Seimas“, – atsakyme nurodė jis.

Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymas buvo pradėtas svarstyti dar praėjusios kadencijos Seime.

Jis, be kita ko, turėjo išspręsti ir Seimo narių atostogų klausimą, kaip to reikalauja Konstitucinis Teismas, tačiau atostogų reglamentavimo jame iš viso atsisakyta išsiskyrus Seimo narių pozicijoms, rašo BNS.

Konstitucinis Teismas dar 2005 metais konstatavo, kad Seimo narių veiklos nepertraukiamumas nereiškia, jog Seimo narys negali pasinaudoti jam priklausančia konstitucine teise į poilsį ir laisvalaikį, taip pat į kasmetines mokamas atostogas.

Teismas nutarime pažymėjo, jog Seimo nario atostogų įstatyminis įtvirtinimas užtikrintų, kad nebebūtų prielaidų laiką tarp Seimo sesijų nepagrįstai traktuoti kaip laiką, prilygstantį atostogoms ar kitokiam poilsiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius