Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 21

Santariškės turės vaikų darželį – modernų, bet per mažą sparčiai besiplečiančiam Vilniaus pakraščiui

Vilniaus mieste – šventė. Taip įvykį, kai pradedamos naujo vaikų darželio statybos, apibūdino ir miesto vadovai, ir statytojai, ir vietos bendruomenių atstovai. Santariškėse po kiek daugiau nei metų duris atversiantis darželis bus pirmasis, kuris ir suplanuotas, ir pastatytas jau Nepriklausomos Lietuvos laikais. Iš viso per daugiau nei 23 metus Vilniuje atidaryti vos 3 vaikų darželiai.
Vaikų darželį pagaliau turės ir Santariškės
Vaikų darželį pagaliau turės ir Santariškės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Naujasis darželis turėtų būti pastatytas per kiek daugiau nei metus. Nors oficiali darbų pabaiga numatyta 2015-ųjų vasarį, tiek Vilniaus meras Artūras Zuokas, tiek projektą įgyvendinančios bendrovės „Irdaiva“ direktorius Irmantas Kubilius žadėjo įkurtuves jau po metų.

Vietų neužteks?

Darželį galės lankyti apie 220 vaikų. Šis skaičius nėra didelis, tik iš dalies išspręs šio rajono tėvų problemas ieškant, į kurį darželį leisti savo atžalas. Naujuoju darželiu teigia esantys patenkinti ir Satariškių medicinos įstaigų darbuotojai, tik ar visi vaikai tilps modernioje įstaigoje, nežinia. Savivaldybės darbuotojai puse lūpų prasitaria, kad norinčiųjų šioje vietoje lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigą gali susidaryti net dešimt kartų daugiau.

Santariškių medicinos įstaigų asociacijos administratorius Aurimas Jaskonis teigė, kad iniciatyva pagaliau šiame rajone turėti vaikų darželyje buvo visų bendra – tiek Santariškių medicinos miestelio darbuotojų, tiek čia gyvenančių tėvų, tiek pačios savivaldybės. „Buvome net darbuotojų parašus surinkę, parodėme, koks yra poreikis. Žinoma, laikas bėga, vaikai auga. Bet jeigu mūsų vaikai ir neeis į šį darželį, tai kitų kartų vaikai tikrai turės įstaigą“, – teigė A.Jaskonis.

Darželio statybų kaina – beveik 14 mln. Lt, juos skiria Vilniaus miesto savivaldybė. Anot Vilniaus mero A.Zuoko, tokia galimybė atsirado savivaldybei pasiskolinus iš naujai į Lietuvos rinką atėjusio banko lėšų keliems investiciniams projektams.

„Šį darželį galėjome pradėti anksčiau, jeigu vilniečiai nebūtų skriaudžiami planuojant Vilniaus miesto biudžetus Seime“, – kalbėjo meras.

Atsipirks per 7-10 metų

Skaičiuojama, kad išlaidos darželio statyboms atsipirks per 7-10 metų. „Tai pirmas A klasės energetinio efektyvumo darželis. Jis mažai vartos šilumos, elektros, miestui kainuos nedaug jį išlaikyti, mažiau terš ir aplinką“, – teigė A.Zuokas.

Šiuo metu Vilniuje trūksta apie 700 vietų darželiuose, tačiau kai kurios ikimokyklinės įstaigos perpildytos, tad  realiai vietų reikėtų daugiau.

Simbolinės kapsulės įkasimas
Simbolinės kapsulės įkasimas

Artimiausiu metu dar vienos panašios darželio statybų pradžios šventės miestas neplanuoja. Tačiau artimiausiais metais ikimokyklinukai grįš buvusias darželio patalpas Viršuliškėse, kur pastaraisiais metais veikė žydų mokykla, kurią ketinama iškelti į Žvėryną. Taip pat tebesvarstomos galimybės, kaip pastatyti darželį Perkūnkiemyje. Čia jau buvo parengtas projektas, statybas vykdyti žadėjo privati bendrovė, tačiau tragiška Vilniaus savivaldybės finansinė situacija darbams sutrukdė.

Nuo 1990-ųjų Vilniuje atidaryti vos trys nauji darželiai – Fabijoniškėse „Vandenį“ ir Pilaitėje „Gilužį“ bei „Pilaituką“.

Iš viso Vilniaus darželius lanko apie 31 tūkst. vaikų. Savivaldybė skaičiuoja, kad šiuo metu trūksta vietų 700 vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius