Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 01 07

Santaros klinikose nuo COVID-19 paskiepyti pirmieji pacientai

Antradienį atvyko antroji vakcinos siunta, skirta Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikoms ir Vilniaus regiono (Vilniaus ir Alytaus apskričių) įstaigoms. Visi šių įstaigų darbuotojai bus paskiepyti iki sausio 15 d. Šios dienos duomenimis, jau paskiepyta 5130 regiono įstaigų darbuotojų. Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos parengtą vakcinacijos prioritetų sąrašą, šiandien buvo pradėti skiepyti ir pacientai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19 / Sauliaus Žiūros nuotr.

Pirmieji 12 valandą Santaros klinikose paskiepyti pacientai buvo patyrę kepenų ir inksto organų transplantacijas.

23 metų Roberta Vaičiūnaitė gyvena su transplantuotu inkstu ir dirba Santaros klinikų Nefrologijos centro Dializių skyriaus bendrosios praktikos slaugytoja. Vakcinacija jai gyvybiškai būtina ir kaip didelės rizikos grupės darbuotojai, ir kaip pacientei.

Kitiems dviem paskiepytiems pacientams buvo atliktos kepenų transplantacijos.

65 metų Liudas Urbonas daug metų sirgo virusiniu C hepatitu, pažeidusiu jo kepenis. Jam buvo taikytas antivirusinis gydymas, hepatito C virusas sėkmingai išnaikintas, tačiau, dėl ilgai besitęsusios ligos iki antivirusinio gydymo, kepenys buvo pažeistos negrįžtamai. Susiformavo kepenų vėžys (hepatoceliulinė karcinoma).

Kauno klinikų nuotr./Pacientų ir darbuotojų skiepijimas Kauno klinikose
Kauno klinikų nuotr./Pacientų ir darbuotojų skiepijimas Kauno klinikose

Todėl 2019 metais skubos tvarka L.Urbonas buvo įtrauktas į laukiančiųjų kepenų transplantacijos sąrašą. Transplantacija jam buvo atlikta 2020 metų birželio mėnesį. Kaip pasakoja pats pacientas, transplantacija pavyko puikiai, tačiau nuolat labai tiksliai nustatytu laiku turi vartoti vaistus. Gerai ir optimistiškai nusiteikęs L.Urbonas sakė skiepų nebijojęs, jam skiepas – tik eilinė adata: „Linkiu visiems pasiskiepyti, kad tauta būtų sveikesnė“.

O štai kitas pacientas 48 metų Gintaras Klimas su transplantuotomis kepenimis gyvena jau 14 metų. Už įprastą, normalų gyvenimą jis dėkingas puikiai transplantaciją atlikusiems medikams. Savo sėkmingos transplantacijos istorija jam neretai tenka dalintis su kepenų transplantacijos laukiančiais pacientais, juos padrąsinti. Džiaugiasi, kad galėjo pasiskiepyti vienas iš pirmųjų: „Dėkoju medikams, Lietuvai ir visiems, kas gelbėja mus nuo to baisaus viruso.“

Abu pacientai atvyko planiniam kontroliniam vizitui. Apsilankymas pas gydytoją gastroenterologą būtinas, kad periodiškai galima būtų atlikti reikalingus tyrimus, koreguoti medikamentų dozes. Abiem pacientams buvo pasiūlyta skiepytis ir jie sutiko, o prieš vakcinaciją atliktas tyrimas parodė, kad antikūnų kraujyje nėra.

Dėkoju medikams, Lietuvai ir visiems, kas gelbėja mus nuo to baisaus viruso, – sakė G.Klimas.

Kaip teigia Santaros klinikų direktoriaus medicinai pavaduoja ambulatoriniam ir diagnostiniam darbui, gydytoja gastroenterologė Jolita Jakutienė, vakcinacija nuo COVID-19 didelės rizikos pacientams – labai reikalinga.

Žinodami, kad gauna imunitetą slopinančius vaistus, tokie ligoniai turi savo veiklą labai riboti, todėl COVID-19 pandemija jiems kelia daug didesnį pavojų nei sveikiesiems.

Nuo šiandien paskiepyti pacientai jausis daug saugiau ir ramiau: „Šiuo metu rengiami pacientų sąrašai ir renkama informacija apie jų pageidavimą skiepytis – po atliktos organų ar kaulų čiulpų transplantacijos, pacientai, kuriems taikoma hemodializė ir peritoninė dializė, sergantieji onkohematologinėmis, imunodeficito ligomis.“

Vaizdo medžiagą, kaip Santaros klinikose nuo COVID-19 vakcinuojami pacientai, rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje