Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 10

Santaros klinikų medikai skundžiasi respiratorių trūkumu ir kokybe, vadovai tikina, kad visko yra, tik tiekiama dozuotai

Į 15min kreipėsi Santaros klinikų pirmojo Intensyvios terapijos skyriaus, kuriame gydomi tik sunkiausios būklės COVID-19 sergantys pacientai, gydytojai. Anot jų, artėja ilgasis Velykų savaitgalis, o aukščiausios klasės respiratorių savaitgaliui išduota nepakankamai, be to, dalis jų prastos kokybės, todėl saugu naudoti vos kas trečią priemonę. Santaros klinikų atstovė spaudai Gitana Letukienė tikina, kad gydytojai baiminasi be pagrindo – apsaugos priemonių pakanka, tik jos išduodamos dozuotai.
Koronavirusu galimai užsikrėtęs asmuo atvežtas į Santaros klinikų infekcinių ligų kliniką
Koronavirusu galimai užsikrėtęs asmuo atvežtas į Santaros klinikų infekcinių ligų kliniką / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Žinau, kad šiandien situacija yra labai labai prasta. Paliktos tik FFP2 klasės kaukės, kurios absoliučiai netinkamos aerozolinėms procedūroms, tokioms kaip, pavyzdžiui, intubacija – veiksmui, skirtam prijungti ligonį prie plaučių ventiliacijos. Vadinasi, jei FFP3 kaukių nėra, tai personalas turi teisę prie paciento, kuriam reikalinga čia ir dabar pagalba, net ir neprieiti“, – anonimiškai 15min sakė Intensyvios terapijos skyriaus medikas.

Pasak jo, penktadienį popietę 10-20 FFP3 respiratorių buvo pristatyta į skyrių, tačiau savaitgalis laukia trijų dienų, todėl vargu, ar jų pakaks.

Anksčiau nebuvo tokių problemų, nes nebuvo tiek pacientų. Dabar personalas yra dideliam strese.

„Tiek kaukių pakanka ne dienoms, bet kelioms valandoms. Suprantame, kad tiekimas sudėtingas, administracija turi problemų, bet tai kelia nerimą. Anksčiau nebuvo tokių problemų, nes nebuvo tiek pacientų. Dabar personalas yra dideliam strese“, – aiškino gydytojas.

Jis tikino, kad apsisaugoti jau naudojamos ir savadarbės priemonės, pavyzdžiui, plastikinis skydas, kuriuo paciento viršutinė kūno dalis pridengiama atliekant intubaciją. Tokios priemonės naudotos ir Kinijoje, Italijoje. Visgi, net ir šios priemonės neleidžia eiti prie paciento be respiratoriaus.

„Hipokrato priesaika, žinoma, yra, bet yra ir Darbo kodeksas ir numatyta, kad apsaugos priemonės privalomos“, – kalbėjo medikas.

Respiratoriai suyra ant veido

Kitas to paties skyriaus gydytojas 15min pasakojo, kad daugiausia nerimo buvo penktadienį ryte. Tuomet išties skyriuje buvo likę vos keli respiratoriai, o medikai svarstė, ką jiems teks daryti.

Tačiau, anot mediko, popiet jau gautas papildymas ir buvo atnešta dėžutė su 50 respiratorių, taigi situacija nėra bloga.

Visgi, nežinia, ar tiek pakaks ir kuriam laikui, nes respiratorių pasitaiko nekokybiškų.

„Apsaugos priemonių visada trūksta. Mes dirbame labai intensyviai. Tie respiratoriai, kuriuos turime, plyšta. Jie yra prastos kokybės. Nežinau, ar tik mums tokie duoti. Jie gaminti gal Astanoje, Kazachstane. Jie prastos kokybės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

Net nežinau, kaip mes juos gavome, bet yra jų gal iš keturių šaltinių gauta – dovanota, valstybės rezervo, pirktų pačios ligoninės, gautų dar iš kažkur. Atsirinkti, kuri partija bloga – sunku. Imame tai, kas tuo metu yra“, – pasakojo medikas.

Pasak jo, pasitaiko ir labai gerų respiratorių, tačiau niekada nežinai, kokios kokybės apsaugos priemones gausi kitą dieną.

„Apie tuos prasčiausius daug kas kalbėjo spaudoje. Viena partija yra tokia, kur tiesiog išsiskiria ant veido. Užsidedi ir per siūlę suyra. Iš trečio karto pataikai užsidėti. Kai jų yra daug, tai iš antro ar trečio karto ir užsidedi, o jei mažai?“ – kasdienybę atskleidė medikas.

Viena partija yra tokia, kur tiesiog išsiskiria ant veido. Užsidedi ir per siūlę suyra. Iš trečio karto pataikai užsidėti.

Pasak jo, kai medikai nemato pilnų lentynų apsaugos priemonių, prasideda „kova už aprangas“.

„Ji vyksta kiekvieną dieną. Kasdien pamatome, kad kažko mažėja ir atsiranda personale daug nerimo, kad tuoj tuoj baigsis. Ant to likučio iš kažkur kažkaip atsiranda. Pati ligoninė irgi gauna nuolat papildymus. Balansuojame ties ta riba, bet dabar nenutrūksta. Streso yra, taip. Bet kol kas dirbame“, – pasakojo gydytojas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Vilniaus universitetinės ligoninės atnaujinto operacinio bloko atidarymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Vilniaus universitetinės ligoninės atnaujinto operacinio bloko atidarymas

Tylėti neketina

Medikai, anot pašnekovo, nusiteikę nieko nebijoti ir viešai skelbti, jei tik kažko tikrai pritrūks. Čia smarkiai padeda ir profsąjunga.

„Jei trūks ir neturėsime su kuo nueiti prie ligonio ir kyla pavojus ir medikams, ir pacientams, mes iškart pranešime viešai. Jau šiandien ryte tai svarstėme, bet pasipildė per dieną ir dabar, regis, užteks. Jei matytume pilnas lentynas, būtų ramiau, bet to nebūna. Matyt, taip yra visame pasaulyje. Dabar, matyt, dar reikia susilaikyti, nes darbas tik prasideda. Kaip bus balandžio pabaigoje, neaišku. Kol kas, žinokit, balansuojame“, – kalbėjo medikas.

Dabar, matyt, dar reikia susilaikyti, nes darbas tik prasideda. Kaip bus balandžio pabaigoje, neaišku.

Pasak jo, sudėtingiausios būklės su plaučių ventiliavimo aparatais šiuo metu skyriuje guli penki pacientai. Gal atrodo nedaug, tačiau medikams tai – didelis krūvis.

„Mes tikrai netylėsime, nes esame tie, kurie eina prie ligonio su slaugytojomis ir slaugytojų padėjėjomis, kurioms esame ypač dėkingi už daromą juodą darbą keičiant palas ir visa kita. Jos turi turėti pilną apsaugą. Kai tik artėjame prie kritinės ribos, mes kalbėsime. Turime ir profsąjungą stiprią. Buvome ryte pasiruošę, bet kol kas pasipildė ir Velykoms esame ramūs“, – kalbėjo medikas.

Teikia dozuotai

Santaros klinikų vadovas Feliksas Jankevičius penktadienį telefonu neatsiliepė.

Įstaigos atstovė Gitana Letukienė 15min tikino, kad savaitgaliui Intensyvios terapijos skyriaus vyresnioji išsirašė 150 aukščiausios klasės FFP3 respiratorių.

„FFP2 respiratorių turi išvis užtektinai. Jei kartais, na, neduok Dieve, atsitiktų kažkoks anšlagas, ligoninės vaistinė dirba visą parą ir vyresnioji nuolatos išsirašinėja, jeigu reikia dar“, – teigė atstovė.

Pasak jos, personalas apsaugos priemonėmis yra aprūpintas 100 proc.

„Tačiau vyresnioji kontroliuoja tų kaukių išdavimą vien dėl to, kad nebūtų tiesiog... Kad būtų tiek, kiek reikia. Ji atvažiuoja kasdien per savaitgalį ir pasižiūri, kiek darbuotojų yra, kiek ko gali reikėti. Tiek ir išrašo. Neduoda visų 150 iškart į apykaitą“, – aiškino G.Letukienė.

 Gitana Letukienė
Gitana Letukienė

Jis sakė nežinanti, koks yra bendravimas skyriaus viduje, tačiau darbuotojai turi būti nuraminami, kad nieko netrūksta.

„Gali būti, kad tas nerimas buvo priešpiet, nes 15 val. išsirašė ir atkeliavo tos kaukės visos. Gali būti, kad kažkas tuo metu sunerimo. gandai yra mūsų gyvenimo kasdienybė. Kad jūs tikrinate, puiku, o mes turime savo darbuotojus informuoti, kad tiek, kiek reikės, 100 proc. jie bus aprūpinti. Nėra jokio stygiaus. Tik nėra duodama bet kur, bet kiek, kad nesimėtytų. Tai yra griežtos kontrolės priemonės, nes jos ir negali būti lengvai paimamos“, – aiškino atstovė.

G.Letukienė tikino, kad dėl respiratorių kokybės darbuotojai taip pat nesiskundžia, o jei jų pasitaiko prastesnės kokybės kaukės, galima imti kitą ir nesijaudinti.

„Jų yra tokia gausa įvairiausių. Jei netinkamas, imi kitą ir naudoji kitą“, – aiškino ji.

Sveikatos apsaugos ministerija viešai skelbia, kokiai gydymo įstaigai kokių apsaugos priemonių yra pateikta. Tačiau šioje lentelėje minimi tik FFP2 respiratoriai, o ne FFP3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius