-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 12 19

Sapiegų rūmų ansamblį naujam gyvenimui kels už europinius pinigus

Sapiegų rezidencija yra vienintelis Lietuvoje išlikęs baroko laikotarpio rūmų ir parko ansamblis, išsaugojęs savo pirminę architektūrą ir fasadų dekorą. Tačiau pastatai ne vienerius metus buvo apleisti. Šiemet Sapiegų rūmų rekonstrukcijai Kultūros paveldo departamentas (KPD) gavo daugiau nei 8 mln. Lt Europos Sąjungos (ES) fondų lėšų.
Sapiegų rūmų ansamblis bus atnaujintas iki 2014 metų
Sapiegų rūmų ansamblis bus atnaujintas iki 2014 metų / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai bus pirmasis rekonstrukcijos etapas, kurio metu ketinama atnaujinti Sapiegų rūmus, kurie jau ne vienerius metus stovi užkonservuoti. Vėliau rūmai turėtų būti pritaikyti viešosioms kultūrinio turizmo reikmėms.

Pradės kitąmet

Anot KPD direktorės Dianos Varnaitės, rekonstrukcijos metu numatyta išsaugoti rūmų vertingąsias savybes – pastato tūrį, barokinio laikotarpio planinę struktūrą, skliautus, sienų konstrukciją, rūsius, jų skliautus ir struktūrą, sraigtines laiptines, barokinio laikotarpio fasadų dekorą ir jų liekanas.

„Turime išsaugoję autentišką Sapiegų ansamblį. Baltarusijoje Alšėnuose, Rūžonyse likę tik rūmų liekanos. Vilniuje vienintelis išlikęs barokinis ansamblis, turintis barokinį parką“, – kalbėjo D.Varnaitė.

KPD direktorės teigimu, šiuo metu vyksta viešieji pirkimai, pasirašius sutartis kitais metais bus galima pradėti darbus. Rekonstrukcija turėtų būti baigta iki 2014 metų vasario vidurio. Tuomet esą prasidės antrasis etapas – rūmų pritaikymas visuomenės reikmėms.

Ligoninės neliks

Sapiegų ansambliui priklauso ir pastatai, kur šiuo metu įsikūrusi Sapiegų ligoninė. Anot Vilniaus mero Artūro Zuoko, ligoninės teritorijoje yra apie 20 įvairių pastatų, kurie galėtų įgyti naują paskirtį. Ligonių čia neturėtų likti per artimiausius metus, jiems bus ieškoma vietos kitose sostinės gydymo įstaigose, neatmetama galimybė statyti ir naują korpusą šalia kurios nors ligoninės, kuris būtų itin patogus slaugos ligoniams.

„Ligoninė yra beveik 10 tūkst. kv.m ploto. Administracinio pastato nereikia jau dabar, nes ligoninė sujungta su Antakalnyje esančia Vilniaus miesto universitetine ligonine. Tad čia gal galėtų įsikurti Antakalnio bendruomenės centras, gal teatras, senjorų susibūrimo vieta. Viename iš pastatų ateityje galėtų įsikurti biblioteka ir skaitykla, gal net ir darželis“, – teigė meras.

Tačiau galutinis sprendimas, kas viso Sapiegų rūmų ansamblio patalpose galėtų įsikurti, bus priimtas per artimiausius dvejus metus, kol vyks rekonstrukcija. Tai įgyvendinti ketinama vykdant antrąjį ansamblio rekonstrukcijos etapą, kai tikimasi sutvarkyti ir vienintelį Vilniuje barokinį parką.

Vienuoliai tikisi naudos ir sau

Šalia rūmų įsikūręs Trinitorių vienuolynas ir Viešpaties Jėzaus bažnyčia, kurių statybą finansavo Sapiegos, taip pat tikisi naudos iš būsimosios rekonstrukcijos. Vienuolyno prioras Emanuelis pastebėjo, kad šiuo metu bažnyčios prieigos netvarkingos, automobilių stovėjimo aikštelė ne visai panaši į tokią.

„Šalia esantis Antakalnio gatvės 25 namas jau daug metų stovi apgriuvęs. Nelabai malonu tokioje vietoje priimti svečius iš užsienio, ambasadorius. Tikimės, kad tie dalykai susitvarkys. Yra sakančių, kad tai gražiausia barokinė bažnyčia Vilniuje ir ji nusipelno renovacijos“, – įsitikinęs vienuolyno prioras Emanuelis.

Rekonstrukcijos metu dėmesio sulauks ir šalia esančios sovietiniais laikais pastatytos slėptuvės. Kas jose bus, kol kas nėra žinoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius