Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 12

Šarūnas Birutis: tarp svarbiausių Kultūros ministerijos darbų – Kultūros tarybos suformavimas ir lietuvių kalbos gynimas

Vienas artimiausių Kultūros ministerijos darbų – suformuoti Kultūros tarybą, o vienas pagrindinių – pertvarkyti lietuvių kalbos priežiūros sistemą, sako paskirtasis kultūros ministras „darbietis“ Šarūnas Birutis.
Šarūnas Birutis
Šarūnas Birutis / BFL/K.Vanagas

„Artimiausiu metu Kultūros tarybos suformavimas bus vienas svarbiausių darbų, kuriuo užsiimsime. Kitas dalykas, į ką atkreipėme dėmesį, tai lietuvių kalba. Vienas iš svarbiausių uždavinų – pertvarkyti lietuvių kalbos priežiūros sistemą“, – trečiadienį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete pristatydamas 16-osios Vyriausybės programą sakė Š.Birutis.

Jo teigimu, globalizacija kelia grėsmę mažų tautų, tarp jų ir lietuvių, kalboms. Tiesa, kaip konkrečiai reikia pertvarkyti lietuvių kalbos priežiūros sistemą, paskirtasis ministras prisipažino dar negalįs pasakyti.

„Vienaip ar kitaip lietuvių kalba turime būti labai susirūpinę. Globalizacijos procesuose visada yra grėsmė mažų tautų kalboms tokioms, kaip lietuvių. Turime būti visada budrūs, ypač kas susiję su technologiniais, programiniais dalykais“, – po komiteto posėdžio BNS sakė politikas.

Anot jo, lietuvių kalba nyksta iš jaunimo žodyno.

„Ne tik iš jaunimo, jeigu kalbame apie viešąsias erdves, irgi yra tam tikrų problemų, todėl turime žiūrėti šios dienos šviesoje ir operatyviai reaguoti. Dėl to tas programoje akcentuota“, – sakė jis.

Tarp naujos Vyriausybės darbų kultūros srityje nurodyta ir Nacionalinės literatūros programos sukūrimas.

„Komercinė literatūra šiandien užgožia literatūrą, kuria galėtume didžiuotis, jeigu ji pasirodytų dienos šviesoje“, – tvirtino paskirtasis ministras.

Taip pat žadamas dėmesys regionams, nes „visa kultūra kyla iš regionų, ir talentai ten gimsta“.

„Tam turi būti sukurta tam tikra dirva, todėl kalbame apie daugiafunkcinius centrus regionuose“, – dėstė „darbietis“.

Paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius atkreipė dėmesį, kad kitąmet kultūros sričiai šiek tiek didinamas finansavimas, bet jis pabrėžė, kad reikšmingų pokyčių nereikėtų tikėtis.

Ji sakė, kad ketinama koreguoti Valstybės investicijų programą (VIP), atsisakant naujų objektų statybos.

„Žiūrint į perspektyvą, reikės mažinti objektų skaičių finansuojamų iš VIP, trumpinti statybos darbų trukmę. Mano manymu, negali statybos trukti ilgiau kaip trejus metus. Kiekvieno objekto ilgesnė statyba jį brangina“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Ketvirtadienį Seimas planuoja balsuoti dėl Vyriausybės programos patvirtinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius