Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 11

Šarvuočiai „Boxer“ Lietuvą gali pasiekti per 2017–2020 metus

Artimiausiu metu pasirašius sutartį, šarvuočiai „Boxer“ Lietuvą gali pasiekti per 2017–2020 metus, sako jų gamintojo konsorciumo „Artec“ atstovas Darius Antanaitis.
Pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ gamintojų Industrinė diena
Pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ gamintojų Industrinė diena / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Jeigu sutartis bus pasirašyta sausio pabaigoje-vasario pradžioje ir užsakymas bus padarytas netrukus po to, taip, pirmieji „boxeriai“ Lietuvoje atsidurs 2017 metais, – BNS penktadienį sakė D.Antanaitis. – Teoriška ir net realistiška yra, kad pilnai Lietuvos kariuomenė būtų aprūpinta šarvuočiais per trejus metus iki 2020 metų pabaigos.“

2017 metais Lietuvai gali būti pristatyti 14 šarvuočių.

Pasak jo, 2017 metais Lietuvai gali būti pristatyti 14 šarvuočių.

D.Antanaitis teigė, kad Lietuvos įmonėms bus pasiūlyta ne tik remontuoti, modernizuoti ir tiekti kai kurias dalis „Boxer“, tačiau ir dalyvauti tankų „Leopard 2“, kurie gaminami kitoms šalims, gamybos procese. Lietuvos verslas galės prisidėti elektrooptikos, amunicijos gamyboje, pridūrė jis.

„Pasirinkdama „boxerį“ Lietuva ne tik įgauna pranašiausią ratinę kovos mašiną, bet tai taip pat atveria Lietuvos verslui galimybes įžengti į tikrą, o ne deklaruojamą karybos rinką“, – sakė „Artec“ atstovas.

Penktadienį Valstybės gynimo taryba pavedė Krašto apsaugos ministerijai ir Lietuvos kariuomenei pradėti derybas su „Artec“ dėl 88 šarvuočių „Boxer“ įsigijimo. Planuojama įsigyti 88 „Boxer“ šarvuočius. Iš jų 84 būtų pėstininkų kovos mašinos, likę keturi – vadovavimo šarvuočiai.  

Pėstininkų kovos mašinos bus apginkluotos 30 mm bokšteliu MK2 ir vidutinio nuotolio prieštankine ginkluotės sistema „Spike“.

Pirkimas bus vykdomas per tarptautinę įsigijimų organizaciją OCCAR.

„Tai užtikrins apsaugą nuo galimos korupcijos, nesąžiningumo ir neskaidrumo. Tai leis Lietuvai prisijungti prie jau vykdomų Olandijos ir Vokietijos pirkimų, ir taip mes galime sumažinti bendras Lietuvos išlaidas“, – sakė D.Antanaitis.

Lietuva iš viso svarstė dvylika pasiūlymų dėl pėstininkų kovos mašinų. Šiuo metu Lietuvos sausumos pajėgose naudojami šarvuotieji transporteriai „M113“. Jie yra skirti kariams gabenti iki mūšio lauko, tačiau tai nėra kovos mašinos, kurios gebėtų naikinti šarvuotą techniką ir gyvąją jėgą, užtikrinti manevro laisvę ir pajėgų apsaugą.

Anksčiau krašto apsaugos ministras Juozas Olekas yra sakęs, kad šarvuočiai Lietuvai turėtų kainuoti apie 500 mln. eurų, tačiau penktadienį jis teigė, jog „Boxer“ kaina bus „gerokai mažesnė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius