-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 07

Saugumas juos palaimino: dirbkite!

Trečią mėnesį Seime bebaigią šios kadencijos parlamentarai jau apsirūpino leidimais dirbti su slapta informacija.
Seimas
Seimas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas portalui 15min.lt sakė, jog neturintys leidimų dirbti su slapta informacija parlamentarai šiame komitete apskritai negalėtų dalyvauti posėdžiuose.

Pirmuosius posėdžius praleido

„Seimo senbuviai leidimus jau turėjo. O kai kurie naujokai uždelsė pateikti dokumentus Valstybės saugumo departamentui (VSD), tad buvo tokių, kurie nedalyvavo pirmuosiuose posėdžiuose“, – sakė A.Anušauskas. Tačiau pasak jo, dabar leidimus jau turi ne tik visi komiteto, bet ir Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos, kurioje  A.Anušauskas taip pat dirba, nariai.

Seimo pirmininkas A.Valinskas leidimą dirbti su slapta informacija gauna automatiškai.Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovo žiniomis, problemų dėl darbo su slapta informacija nebuvo ir kitiems to pageidavusiems seimūnams.  

To paties komiteto pirmininko pavaduotojas Vytautas Bogušis 15min.lt sakė, jog jis pats naudojasi dar praėjusią kadenciją gautu leidimu, kuris galioja penkerius metus. Pasak jo, seimūnams, kuriems VSD leidžia patikėti valstybės paslaptis, leidimus pasirašo Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas. „O pats  A.Valinskas pagal dabar galiojantį įstatymą tokį leidimą gauna automatiškai“,  – sakė V.Bogušis.

Turi ne visi

Tačiau iš 141 Seimo nario tokie leidimai būtini ne visiems. „Kokios ten paslaptys, pavyzdžiui, Kaimo reikalų komitete“, – juokėsi Seimo slaptų dokumentų skaitykloje dirbanti Raštinės poskyrio vyriausioji specialistė Dangira Malikėnaitė.

 Kita vertus, tie, kas tokių leidimų neturi, negali susipažinti su kai kuriais dokumentais, dėl kurių  gali tekti balsuoti Seime. Pavyzdžiui, tik turintys VSD leidimus pernai galėjo susipažinti su visa LEO LT steigimo medžiaga.  

Tuo tarpu leidimai dirbti su įslaptinta informacija reikalingi visiems Vyriausybės nariams. Juos po VSD patikrinimo išduoda prezidentas ir jo įgaliotas asmuo. Prezidentūra  dar sausį informavo žiniasklaidą, jog VSD pateikė sutikimus dėl ministrų, kurie tokių leidimų dar neturėjo: esą galima juos išduoti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius