Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 29

Saugumas – ne tik policijos reikalas

Nusikaltimas Lazdynuose, kai pirmadienį buvo užpulta ir išprievartauta nepilnametė, privertė policiją ir visuomenę ieškoti naujų būdų, kaip užtikrinti žmonių saugumą miškingame sostinės mikrorajone, kur daug atokių neapšviestų vietų.
Anot A.Strelčiūno, Lazdynuose, Karoliniškėse daug miškingų vietovių, kurios traukia nusikaltėlius, tačiau kiekvienoje jų pastatyti po policijos pareigūną nėra galimybių, tad žmonėms reikėtų vengti tokių vietų.
Anot A.Strelčiūno, Lazdynuose, Karoliniškėse daug miškingų vietovių, kurios traukia nusikaltėlius, tačiau kiekvienoje jų pastatyti po policijos pareigūną nėra galimybių, tad žmonėms reikėtų vengti tokių vietų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Minėtas nusikaltimas – ne pirmas toks šiemet. Tarp Karoliniškių ir Lazdynų esančiame Pasakų parke gegužę buvo užpulta ir išprievartauta į muzikos mokyklą einanti 12-metė. Panašus nusikaltimas įvykdytas ir prieš dvi savaites Fabijoniškėse, čia nukentėjo 19-metė. Nė vienu atveju įtariamieji iki šiol  nesulaikyti.

Pataria vengti rizikingų vietų

„Klasių auklėtojai pataria vaikams tokiose rizikingose vietose nevaikščioti nei ryte einant į mokyklą, nei po pamokų. Primename jiems netrumpinti kelio per mišką. Tačiau blogiausia, kad tokių pavojingų vietų daugėja“, – sakė Lazdynuose įsikūrusios „Ąžuolyno“ pagrindinės mokyklos direktorius Andrius Tavoras.

Anot direktoriaus, atvejų, kai kas nors išgąsdina į mokyklą ar iš jos einančius vaikus, yra pasitaikę ir anksčiau, tačiau jie nebuvo tokie skaudūs kaip šis įvykis. „Pernai yra buvę atvejų, kai požeminėje pėsčiųjų perėjoje iš vaikų atimdavo telefonus“, – prisiminė A.Tavoras.

Šiomis dienomis Lazdynams didesnį dėmesį skiria ir Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai, nors paprastai jie dažniau patruliuoja jaunimo susibūrimo vietose, ten, kur girtaujama, šiukšlinama.

„Jau kelias dienas Lazdynuose patruliuoja mūsų specialistai, galbūt jie atkreips dėmesį į asmenį, kuris galėtų atitikti nurodytus nusikaltėlio požymius“, – sakė Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento direktorius Rimantas Ramanauskas.

Tikimasi gyventojų pagalbos

Lazdynų policijos nuovados viršininkas Andžejus Stasevičius teigė, kad stiprinti saugumą šioje sostinės dalyje tikimasi tariantis su seniūnija, Lazdynų bendruomene. „Buvome suaktyvinę patruliavimą Pasakų parke vasarą, nes ten lankydavosi daug žmonių. Tiek parke, tiek šalia esančiuose miškeliuose patruliuojame ir dabar. Tačiau reikia ir patiems žmonėms saugotis, nelįsti į tuos miškus, netrumpinti kelio dėl kelių minučių“, – sakė A.Stasevičius.

Nuovados viršininkas tikisi žmonių pagalbos: „Konsultuosimės su seniūnu, skatinsime piliečius būti budresnius, kad jie, jeigu patys nenori kištis, bent nedelsdami apie vykdomą nusikaltimą praneštų policijos pareigūnams.“

Anot Lazdynų seniūno Algio Strelčiūno, pati bendruomenė nelabai gali imtis kokių nors saugumo užtikrinimo priemonių, tačiau jeigu policija organizuos draugiškos kaimynystės grupes, norinčiųjų prisidėti tikrai atsiras. „Žmonės galėtų patruliuoti su policijos pareigūnais, tačiau ir šie turi dažniau  parką pervažiuoti automobiliu ar pėsčiomis pereiti. Pasakų parke pavojingiausia yra tai, kad čia neįrengtas apšvietimas“, – sakė seniūnas.

Anot A.Strelčiūno, Lazdynuose, Karoliniškėse daug miškų, o tokios vietos traukia nusikaltėlius, tačiau kiekvienoje vietoje pastatyti po policijos pareigūną nėra jokių galimybių.

„Manyčiau, lieka labiau saugotis patiems, mokytojai turėtų perspėti vaikus vengtų atokių vietų, vaikščioti bent po tris, o ne pavieniui“, – sakė Lazdynų seniūnas.

Svarbu neprarasti budrumo

Policijos pareigūnai pataria visiems žmonėms būti budriems ir vengti situacijų, kurių metu jie gali tapti nusikaltėlių aukomis. Patariama nesinešioti didelių pinigų sumų, brangių daiktų, pajutus, kad kažkas seka, pereiti į kitą gatvės pusę, užeiti į parduotuvę ar kavinę, jeigu tokia šalia yra.

Policijos pareigūnai pataria dažnai vaikščiojant nesaugiais maršrutais turėti dujų balionėlį ar net dujinį pistoletą ir mokėti jais naudotis. O geriausia signalizacija – garsus šauksmas, nes jis išgąsdina ar bent akimirkai sutrikdo užpuoliką, be to, padidėja tikimybė, kad kas nors iš netoliese esančių žmonių išgirs ir suskubs padėti.

Degs daugiau žibintų

Ilgėjant tamsiajam paros laikui sostinės valdžia nusprendė labiau apšviesti Vilniaus gatves, todėl nuo rugsėjo 30-osios visame mieste švies du iš trijų žibintų. Tik kas trečias žibintas Vilniuje švietė nuo šių metų sausio 22 dienos. Per tą laiką, anot savivaldybės atstovų, sutaupyta 3,2 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius