-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 02

Saugumas NSGK vadovui pateikė ne operatyvines pažymas, o pagal jas parengtą analitinę medžiagą

Valstybės saugumo departamentas (VSD) atsižvelgė į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko konservatoriaus Arvydo Anušausko prašymą ir pateikė jam analitinę medžiagą, parengtą pagal anksčiau Seimo reikalautas, bet negautas pažymas.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Apie tai pirmadienį per spaudos konferenciją pranešė A.Anušauskas.

„Politikai turi būti atriboti nuo operatyvinės medžiagos. Jiems turi būti pateikti ne šaltiniai, o jų pagrindu parengta analitinė medžiaga“, – sakė parlamentaras.

Jis teigė dar nespėjęs perskaityti visos medžiagos, bet ta, kurią matė, NSGK pirmininkui pasirodė įdomi ir labai informatyvi. Pasak A.Anušausko, jos pakanka, kad būtų priimti atitinkami politiniai sprendimai.

Kalbėti apie analitinės medžiagos turinį politikas atsisakė, tik užsiminė, kad ten iš tiesų kalbama apie kai kurių verslo grupių įtaką valdžiai.

A.Anušauskas atkreipė dėmesį, kad dalis medžiagos – aktuali ir dabar, o dalis jos – pasenusi.

VSD politiką užtikrino, kad remiantis šia medžiaga atliekami tyrimai.

Dvylika analitinių pažymų iš VSD Seimas mėgina gauti nuo 2006 metų. Iš pradžių jų pareikalavo parlamentinį VSD tyrimą vykdęs NSGK. Kai tuometinis Saugumo departamento generalinis direktorius Arvydas Pocius atsisakė jas pateikti komitetui, 2006 metų gruodžio pabaigoje Seimas priėmė nutarimą, siūlydamas VSD pateikti NSGK prašytą, bet negautą medžiagą.

A.Pocius ir komitetui, ir Seimui teigė negalįs rodyti nepatikrintos operatyvinės informacijos. Be to, jos atskleidimas esą pakenktų atliekamiems tyrimams.

Per parlamentinį tyrimą NSGK liudiję kai kurie saugumo pareigūnai teigė, kad tose pažymose esą surinkti duomenys apie galimus aukštų politikų, valstybės pareigūnų ir interesų grupių ryšius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius