Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 13

Saugumo situacija Goro provincijoje prastėja, kalbama apie kovinių dalinių permetimą į Lietuvos karių stovyklą (nuotraukos)

Afganistano Goro provincijos sostinėje Čagčarane sprogimams aidint vis arčiau Lietuvos karių stovyklos, Lietuvos valdžios ir aukšti kariuomenės vadovai pripažįsta, kad situacija mūsų šalies prižiūrimoje provincijoje sparčiai blogėja. Krašto apsaugos ministrė teigia, kad tai kelia didelį nerimą, todėl iš NATO vadovybės prašoma lietuviams skirti kovinių dalinių ir net kovinių sraigtasparnių.
Lietuvos karys pasiruošęs užduočiai
Lietuvos karys pasiruošęs užduočiai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Provincijos sostinės Čagčarano centre peršauti du Lietuvos kariai. Nusikaltėlis identifikuotas, tačiau mūsų kariškiams jis nepasiekiamas, nes yra dangstomas vietos valdžios atstovų. Prieš pat krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės atvykimą į Čagčaraną ties oro uosto pakilimo taku greta mūsų karių susprogdintas radijo bangomis valdomas užtaisas. Galiausiai savižudis susiprogdino prie Lietuvos stovyklos vartų.

PAG vadas: labiausiai dabar mums reikia moralinės paramos

Tai tik keli pastarųjų dienų įvykiai, rodantys, kad Goro provincijoje saugumo situacija sparčiai blogėja. To neneigia nei Lietuvos karių Afganistane vadovai, nei krašto apsaugos ministrė.

Manau, kad dar ne viskas padaryta. Ne viskas padaryta net ir iš centro – Vakarų vadavietės Herate. Iš ten, kur vadovauja italai, reikia imtis tam tikrų veiksmų ir situaciją dar galima suvaldyti. Negalima leisti jai plėtotis.Šiuo metu provincijoje dislokuotos vienuoliktos Provincijos atkūrimo grupės (PAG-11) vadas pulkininkas Gintaras Smaliukas teigia, kad situacija pamažu blogėja nuo pavasario. Dėl to Lietuvos kariai yra priversti nuolat vilkėti apsaugines liemenes, jie nesiskiria su ginklais.

„Paaiškinti, kas vyksta, galima. Afganistanas yra kompleksinė problema. Daugybė problemų susideda į vieną. Įtaką daro ir bendra geopolitinė situacija. Vietos žmonės labai tikisi, kad kažkas labai greitai pasikeis atvykus ISAF (tarptautinės saugumo pajėgos – red past.) daliniams. Šalys kaimynės irgi turi savų interesų. Šis kompleksas sudaro visumą, kuri priverčia žmones ar jų grupes daryti tai, kas darosi dabar. Prisideda religiniai motyvai, vietos papročiai“, – kalbėdamas su 15min.lt žurnalistu Čagčarane sakė pulkininkas G.Smaliukas.

Pasak PAG-11 vado, dauguma žmonių džiaugiasi, kad Čagčarane yra Lietuvos kariai. Prieš kelerius metus aplink mūsų stovyklą nebuvo nė vieno namo. Dabar jie dygsta vienas po kito. Žmones traukia stovykla, nes greta jos yra saugiau.

„Tačiau yra individų, paremtų šalių kaimynių, gal paremtų ideologijos. Jie ir bando trikdyti ramybę, bando paaištrinti saugumo situaciją. Ir su šiais individais kovoti yra labai sudėtinga. Už kiekvieno iš jų stovi šeimos, stovi gentys, tos gentys yra susijusios tarpusavyje. Šioje situacijoje individą izoliuoti yra labai sudėtinga. Sudėtinga net paprašyti, kad būtų kitaip. Visai tai susiję ir su religija, papročiais“, – situaciją komentavo G.Smaliukas.

Pulkininkas pripažįsta, kad blogėjant situacijai tarp mūsų karių ir provincijos vadovybės atsiranda tam tikro įtarumo. PAG-11 vadas sako, kad šioje situacijoje kariams labiausiai reikėtų moralinės paramos iš Lietuvos.

„Labiausiai mums reikia moralinės paramos. Reikia, kad žmonės tikėtų tuo, ką mes čia darome. Mes žinome, kad mūsų šeimų nariai tiki mumis, tiki, jog mes darome teisingą darbą. To mes tikimės ir iš visų kitų, ypač politikų. Mūsų misija sudėtingėja, auga reikalavimai“, – Čagčarane sakė pulkininkas G.Smaliukas.

Prašoma kovinių dalinių ir kovinių sraigtasparnių

Kad padėtis Goro provincijoje blogėja, pripažįsta ir krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė. Lankydamasi Afganistane ir 15min.lt žurnalistui komentuodama susidariusią situaciją, ministrė sakė, kad blogėjanti situacija jai kelia didelį nerimą.

Labiausiai mums reikia moralinės paramos. Reikia, kad žmonės tikėtų tuo, ką mes čia darome. Mes žinome, kad mūsų šeimų nariai tiki mumis, tiki, jog mes darome teisingą darbą. To mes tikimės ir iš visų kitų, ypač politikų. Mūsų misija sudėtingėja, auga reikalavimai.„Būdama Kandahare kalbėjausi su vietos karine vadovybe. Kandahare turi būti sprendžiama tolesnė karo eiga. Ten esantys karininkai sako, kad tie dalykai, vykstantys į šiaurę nuo jų, tai tarsi garų išėjimas. Pietuose, anot jų, situacija gerėja, ten turima nuosaikaus optimizmo. Antra vertus, kadangi ten daromas didžiulis spaudimas sukilėliams, jie tarsi garas veržiasi kitur. Todėl kai kas tai per šiuos regionus, kur esame mes, nori parodyti, kad viskas dar nesibaigė. Gali būti. Nes čia iš esmės yra mažiau pajėgų ir visai kitokios misijos. Ir šita situacija mums kelia didžiulį susirūpimą. Džiaugiuosi, kad mūsų kariai išlaiko dvasinę ramybę ir yra pasiruošę atlikti tuos darbus, kuriuos privalo“, – Čagčarane sakė R.Juknevičienė.

Ministrė teigia, kad per pokalbius su aukščiausiąja NATO vadovybe Afganistane, su Afganistano gynybos ministru visa padėtis buvo nuodugniai išdėstyta. R.Juknevičienė teigia tikinti, kad po šių pokalbių bus imtasi priemonių.

„Manau, kad dar ne viskas padaryta. Ne viskas padaryta net ir iš centro – Vakarų vadavietės Herate. Iš ten, kur vadovauja italai, reikia imtis tam tikrų veiksmų ir situaciją dar galima suvaldyti. Negalima leisti jai plėtotis. Goro provincija nėra vienintelė provincija šiame regione, kur nėra pajėgų, galinčių vykdyti kovines užduotis. Čia dislokuotų mūsų karių užduotis yra visai kita. Jie turi nešti gerumą, jie neturi įgaliojimų kariauti. O centrinė vadavietė tokias Provincijos atkūrimo grupes turėtų aprūpinti atitinkamais padaliniais, kurie atliktų kovines užduotis, galėtų persekioti nusikaltėlius, padėtų vietos policijai juos sugauti, kad nesiplėtotų situacija. Nes jeigu nebus duota atsako, situacija gali tik blogėti“, – Čagčarane sakė R.Juknevičienė.

Nors oficialiai dar nesvarstoma, ministrė neatmeta galimybės, jog blogėjant situacijai iš pietinės Zabulo provincijos į Gorą gali būti permetamos Lietuvos specialiosios pajėgos.

„Kol kas mes kalbame apie tai, kad ISAF ar NATO pajėgos turi būti atsiųstos čia. Esant dabartinei situacijai, man nėra ramu, kad trūksta sraigtasparnių. Man nėra ramu, kad vis dar manoma, jog viskas čia gerai ir nieko čia nereikia. Apie tai aš jau kalbėjau su ISAF vadovybe“, – teigia R.Juknevičienė.

Pasak ministrės, situacijos blogėjimas Goro provincijoje nebūtinai siejamas su provincijoje suaktyvėjusiais Talibano kovotojais. Tai daugiau susiję su vietos problemomis. Tai susiję ir su dideliais vietos žmonių lūkesčiais bei didžiuliu nepasitikėjimu provincijos gubernatoriumi. Prisideda korupcijos skandalai.

R.Juknevičienė: nenormalu, kad gubernatorius dangsto karius peršovusį policininką

Lietuvos atstovams Goro provincijos gubernatoriaus Sayedo Mohhamado Iqbalo Munibo pozicija irgi kelia didžiulį susirūpinimą. Jau nustatyta, kad du Lietuvos karius Čagčarano centre peršovė ne policininko uniforma persirengęs sukilėlis, o tikras vietos pareigūnas. Tačiau dėl gubernatoriaus užimtos pozicijos, lietuviams jis yra nepasiekiamas.

„Situacija, kad gubernatorius slapsto vietos policininką, kuris šovė ir sužeidė du mūsų karius, yra visiškai nenormali. Tai aš aiškiai sakiau ISAF vadovybei ir Afganistano valdžios atstovams. Manau, kad jie nedelsdami turi imtis priemonių, kad tokių dalykų nebūtų. Žmogus, kuris yra identifikuotas, žmogus, kuris yra žinomas, žmogus, kuris padarė tokį didelį nusikaltimą, turi būti nubaustas“, – kategoriškai teigia R.Juknevičienė.

Lietuvos specialiosios misijos Afganistane vadovas ambasadorius ypatingiems pavedimams Valteris Baliukonis nėra toks kategoriškas. Tačiau jis irgi pripažįsta, kad bendraujant su Goro provincijos vadovais tam tikrų problemų atsiranda.

„Aš negalėčiau drąsiai teigti, kad santykiai su provincijos valdžia yra labai pablogėję. Žinoma, gubernatorius nėra dovanėlė. Jis nei geras, nei blogas. Jis yra pasiųstas centrinės valdžios ir siekia išbūti savo kadenciją. Jis nėra aktyvus, nėra aktyvus ypač rajonuose. Tačiau jis yra paskirtas centrinės valdžios ir mes turime su juo bendrauti. Ir bendraujame toliau. Jei jis bus pakeistas, bendrausime su kitu“, – teigia Kabule reziduojantis ambasadorius V.Baliukonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius