-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 04 /12:37

Šauktinių sąrašus pasirašęs Raimundas Karoblis ragina šauktinius nesislapstyti, nes neverta

Trečiadienį Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) priešpiet buvo baigti formuoti šių metų šauktinių sąrašai. Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis šauktiniams siūlo atlikti visas procedūras, nesislapstyti, nes galimybė nenorinčiam tarnauti patekti į kariuomenę – labai maža.
Šauktinių sąrašo sudarymas
Šauktinių sąrašo sudarymas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Šauktinių sąrašai KAM trečiadienį buvo sudarinėjami beveik tris valandas.

„Ką tik pasirašiau sąrašus. Procesas prasideda“, – po sąrašų sudarymo, kurį stebėjo ir visuomeninių organizacijų atstovai, žurnalistams paskelbė R.Karoblis.

Šiųmečiame sąraše – 25144 pavardės, šiemet bus pašaukti tarnauti 3537 asmenys, pernai ir užpernai buvo šaukiama po 3000 asmenų.

Prieš sąrašų sudarymą Lietuvos kariuomenė jau gavo 525 prašymus tarnauti savanoriškai, pernai iki sąrašų paskelbimo tokių asmenų buvo per 600. Ministras pabrėžė, kad iki šiol iš sąrašo nebuvo pašauktas nei vienas šauktinis – reikiamas skaičius jaunuolių į tarnybą pasiprašė savanoriškai.

Ministras įsitikinęs, kad slapstytis neverta

KAM 15min pateiktais duomenimis, 40 proc. asmenų į šaukimą neatsiliepė. Kalbėdamas apie atsakomybę ministras R.Karoblis teigė, kad nuo jos niekas negali pabėgti.

„Turbūt galima kreiptis į jaunuolius – ar verta tą daryti? Labai tikiuosi, kad savanoriais ir dabar bus užpildyta. Na, o jeigu nebus, per visus sąrašus galimybė patekti nenorint tarnauti yra nedidelė. Siūlyčiau atlikti procedūras, nes bus administracinė atsakomybė, baudos – kam to reikia?“, – kalbėjo ministras.

Na, o jeigu nebus, per visus sąrašus galimybė patekti nenorint tarnauti yra nedidelė.

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos viršininkas pulkininkas Arūnas Balčiūnas teigė nemanantis, kad visi, kurie neatsišaukė į šaukimą, piktybiškai vengė tarnybos.

„Nemaža dalis yra tų, kurie šaukimo nurodymų negavo dėl įvairių priežasčių: išvyko į užsienį, nedeklaravo, nebuvo žinoma, kaip juos surasti. Tokių yra tikrai nemažai. Kiti gal sirgo, negalėjo atvykti“, – sakė pulkininkas.

Jis pabrėžė, kad kariuomenė atidžiau nagrinėja priežastis, dėl kurių neatsiliepia šauktiniai.

Ievos Budzeikaitės nuotr./Šauktiniai
Ievos Budzeikaitės nuotr./Šauktiniai

A.Balčiūnas pabrėžė, kad šiemet šaukimo nurodymai karo prievolininkams nebus siunčiami – visa informacija bus paskelbta internete.

Tie, kurie jos rasti nesugebės, galės skambinti nemokama linija. Prie kiekvienos pavardės bus nurodytas Lietuvos kariuomenės padalinys ir laikas, per kurį šauktinis turi į jį atvykti.

Pulkininkas paaiškino, kad skirtingi terminai prie pavardžių nurodyti dėl to, jog kariuomenė neturi galimybių iškart „aptarnauti“ pusketvirto tūkstančio šauktinių.

„Fiziškai nesugebėtume jų priimti. Be to, ne visi bus šaukiami iš karto, yra grafikas, kiek žmonių ir į kokius dalinius bus vežama“, – pridūrė jis.

Nors sąrašai sudaryti, jie visuomenei bus prieinami tik kitos savaitės pradžioje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Karoblis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Karoblis

Krašto apsaugos ministras teigė, kad sąrašai skelbiami vėliau dėl techninių priežasčių: „Reikia įvesti papildomus duomenis, kurių nėra prie pavardžių. Kad būtų galima normaliai naudotis internetiniuose puslapiuose, su papildomais duomenimis, telefonais, papildoma informacija.“

Jei bus bet koks keitimas, bet kas galės pamatyti keitimo faktą. Taip kad tiesiog neįmanoma.

Ministras trečiadienį net kelis kartus pakartojo, kad pakeisti ką nors sąrašuose neįmanoma – sistema tai iškart užfiksuotų.

„Jei bus bet koks keitimas, bet kas galės pamatyti keitimo faktą. Taip kad tiesiog neįmanoma“, – teigė jis.

Šiemet, anot A.Balčiūno, yra įvedama dar viena naujovė – į šauktinių sąrašus pateks ir tie, kurie savo noru atliks karo tarnybą. „Tačiau tai nereiškia, kad jie praranda savanorio statusą ir papildomas išmokas, kurias numato įstatymas. Nėra pagrindo dėl to išgyventi“, – paaiškino jis.

R.Karoblio teigimu, šiemet nuspręsta priimti daugiau šauktinių atsižvelgiant į kariuomenės infrastruktūros pajėgumus.

A.Balčiūno teigimu, tik labai nedidelė dalis – apie dešimtadalis, šauktinių bus apmokomi Mokomajame pulke. „Visi kiti iškart tarnybą pradės daliniuose ir visus devynis mėnesius ją atliks tuose daliniuose“, – sakė pulkininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius