-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 16

Saulės mūšio laukui tvarkyti numatoma pervesti liepą pažadėtus 600 tūkst. litų

Kultūros ministerija teikia suinteresuotoms institucijoms derinti Saulės mūšio pergalės įamžinimo programą, kurią patvirtinus Joniškio savivaldybę turėtų pasiekti 600 tūkst. litų, dar liepą Vyriausybės numatytų skirti iš Privatizavimo fondo.

Tačiau Joniškio savivaldybės, kuri yra memorialo mūšio vietoje įrengimo darbų užsakovė, administracijos direktorius Voldemaras Bandžiukas sako, kad už šiuo pinigus darbai šiemet jau padaryti, tad jie bus pervesti rangovui, o tolesnės projekto perspektyvos lieka neaiškios. Iš viso lėšų poreikis memorialui įrengti pagal pirminį projektą siekė apie 2,8 mln. litų, nuo 2008 metų atlikta darbų už maždaug pusantro milijono.

Kultūros ministerijos Finansų ir turto valdymo skyriaus vedėja Verinika Virganavičiūtė aiškina, kad šiuo metu derinamas nutarimo projektas leis perverti pinigus savivaldybei už šiemetinius darbus.

„Priėmus Vyriausybės nutarimą, kuriuo patvirtinama programa ir numatyta pakvieti Joniškio savivaldybę dalyvauti ją įgyvendinant, galima bus skirti tuos pinigus“, – BNS sakė V.Virganavičiūtė.

V.Bandžiukas sakė nežinantis, ar kitąmet bus skirta pinigų projektui pabaigti.

„Darbai vyksta nuo 2008 metų ir jie seniai turėjo būti baigti, bet dabar jų padaryta tik apie 50 procentų, truputį per pusę persivertę“, – pasakojo savivaldybės administracijos vadovas.

Anot jo, šiuo memorialo vietoje pagal planą jau iškastas tvenkinys, pasodinti medeliai, sutvarkytos komunikacijos apšvietimui, įrengta kūlgrinda. Čia dar turi atsirasti paminklas, taip pat liko sutvarkyti kelią ir vieną stovėjimo aikštelių.

Saulės mūšio lauką, esantį Joniškio rajone, Jauniūnuose, Lietuvos SSR kultūros ministerija 1987 metais įtraukė į paminklų sąrašą. 2005-aisiais Vyriausybė nutarė mūšio vietoje pastatyti memorialinį kompleksą. Numatyta, kad pagrindinė memorialinio komplekso figūra bus 30 metrų aukščio saulės laikrodžio smailė, metanti šešėlį ant skaičių, simbolizuojančių Saulės mūšio datą. Komplekse taip pat bus galima pamatyti tvenkinį su akmenų taku – kūlgrinda. Aplink tvenkinį, pagal planą, oš ąžuolų parkas.

Saulės mūšyje 1236 metais žemaičiai sutriuškino Kalavijuočių ordiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius