Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 01

Šauliai treniruotis traukia į pamiškes

„Jaučiuosi lyg kovočiau su vėjo malūnais“, – prisipažino kulkinio šaudymo sporto meistrė Svetlana Lapickaja, kartu su bendraminčiais valdininkams bandanti įrodyti, jog uostamiesčiui reikalinga veikianti šaudykla.
Siekiama, kad vėl imtų veikti šaudykla Birutės gatvėje.
Siekiama, kad vėl imtų veikti šaudykla Birutės gatvėje.
Temos: 1 Šaudykla

S.Lapickaja kartu su kolege, taip pat šaudymo profesionale Tatjana Agafonova ir kitais pagalbininkais jau ne pirmus metus varsto valdininkų duris, prašydamos atkurti Birutės gatvėje keletą dešimtmečių veikusią šaudyklą. Moterys pamena, jog daugiau kaip prieš 30 metų pačios prisidėjo prie jos statybų, juokavo galinčios iškasti paslėptą butelį su stačiusiųjų palinkėjimais. S.Lapickaja šaudymo klube daug metų dirbo trenere.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę šaudykla su visais ginklais atiteko kariškiams ir dar dešimtmetį veikė, vėliau buvo perduota savivaldybei, paskui patikėjimo teise ją valdė Klaipėdos apskrities viršininko administracija, o prieš porą metų valstybė šį turtą vėl perleido savivaldybei.

Šiuo metu Birutės gatvėje esanti šaudykla pilna šiukšlių, joje esantys atviri kanalizacijos šuliniai kelia pavojų ne tik benamiams, bet ir landynes mėgstantiems vaikams. Kadaise buvęs gražus kiemas, su šaudymo taikiniais, dirbtiniu šernu, į kurį nusitaikydavo medžiotojai, dabar apaugęs krūmais.

T.Agofonova ir S.Lapickaja prisidėjo prie šausyklos statybų.
T.Agofonova ir S.Lapickaja prisidėjo prie šausyklos statybų.

„Mums sakoma, iš šaudyklos nieko nebeliko, bet čia nieko ypatingo ir nereikia – tai specializuotas pastatas. Tereikia išvalyti šiukšles, nupjauti medžius, sudėti duris, langus, padažyti ir šaudykla galėtų veikti. Žmonių, turinčių ginklus vis daugėja, kur jiems mokytis šaudyti?“ – retoriškai klausė šaudymo meistrė S.Lapickaja.

S.Lapickaja įsitikinusi, kad ši šaudykla turi būti perduota jos vadovaujamam klubui „Šaulys“, kuris priklauso sporto technikos draugijai. „Vyriausybė daugiau kaip prieš 15 metų išleido nutarimą, kuriame rašoma, kad vadovaujantis 1990 metų inventorizacijos dokumentais Lietuvos sporto technikos draugijai iki 1995 metų turi būti perduotas jai priklausęs savanoriškos draugijos turtas. Mes, kaip ir kitų techninių sporto pakraipų klubai, priklausome šiai draugijai, tačiau turtas nebuvo gražintas“, – sakė S.Lapickaja. 

Treniruojasi pamiškėse

Anot S.Lapickajos ir T.Agafonovos, šaudymas yra rafinuota, olimpinė sporto šaka, mokanti civilizuotai naudotis ginklais. „Norime ją atgaivinti. Vilnius, Kaunas, Panevėžys, Utena, Ukmergė, Rokiškis – visi šie miestai turi šaudyklas, o mums gėda, nes šaudymo mėgėjų Klaipėdoje neturime kur pakviesti“, – sakė klaipėdietės.

Kasmet dalyvaudamos varžybose jos skina laurus, tačiau neišsiduoda, kur treniruojasi. „Ten, kur visi“, – šypsosi šaudymo aistruolės. Šios sporto šakos mylėtojai žino, kad besitreniruojančių galima pamatyti pamiškėse, prie karjerų. 

Prieš porą savaičių moterys savo problemą pristatė savivaldybės Strateginio komiteto posėdyje. „Mūsų klausė, kiek yra klubo „Šaulys“ narių. Narių būtų tūkstančiai, nes laikančių ginklus daugėja, bet kaip klubas gali rinkti narius, kai neturime, kur pakviesti treniruotis. Šiuo metu klube yra likę virš 20 senųjų narių“, – paradoksalią situaciją įvardijo T.Agafonova.

Abi klaipėdietės yra kulkinio šaudymo trenerės, šiuo metu Lietuvos kūno kultūros akademija tokių specialistų neberuošia. „Dvejus metus turėjau kontraktą Prancūzijoje, aš ten reikalinga, taip pat kvietė treniruoti ir Kaliningrade, o čia aš nereikalinga – paradoksas. Net siūliausi padirbėti savanoriškai, tegul nuperka ginklus“, – kalbėjo tarptautinė šaudymo meistrė S.Lapickaja.

Tvarkomi dokumentai

Klaipėdos savivaldybės Turto ir privatizavimo skyriaus vedėja Genovaitė Paulikienė pasakojo, kad 15 arų ploto buvusios šaudyklos sklypas yra numatytas visuomeninės paskirties ir socialinėms reikmėms. Šiuo metu tvarkomi šios žemės dokumentai.

Prancūzijoje aš reikalinga, taip pat kvietė treniruoti ir Kaliningrade, o čia aš nereikalinga, – S.LapickajaSu trenerėmis ne kartą bendravo ir Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Ignas Pocius. Jis abejojo, ar Birutės gatvėje šaudykla galėtų būti atkurta, čia būtų susidurta su tomis pačiomis problemomis kaip Karklėje – dėl šūvių imtų skųstis aplinkiniai gyventojai. „Iš tiesų šaudyti nėra kur. Kariškiai, policininkai turi savo bazes, bet ten civiliai neįleidžiami. Iniciatyvą rodo ir klubas „Molinis karvelis“. Jie kreipėsi į savivaldybę, prašydami skirti sklypą šaudyklos statyboms. Tačiau teisinė bazė tokia: jei ir surasime sklypą, vis tiek turės būti skelbiamas žemės nuomos konkursas ir gali laimėti bet kas. Klubų atstovams reikėtų kreiptis tiesiai į merą, kaip galimiems investuotojams“, – sakė I.Pocius.

Anot jo, bendrajame miesto plane yra numatyta apie 10 sklypų įvairių sporto objektų statyboms. „Kelių metų perspektyvoje turime svarbių projektų – tai baseino, centrinio stadiono statybos, Paryžiaus komunos gatvėje esančio moksleivių sporto komplekso renovacija. Visa tai bus daroma iš savivaldybės lėšų. Daugelyje šalių šaudyklos yra privačios, tad čia reikėtų imtis iniciatyvos verslininkams“, – kalbėjo pavaduotojas.

Uždarė šaudyklą regioniniame parke

„15min“ jau rašė, kad kur treniruotis nebeturi ir sportinio šaudymo klubo „Molinis karvelis“ nariai. Sportinė šaudykla iš Pajūrio regioninio parko iškelta daugiau kaip prieš mėnesį. Šaudykla piktinosi kaimynystėje gyvenantys žmonės, gamtosaugininkai.

Šaudyklai steigti Pajūrio regioniniame buvo gauti reikiami dokumentai, net buvo pradėti apklausinėti šalia gyvenantys žmonės, kurie pasirašė dokumentus, jog neturi jokių pretenzijų. Tačiau balandį Policijos departamentas nurodė uždaryti Karklėje esančią šaudyklą tol, kol nebus pakeista žemės paskirtis.

Anot klubo „Molinis karvelis“ atstovų, Lietuvoje labai trūksta vietų, kur būtų galima lavintis šauliams. Dėl neugdomų praktinių įgūdžių medžioklėse sužeidžiama daug gyvūnų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius